Sari direct la conținut

Strategia anti-Le Pen la alegerile din Franța începe să dea rezultate. Sondajele indică o scădere a numărului de mandate pe care le poate obține RN

HotNews.ro
Marine Le Pen, Foto: VALENTINE CHAPUIS / AFP / Profimedia
Marine Le Pen, Foto: VALENTINE CHAPUIS / AFP / Profimedia

Partidul Reuniunea Națională (RN) ar putea să nu obțină majoritatea absolută în Adunarea Națională a Franței, potrivit unui sondaj de opinie publicat joi, ceea ce sugerează că încercarea celorlalte partide de a bloca extrema dreaptă ar putea da rezultate, informează Reuters.

Este al doilea sondaj în două zile care arată că RN va câștiga în turul II al alegerilor parlamentare cele mai multe mandate, dar nu va atinge pragul de 289, necesare obținerii unei majorități absolute.

Acest lucru indică faptul că „frontul republican”, prin care mai mult de 200 de candidați ai celorlalte partide s-au retras din turul II (unde se înfruntă câte trei candidați pe fiecare circumscripție) pentru a crește șansele celor mai bine plasați pentru a învinge candidații RN, ar putea da rezultate.

Între timp, căpitanul echipei naționale de fotbal a Franței Kylian Mbappe le-a cerut francezilor să meargă la vot după un prim tur pe care l-a considerat „catastrofal”. „Cred mai mult ca niciodată că trebuie să mergem să votăm. Nu ne putem lăsa țara în mâinile acestor oameni, este urgent”, a spus el, în ceea ce părea a fi o referire la RN.

Sondajul IFOP pentru LCI și Le Figaro arată că RN va câștiga între 210 și 240 de mandate, în scădere de la 240-270 înainte de retragerea candidaților.

Noul Front Popular, al partidelor de stânga și extremă stânga, ar fi pe locul 2, cu 170-200 de mandate, înaintea grupului centrist Împreună, al președintelui Macron, cu o estimare de 95-125 de mandate. Republicanii de dreapta ar putea obține între 25 și 45 de mandate.

Un alt sondaj, publicat miercuri de către Harris Interactive, estima că RN va obține între 190 și 220 de mandate.

RN a anunțat că nu vor conduce guvernul dacă nu obțin majoritatea absolută de care au nevoie pentru a avea mână liberă la guvernare.

Le Pen și Jordan Bardella, președintele partidului, au criticat „frontul republican”, spunând că acesta arată dispreț pentru alegători.

INTERVIURILE HotNews.ro