Sari direct la conținut

Strategii politice paralele pentru dezvoltarea Clujului

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Trei partide propun strategii paralele pentru dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca in domeniul constructiilor. Este vorba de PNL, PNTCD si de PD. Strategia sustinuta de democrati va fi promovata de primarul municipiului, Emil Boc, in timp ce strategia liberalilor va fi sustinuta de viceprimarul Adrian Popa.

In mare, toate aceste idei pornesc de la oferta scazuta de locuinte de pe piata imobiliara si propun solutii pentru cresterea ofertei de cladiri. Un alt subiect abordat de toate cele trei partide se refera la constructiile ilegale.

In amanunte, documentele prezentate de reprezentantii celor trei formatiuni politice intra in contradictie. Consilierii locali liberali si viceprimarul Adrian Popa doresc ca toate imobilele ridicate ilegal sa fie demolate. Ei vor propune modificarea Legii constructiilor, prin intermediul parlamentarilor PNL din Cluj.

Pana atunci, reprezentantii PNL vor cere reprezentantilor societatilor comerciale si regiilor autonome care furnizeaza utilitati sa semneze un protocol cu autoritatile locale, prin care sa se oblige sa nu mai racordeze la retelele de utilitati constructiile ilegale.

Numai ca la Cluj-Napoca exista deja retete care ar putea ocoli si acest protocol. In general, racordarea la retele este facuta de operatori privati, care au contracte cu regiile care fur-nizeaza utilitati.

Mai mult, protocolul cu Primaria nu ii priveste pe patronii acestor firme, care sunt interesati doar de cresterea numarului de clienti.

In plus, blocurile ilegale pot fi racordate la retelele de utilitati sub titlul de organizare de santier.

Strategia propusa de reprezentantii PD vizeaza cresterea valorii amenzilor date constructorilor ilegali.

De asemenea, liderii democratilor ar dori ca acele imobile care pot fi autorizate pentru ca respecta regulile de ur-banism sa nu fie demolate, ci sa poata fi autorizate dupa plata amenzilor majorate. Ei mai solicita daramarea doar a acelor constructii care nu respecta nici o regula.

De asemenea, strategia promovata de reprezentantii PNTCD este asemanatoare cu cea propusa de PD. Vicepresedintele organizatiei municipale a taranistilor, Dan Horea, cere in plus fata de democrati respectarea normelor europene care prevad ca cinci la suta din energia consumata trebuie sa provina din surse neconventionale.

In consecinta, el solicita conditionarea eliberarii autorizatiei de constructie de instalarea unor panouri solare, care sa poata produce energie termica pentru locatarii blocurilor. Taranistul mai sustine ca valoarea investitiei in panouri poate fi amortizata in primii cinci ani de functionare.

In prezent, in Cluj-Napoca exista peste 300 de constructii ilegale. Ele pot fi demolate acum doar prin intermediul unor sentinte judecatoresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro