Sari direct la conținut

Implozia catastrofală a submersibilului Titan va fi prezentată într-un documentar făcut de ultima persoană care a văzut echipajul în viață

HotNews.ro
Micul submarin Titan a dispărut la scurt timp după ce s-a scufundat spre epava Titanicului, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Micul submarin Titan a dispărut la scurt timp după ce s-a scufundat spre epava Titanicului, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Exploratorul și producătorul islandez de documentare Aron Arngrimsson a fost ultima persoană care a văzut echipajul submarinului Titan în viață, înainte ca vehiculul subacvatic să implodeze în timpul unei expediții spre epava Titanicului. Acum, după ce a închis trapa submersibilului pentru cei 5 scafandri, Arngrimsson le va spune povestea printr-un film documentar, relatează IndieWire.

Deși deocamdată nu are un titlu oficial, documentarul a fost deja filmat și este în faza de post-producție. Lansarea este planificată pentru 2025, cu intenția de a participa și la câteva festivaluri de film, potrivit producătorilor săi.

Documentarul urmează să includă imagini filmate personal de Arngrimsson înainte și după începerea expediției și să analizeze numeroasele controverse care au apărut după tragedie.

Titan a pierdut contactul cu suprafața în timp ce cobora spre epava Titanicului în data de 18 iunie a anului trecut, dispariția sa ținând primele pagini ale ziarelor din întreaga lume timp de cinci zile, până când Garda de Coastă a SUA a confirmat oficial că submersibilul a suferit o implozie catastrofală care a ucis toate cele 5 persoane aflate la bordul său.

Una dintre persoanele care au murit la bordul Titanului a fost Stockton Rush, CEO-ul și unul dintre cofondatorii companiei OceanGate care opera submersibilul și oferea expediții la mari adâncimi.

Documentarul vrea să lanseze o dezbatere despre explorările la mari adâncimi

Dezastrul a stârnit numeroase dezbateri, inclusiv unele culturale legate de faptul că expediția era destinată unor persoane bogate care doreau să vadă epava Titanicului ca parte a unei călătorii turistice. Totodată, compania privată OceanGate a fost aspru criticată pentru construcția și operarea submersibilului.

Arngrimsson afirmă că documentarul său va explora experiența emoțională a celor 5 membri ai echipajului Titan și a familiilor acestora și că speră să ajute spectatorii să înțeleagă „motivațiile din spatele explorării moderne, reamintindu-ne totodată riscurile implicate”.

„Ne angajăm să spunem această poveste importantă cu minuțiozitatea pe care o merită, prin interviuri exclusive cu membrii echipajului Titan și cu familiile acestora, după tragedie”, a declarat Arngrimsson într-un comunicat. „Obiectivul nostru este să reflectăm asupra vieților afectate de această tragedie, oferind în același timp perspective esențiale asupra liniei subțiri dintre succes și eșec”, a adăugat el.

Cine este ultima persoană care i-a văzut pe pasagerii submersibilului în viață

„Accesul fără precedent pe care Aron l-a avut la echipajul Titan, familiile acestora și întreaga poveste a fost remarcabil. El a fost acolo, martor la toate, în timp real. A fost extrem de important pentru noi să spunem această poveste autentic, având în vedere atenția enormă pe care a primit-o în mass-media. Credem că este esențial ca lumea să înțeleagă povestea reală a Titanului și importanța explorării moderne a oceanelor,” a declarat Stacey Reiss, producător executiv la RadicalMedia, unul dintre cele două studiouri independente care au produs filmul.

Celălalt este The Dirty Dozens Expeditions, studio fondat de exploratorul și producătorul islandez. Arngrimsson este un scafandru tehnic și explorator cunoscut pentru contribuțiile sale în explorarea subacvatică și producția de documentare.

El și-a început cariera de scafandru în 2002 și de atunci a călătorit în jurul lumii pentru scufundări, acumulând o experiență vastă în domeniu.

De-a lungul carierei sale el a participat la mai multe expediții de anvergură și a lucrat la documentare pentru National Geographic. El a fost implicat de asemenea în proiecte ca Dive Odyssey și seria Great Escape de pe BBC.

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:

INTERVIURILE HotNews.ro