Studiu: Copiii și adolescenții care au trecut prin boala COVID-19 riscă să sufere de complicații pe termen lung. Care sunt acestea și categoria cea mai expusă

Copiii și adolescenții care au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV2 (boala COVID-19) riscă să sufere de complicații cardio-vasculare pe termen lung, arată un studiu publicat de prestigioasa revistă Nature. Acesta este unul dintre primele studii care se concentrează pe sechelele COVID-19 la copii și adolescenți, iar rezultatele sunt surprinzătoare.
Studiile de până acum au arătat că mulți dintre pacienții adulți care trec prin COVID-19, în special cei care au trecut printr-o formă gravă a bolii, rămân, după ce infecția s-a vindecat, cu sechele sau cu sindromul long COVID.
Studiul publicat de Nature arată că adolescenții și copiii care au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV2 au avut risc mai mare de insuficiență cardiacă, dureri în piept, miocardită, putându-se ajunge chiar la stop cardiac.
Date îngrijorătoare
„Chiar dacă studiul are anumite limitări, datele lui sunt îngrijorătoare și ne mai demonstrează o dată cât de perversă este această infecție”, afirmă dr. Edurd Egri, medic de familie care abordează teme de educație medicală și a popularizat rezultatele studiului în țara noastră.
Riscul de complicații cardio-vasculare în urma infecției cu SARS-CoV-2 a fost raportat deja la adulți, însă dovezile în ceea ce îi privește pe copii și adolescenți erau limitate.
Studiul actual a evaluat riscul apariției unei multitudini de simptome și complicații cardiace în primele 28-179 de zile după infecție, fiind colectate date despre copii bolnavi de COVID-19 internați în 19 spitale de pe teritoriul Statelor Unite, în perioada pandemiei. Fiecare copil care a făcut parte din studiu a fost urmărit pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.
Datele arată că atât copiii, cât și adolescenții care au trecut anterior prin infecția cu SARS-CoV2 prezintă un risc crescut, din punct de vedere statistic, de apariție a diferitelor simptome cardio-vasculare, precum hipertensiune arterială, aritmii ventriculare, miocardită, insuficiență cardiacă, cardiomiopatie, stop cardiac, tromboembolism, dureri în piept și palpitații, în comparație cu tinerii de aceeași vârstă care nu au trecut prin boala COVID.
Conștientizarea riscurilor ajută la ținerea sub control a problemelor de sănătate
Studiul Nature arată și că riscurile cardio-vasculare sunt similare la copiii care au fost infectați cu variantele Delta și Omicron ale SARS-CoV2, în ciuda unor studii pe adulți care sugerează riscuri mai mari asociate cu varianta Delta.
De asemenea, autorii studiului au observat o asociere între prezența obezității și riscuri crescute de simptome cardio-vasculare severe.
Conștientizarea riscului crescut de complicații cardio-vasculare după infecția cu SARS-CoV-2 este utilă deoarece poate contribui la prevenirea sau limitarea acestora, prin mersul la medic în timp util, obținerea unui diagnostic precoce și ținerea sub observație a acestor afecțiuni, în așa fel încât ele să nu se agraveze, mai arată autorii studiului.
Long COVID la copii și adolescenți
Boala COVID-19 se vindecă, de regulă, în câteva zile până la două săptămâni. Dacă simptomele persistă după această perioadă, putem vorbi despre sindromul Long COVID.
Este important să facem diferența între long COVID, care înseamnă simptome ce persistă în timp, și sechele, explică dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și managerul Institutului Matei Balș. „Sechelele sunt acele modificări ireversibile sau parțial ireversibile. Dar este important de făcut diferența între simptomatologia care persistă și sechele”, spune medicul.
Simptomele care persistă pe termen lung sau revin periodic după vindecarea de boala COVID-19 au primit, de la Organizația Mondială a Sănătății, denumirea de Long COVID. Acestea au fost studiate, într-o primă fază, în special la pacienții adulți.
Studiile recente au arătat, însă, că Long COVID se manifestă și la copii, printre cele mai frecvente simptome numărându-se oboseala, durerile de cap, dificultățile de respirație, dificultățile de concentrare la școala sau schimbările de dispoziție.
Inflamația inimii după trecerea prin boala COVID-19 este considerată îngrijorătoare în special la tinerii care practică un sport și revin la această activitate după vindecare. Specialiștii avertizează că ei ar trebui să fie examinați frecvent pentru a se asigura că nu au probleme cardio-vasculare și a-și putea continua în siguranță activitatea sportivă.
Foto: Dreamstime.com