Sari direct la conținut

„Mă stresează să văd că el face treaba «de mântuială» și adesea ne certăm.“ Există reguli când împărțim sarcinile casnice în cuplu?

HotNews.ro
Niciunul dintre parteneri nu este obligat să se ocupe singur de sarcinile casnice, Foto: Shutterstock
Niciunul dintre parteneri nu este obligat să se ocupe singur de sarcinile casnice, Foto: Shutterstock

​În numeroase cupluri, în continuare, femeia este cea care își asumă majoritatea sarcinilor casnice, precum și îngrijirea copiilor, iar acest lucru se întâmplă în condițiile în care are și un loc de muncă cu program întreg. Desigur, există un număr mare de cupluri în care sarcinile sunt împărțite, dar, chiar și atunci, împărțirea nu este întotdeauna echitabilă. Există reguli? Ce avem de făcut când suntem nemulțumiți?

Potrivit statisticilor, majoritatea cuplurilor heterosexuale împart sarcinile domestice în mod tradițional, astfel încât femeia preia majoritatea sarcinilor de îngrijire a gospodăriei și a copiilor. Sunt unele studii care spun că, în țara noastră, mai mult de 90% din îngrijirea gospodăriei (gătit, călcat, spălat, avut grijă de copii), revine femeii, în condițiile în care femeile au un loc de muncă cu normă întreagă, la fel ca și bărbații lor.

Cu toate acestea, s-a constatat și o creștere a numărului de cupluri care încearcă să împartă sarcinile în mod echitabil, în funcție de abilitățile și preferințele fiecărui partener. Totuși, această schimbare este încă relativ lentă și există încă o inegalitate semnificativă între sarcinile preluate de femei și bărbați într-un cuplu.

Kate Mangino, autoare și expertă în îmbunătățirea egalității între sexe, a stat de vorbă cu 40 de bărbați considerați „parteneri egali” în relațiile lor de cuplu, respectiv, parteneri care împart în mod egal sarcinile cu partenerele de viață. Specialista spera să identifice un tipar, o rețetă, câteva noțiuni despre comportamentele dezirabile ale acestor bărbați.

Ea concluzionează că mediul în care bărbații respectivi au crescut nu este un criteriu – doar 2 proveneau din familii în care tații împărțeau în mod echitabil sarcinile casnice cu soțiile). Însă stabilirea așteptărilor încă de la începutul unei relații este un aspect important. Este mai greu să schimbăm lucrurile după ani de relație decât să o facem încă de la început. Nu înseamnă că discuțiile legate de tiparele de gen și cum ați ajuns în acel punct nu sunt utile și pe parcursul relației, însă contează ca acestea să nu vină critic spre partener.

CITEȘTE CONTINUAREA PE SMARTLIVING.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro