Studiu: Jumatate din beneficiarii de fonduri UE cred ca exista retele de trafic de influenta legate de alocarea finantarilor
Un studiu realizat de Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie arata ca programele de finantare pot fi viciate de coruptie in mare masura. Peste jumatate dintre subiectii chestionati in 2007 au declarat ca fondurile europene sunt acordate preferential si ca exista retele de trafic de influenta. Acelasi studiu arata ca subiectul fonduri europene este neinteresant pentru institutiile mass-media.
Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie au realizat studiul pe baza unor date colectate in 2007 si in perioada aprilie-mai 2008. In 2007 au fost intervievate 180 de persoane implicate in procesul de implementare a proiectelor care beneficiaza de fonduri europene. Studiul a monitorizat implementarea fondurilor europene in cadrul a 100 de autoritati publice locale, 40 de consilii judetene si sapte Ministere. Studiul a fost prezentat in cadrul unei dezbateri la care au participat reprezentanti ai Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Locuintelor, reprezentanti ai ONG-urilor si reprezentanti ai Directiei pentru Lupta Antifrauda.
“Acordarea contractelor unor clienti preferentiali era resimtita de 57% dintre beneficiari chestionati. A fost sesizat si faptul ca potentialilor beneficiari li se impunea frecvent sa lucreze cu anumite firme de consultanta sau ca exista dezvoltate retele de trafic de influenta, care monopolizeaza piata de consultanti”, se arata in studiu care are la baza datele coelctate in 2007.
20 de cazuri cu posibile nereguli
Potrivit rerpezentantilor CRJI au fost identificate si 20 de cazuri problematice cu posibilie nereguli. In opinia presedintelui APD, Cristian Parvulescu, imaginea Romaniei in cadrul UE in ceea priveste transparenta fondurilor europene este una foarte proasta. Pe de alta parte reprezentantii DLAF sustin ca, dimpotriva, Romania a reusit sa managerieze just fondurile europene. “Exista semnale foarte bune in acest sens. In ceea priveste coruptia in acest domeniu situatia este chiar mai buna. Fraudele in acest domeniu sunt extrem de mici fata de sumele atrase din proiecte europene, se situeaza undeva la sub 1%”, a declarat Corina Badea din partea DLAF.
Fondurile europene slab reflectate in presa
Studiul a mai cercetat si modul in care problematica fondurilor europene a fost reflectata in presa. Astfel in perioada ianuarie-martie 2008 au fost monitorizate 37 de ziare locale si centrale. Potrivit concluziilor expuse in studiu, presa ocoleste subiectul fondurilor europene iar informatiile prezentate nu sunt destul de clare. Totodata reprezentantii CRJI au subiliniat faptul ca ziarele prezinta doar materiale informative si nu realizeaza anchete jurnalistice pe tema fondurilor europene, pe perioada monitorizarii fiind detectate doar trei investigatii jurnalistice care au atins acest subiect.