Studiu: Copiii care nu dorm suficient riscă să se confrunte, mai târziu, cu tulburări de sănătate mintală. De cât somn are nevoie un copil

Copiii care nu dorm suficient se pot confrunta, în timp, cu un risc crescut de apariţie a unor tulburări de sănătate mintală, precum ADHD, anxietate, depresie sau alte probleme, arată un studiu realizat de cercetătrii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia.
Studiul a monitorizat aproape 800 de copii pe parcursul a câțiva ani. În acest timp, s-a ajuns la concluzia că cei care au dormit cel mai puţin au prezentat ulterior cel mai mare risc de a dezvolta tulburări de sănătate mintală.
Asigurați-vă că cei mici dorm suficient!
„Dacă ne asigurăm că cei mici dorm suficient, acest lucru ne poate ajuta să îi protejăm de problemele de sănătate mintală”, arată cercetătorul Bror Ranum, unul dintre autorii studiului.
Bror Ranum a precizat că el și colegii săi au observat „o asociere între durata somnului și riscul de a dezvolta tulburări emoţionale şi de comportament.”
Somnul copiilor evaluați în cadrul studiului a fost monitorizat cu ajutorul senzorilor de mişcare, în fiecare noapte. De asemenea, au fost realizate interviuri pentru evaluarea posibilității prezenţei problemelor de sănătate mintală. Aceşti paşi au fost repetaţi de mai multe ori, la fiecare 2 ani.
Cantitatea necesară de somn diferă de la copil la copil
Cantitatea de somn de care are nevoie fiecare copil diferă de la individ la individ, arată cercetătorul Bror Ranum. Ceea ce pentru un copil poate însemna prea puțin somn, pentru altul poate fi suficient, iar părinții ar trebui să țină cont de acest lucru.
„În cazul în care constatați că aveţi un copil care pare apatic şi nu se poate concentra, sau dacă observaţi la el schimbări bruște de dispoziție, atunci este posibil să nu doarmă suficient”, spune cercetătorul norvegian.
Cea mai bună soluție în acest caz ar fi un program constant de somn, cu ore de culcare și de trezire, prin care se pot construi obiceiuri sănătoase de somn, potrivit specialiștilor.
Inițial, doar 1% dintre copiii de 6 ani care au participat la studiu dormeau mai puţin de 7 ore. Pe măsură ce vârsta lor a crescut, s-a mărit și procentul celor care nu dormeau suficient: 3,9% la 8 ani; 4,2% la 10 ani şi 13,6% la 12 ani.
De asemenea, mulţi copii dormeau una sau mai multe nopţi mai puţin de 7 ore: 15,1% la 6 ani; 39,1% la 8 ani; 45,7% la 10 ani şi 64,5% la 12 ani.
Autorii studiului spun că, deși consecinţele a câtorva nopţi cu somn insuficient nu sunt cunoscute clar, o singură noapte „albă” este asociată cu incapacitatea copiilor de a se concentra şi de a fi atenţi.
De cât somn are nevoie un copil, în funcție de vârstă
Cantitatea de somn de care au nevoie copiii variază de la copil la copil, spun și specialiștii NHS (National Health System din Marea Britanie).
În diferite stadii de dezvoltare, cantitatea de somn de care are nevoie copilul tău se va schimba. Acest lucru se datorează faptului că creierul tău procesează informațiile și experiențele de peste zi.
Bebelușii au nevoie de mult somn, deoarece au o mulțime de experiențe noi și învață noi abilități. Adolescenții au nevoie de mai puțin somn, deoarece au deja aceste experiențe și abilități de bază.
Următoarele recomandări reprezintă un ghid orientativ, subliniază specialiștii de la NHS. Atunci când discutăm despre cât ar trebui să doarmă copilul dumneavoastră, principala recomandare este să țineți cont, în primul rând, de nevoile lui individuale:
- Nou-născuți cu vârsta până la 4 luni – până la 18 ore de somn/zi.
- Bebeluși cu vârsta între 4 și 12 luni – 12 până la 16 ore de somn/zi.
- Copiii cu vârsta între 1 și 2 ani – 11 până la 14 ore de somn/zi.
- Copii între 3 și 5 ani – 10 până la 13 ore de somn/zi.
- Copii între 6 și 12 ani – 9 până la 12 ore de somn/zi.
- Adolescenți între 13 și 18 ani – 8 până la 10 ore de somn/zi.
Foto: Dreamstime.com