Streinu Cercel, după demitere: Mesajul din presă legat de carantinarea persoanelor vârstnice este profund eronat
Profesorul Adrian Streinu Cercel a reacţionat printr-o scrisoare deschisă în urma demiterii sale din funcţia de şef al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din Ministerul Sănătății și acuză că modul în care s-a discutat despre documentul său este exemplu clar de fake news, potrivit Mediafax.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a transmis presei o scrisoare deschisă, joi, după ce a fost demis de ministrul Sănătăţii din funcţia de şef al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătăţii.
„În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacţionez, în contextul în care am fost ţinta unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate şi tendenţioase a documentului intitulat . Pentru că situaţia continuă să fie prezentată distorsionat, fac următoarele precizări. Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei ca o propunere de intervenţie de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc şi a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai suprinzătoare apariţia sa în spaţiul public la acest moment, când, dată fiind evoluţia epidemiei, propunerile cuprinse în document în mod evident nu mai sunt de actualitate”, scrie prof. dr. Streinu-Cercel.
Șeful Institutului „Matei Balș” spune că majoritatea materialelor apărute în presă pe această temă oferă o interpretare „distorsionată şi maliţioasă” a măsurilor propuse în draft-ul respectiv.
„De exemplu, mesajul din presă legat de a persoanelor vârstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifica recomandarea ca vârstnicii să fie protejaţi prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeaşi vârstă: <‘indiferent cum se cheamă conceptul <> — propria locuinţă, locuinţa de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde — instituţionalizaţi prin rechiziţionare de hoteluri etc>. De aici reiese clar că intenţia era de protecţie a persoanelor vârstnice care au nevoie de această protecţie socială, nicidecum ideile tendenţioase apărute recent în presă. Acesta fiind doar un exemplu de interpretare distorsionată a ideilor din acest material”, mai spune Streinu Cercel.
Potrivit acestuia, „modul în care a fost discutat acest document în spaţiul public este un exemplu clar de fake news”, deoarece măsurile au fost prezentate ca propuneri pentru perioada de relaxare, în condiţiile în care, din textul materialului „se poate vedea cât se poate de clar că el se adresa etapei de trecere de la transmiterea locală spre cea comunitară”.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel consideră că prezentarea distorsionată a informaţiilor a fost făcută cu scopul de a induce panică în populaţia cea mai expusă, cu posibile consecinţe nefaste în ceea ce priveşte aderenţa populaţiei la măsurile întreprinse până acum”.
„În contextul actual, propagarea unor informaţii false cu scopul vădit al dezinformării populaţiei este extrem de periculoasă. Aşa cum am menţionat în mai multe rânduri, măsurile luate până acum au fost cele mai potrivite pentru ţara noastră, iar încercarea de a induce informaţii false poate pune în pericol rezultatul eforturilor depuse până în acest moment. Având în vedere perioada dificilă prin care trecem — pandemia SARS-CoV-2 — reiterez importanţa ca în aceste momente eforturile noastre, ale tuturor, să fie concentrate asupra îngrijirii pacienţilor şi prevenirii îmbolnăvirilor”, a mai scris medicul în scrisoarea transmisă presei.
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea Comisiei anti-COVID a Ministerului Sănătății, după ce în presă a apărut planul care prevedea izolarea timp de mai multe săptămâni a persoanelor vârstnice, a anunțat ministrul Nelu Tătaru.