Sari direct la conținut

Studiu: Celulele canceroase sunt protejate de sistemul imunitar

HotNews.ro

Sistemul nostru imunitar detecteaza celulele canceroase inca de la primele zile de formare a unei tumori, insa nu pentru a le ataca, ci pentru a le proteja. Este concluzia unui studiu realizat de echipa profesorului David Klatzmann, in laboratorul de „Imunologie-Imunopatologie-Imunoterapie” de la Universitatea Pierre si Marie Curie (UPMC-CNRS-Inserm).

In consecinta, celulele canceroase – contrar unei teorii de la inceputul secolului al XX-lea – sunt protejate inca de la inceputul proliferarii, potrivit unui studiu publicat luni, scrie AFP. Pentru o perioada lunga de timp, oamenii de stiinta au crezut ca sistemul imunitar recunoaste ca anormale celulele canceroase inca de la producerea lor de catre organism tocmai pentru a le elimina, iar cand aceste celule sparg bariera de aparare, cancerul se dezvolta.

Echipa condusa de David Klatzmann a aratat ca acest concept este inexact: supravegherea cancerului de catre sistemul imunitar conduce, din contra, la protejarea celulelor tumorale in momentul aparitiei lor, la fel ca in cazul oricaror altor celule din organism. Cercetatorii au aratat ca aparitia primelor celule canceroase declanseaza imediat un raspuns din partea unor celule imunitare, limfocitele T. Aceste celule se indreapta rapid catre tumoare, dar recunosc in celulele canceroase molecule care exista in toate tesuturile normale. Apoi, celulele imunitare blocheaza actiunea altor limfocite, numite „efectori”, impiedicandu-le sa atace si sa distruga celulele canceroase.

Cercetatorii au aratat si ca in absenta limfocitelor T, in timpul primei „confruntari” dintre sistemul imunitar si celulele tumorale, sistemul imunitar elimina tumoarea. „Controlul limfocitelor T trebuie sa fie un element esential in dezvoltarea viitoarelor terapii impotriva cancerului”, potrivit cercetatorilor. Aceasta descoperire deschide noi perspective terapeutice, cum ar fi vaccinarea preventiva antitumorala, estimeaza ei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro