STOICA & ASOCIAȚII obține în timp record măsuri de conservare a probelor necesare verificării încălcării unor drepturi patrimoniale de autor
Echipa de avocați STOICA & ASOCIAȚII, formată din Dan-Rareș Răducanu (Senior Partner, Executive Board Member) și Mircea Vasile (Junior Lawyer), a obținut în instanță, pe cale de ordonanță președințială, autorizarea ca un expert judiciar numit de reclamantă, împreună cu un executor judecătoresc și un reprezentant al reclamantei, să se deplaseze la sediul unei societăți concurente, precum și la punctele de lucru ale clientului acestei societăți, pentru a proceda la identificarea şi examinarea calculatoarelor şi a celorlalte echipamente, în vederea descărcării și conservării codului sursă al aplicației utilizate de aceasta, precum și a tuturor celorlalte probe informatice necesare pentru a dovedi încălcarea drepturilor patrimoniale de autor asupra programului de calculator.
Toate aceste măsuri au fost încuviințate cu autorizarea recurgerii la sprijinul agenților forței publice, în măsura în care pârâtele nu permit accesul în spațiile indicate.
Având în vedere necesitatea soluționării cu celeritate a cauzei, dar și necesitatea păstrării caracterului de surpriză, soluția a fost obținută în timp record, în termen de cinci zile de la data depunerii cererii și a fost pronunțată fără citarea părților și cu eliminarea datelor referitoare la dosar de pe portalul instanțelor judecătorești. De asemenea, hotărârea judecătorească a fost redactată în termen de două zile de la pronunțare, fiind adusă la îndeplinire prin conservarea probelor în modul indicat de instanță anterior comunicării sale. În aceste condiții, apelul formulat de societatea concurentă, care urmărea intrarea în posesia suporturilor informatice pe care au fost copiate informațiile și aflate în custodia executorului judecătoresc, pentru a le sustrage ca probe din litigiul de fond a fost respins ca lipsit de interes.
Dan-Rareș Răducanu: ”Soluția obținută în acest litigiu este importantă atât pentru client, cât și în interesul jurisprudenței. Pentru client, în lipsa acestei soluții, orice încercare de a demonstra eventuala încălcare de către societatea concurentă a drepturilor patrimoniale de autor ar fi putut fi zădărnicită, întrucât până la administrarea expertizei judiciare în litigiul de fond informațiile necesare efectuării unei analize ar fi putut fi șterse, făcând imposibilă stabilirea de către un expert desemnat de instanță a încălcării propriu-zise. Pe plan jurisprudențial, soluția este importantă din dublă perspectivă: pe de-o parte, s-a stabilit cu celeritate și cu respectarea caracterului secret al procedurii, dreptul unui agent economic de a obține conservarea unor probe ușor alterabile atunci când există suspiciuni rezonabile cu privire la încălcarea drepturilor sale patrimoniale de autor și, aș spune, în general, a drepturilor de proprietate intelectuală, pe de altă parte, s-a stabilit în mod definitiv că odată intrate în conservare aceste probe, încercarea de a le scoate din conservare și, deci, de a le sustrage analizei instanței în litigiul de fond, reprezintă un demers lipsit de interes legitim.”
Constituită în anul 1995, STOICA & ASOCIAȚII a câștigat recunoaștere națională şi internațională în lumea dreptului şi a mediului de afaceri, prin întreaga sa activitate de asistență juridică şi de reprezentare a unui portofoliu vast de clienți. De la înființare și până în prezent, avocații din cadrul STOICA & ASOCIAȚII au făcut dovada că sunt o echipă puternică, întemeiată pe respectarea principiilor sale: Fidelitas, Integritas, Fortitudo. STOICA & ASOCIAȚII a dobândit o excelentă reputație națională şi internațională. Performanțele sale profesionale sunt recunoscute ca atare în cele mai importante ghiduri juridice: Chambers Europe, Legal 500, WTR 1000, IAM Patent 1000.
Articol susținut de STOICA & ASOCIAȚII