Stratfor analizeaza infruntarea dintre armata israeliana si convoiul umanitar: Turcia isi joaca influenta in regiune, insa asteapta reactiile SUA si Europei
Incidentul care a avut loc intre armata israeliana si convoiul umanitar ce se indrepta spre Fasia Gaza este o incercare a ambelor parti de a modifica perceptia aspra blocadei impuse de Israel Fasiei Gaza, comenteaza Stratfor. Turcia isi joaca aici rolul regional, insa actiunile sale urmatoare depind de reactia SUA si Europei. Cert e – potrivit agentiei americane de analiza – ca incidentul s-a transformat dintr-unul miliar in unul politic.
Interesul Turciei este sa scoata in evidenta situatia grea a palestinienilor, ceea ce i-ar putea da ocazia sa se arate ca aparator al acestora in regiune – o reputatie pe care Iranul a incercat sa si-o construiasca. Pe de alta parte, interesul Israelului este de a preveni pierderea controlului asupra Gazei si portretizarea celor din convoiul umanitar drept sustinatori ai elementelor teroriste din Fasia Gaza. Totusi, violentele care au avut loc dezavantajeaza Israelul, sustine Stratfor. Reactia ulterioara a Turciei depinde insa de reactia comunitatii diplomatice, in special a Europei si a SUA.
Relatiile internationale afectate
Confruntarea in care au murit, potrivit informatiilor date de biroul de presa al premierului israelian, 10 oameni, afecteaza relatiile internationale, sustine compania de analiza si informatii Stratfor.
- Turcia este agresiv testata. Ramane de vazut daca Ankara va fi capabila sa transforme acest eveniment in dobandirea unei pozitii de lider regional. Chiar daca Israelul va incerca sa aplaneze acest incident, Turcia are optiunea de a escalada evenimentele prin a trimite noi flotile cu ajutoare umanitare cu escorta militara.
- O alta consecinta ar putea fi asupra planurilor SUA pentru Irak. Washingtonul spera sa fie capabil sa isi reduca drastic trupele din Irak in lunile urmatoare, influenta Turciei fiind vazuta ca inlocuitoare, capabila sa umple golul lasat de retragerea americanilor. In aceste conditii, o regiune instabila este ultimul lucru dorit de americani.
- In ultima vreme, relatiile americano-israeliene s-au racit foarte mult. Incercarile Israelului de a rescrie relatiile regionale, in scopuri interne, in conditiile in care rivalitatile din coalitie au ajuns la un punct maxim de tensiune, au deranjat Washingtonul, care isi dorea o atmosfera calma in regiune. Actiunea militara impotriva unui convoi civil – indiferent de justificare si explicatiile ulterioare – nu fac decat sa afecteze dorintele si politicile SUA pentru regiune.
Stratfor considera ca incidentaul s-a strasformat dintr-unul militar in unul politic si ca ochii intregii comunitati internationale sunt acum indreptati spre doua capitale: Ankara si Washington. SUA se vad confruntate cu o noua criza, pe care ar fi vrut sa o evite, in timp ce Turcia merge pe o linie subtire incercand sa exploateze o situatie la crearea careia a contribuit. Prin urmare, reactiile internationale sunt indicatori esentiali pentru modul de actiune ulterior al Turciei.
Reactiile internationale sunt moderate – in Occident – vehemente in lumea araba
La o inventariere succinta a reactiilor internationale se remarca prudenta si o condamnare majoritara a Israelului in cazul tarilor occidentale si, evident, vehementa organizatiilor tarilor arabe si a celor din regiune, inamici traditionali ai Israelului.
In mod firesc, Autoritatea Palestiniana, prin vocea presedintelui mahmoud Abbas, condamna raidul israelian si il califica un „masacru”, decretand trei zile de doliu national. Mai mult, cere o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU si solicita administratiei americane o interventie de urgenta pentru a pune capat „crimelor israeliene”.
Uniunea Europeana cere „o ancheta completa” asupra asaltului lansat de armata israeliana si isi exprima „profundul regret privind informatiile legate de pierderi de vieti si a violentelor si isi prezinta condoleantele familiilor mortilor”.
Liga Araba califica incidentul drept „o crima impotriva unei misiuni umanitare” si cere ca „toata lumea sa condamne” actiunile israeliene. Organizatia care reuneste 22 de state arabe a spus ca este in consultari cu membrii sai pentru a decide pasii urmatori si a decis o reuniune pentru marti.
Spania, detinatoarea presedintiei UE in acest moment, a convocat ambasadorul israelian pentru a cere explicatii despre atacul armat, gest facut si de Danemarca. In plus, premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a calificat evenimentul drept „fapte grave si preocupante”, iar un secretar de stat din MAE spaniol considera atacul „absolut condamnabil”.
La randul ei, Germania, s-a declarat „foarte preocupata de evenimentele de peste noapte din Gaza”. Berlinul considera internventia armata „disproportionata la prima vedere”.
Ministrul de externe al Frantei, Bernard Kouchner, s-a declarat profund socat de interventia israeliana asupra flotilei si cere si el o ancheta aprofundata. El a adaugat ca e de neinteles pierderea atator vieti intr-o operatiune contra unei misiuni umanitare despre care se stia de atatea zile si ca nimic nu justifica o asemenea violenta. Intr-o reactie la pranz, presedintele Nicolas Sarkozy a cerut si el o ancheta care sa faca lumina in acest caz si a subliniat ca este urgenta o reluare a procesului de pace din Orientul Apropiat.
Suedia califica drept „complet inacceptabil” asaltul armatei israeliene si a convocat ambasadorul israelian la Stockholm pentru a-i comunica oficial aceasta pozitie.
Italia a avut initial o alta pozitie: incercarea flotilei pro-plestiniene de a incalca embargoul impus asupra Gazei este „o provocare”. Totusi, intr-o declaratie ulterioara a ministrului Franco Frattini, acesta a deplans moartea civililor in asaltul armat israelian.
Norvegia considera „inacceptabil” atacul armatei israeliene, declarandu-se uimita de faptul ca armata israeliana a lansat astfel de actiuni impotriva unor vapoare care transportau ajutor umanitar. Premierul norvegian sustine necesitatea unei anchete internationale independente si reafirma pozitia potrivit careia blocajul israelian asupra Fasiei Gaza trebuie ridicat.