Studiu Mercury Research: Peste trei sferturi dintre romanii care tin post nu consuma bauturi alcoolice inainte de Paste
Aproape 50% dintre romanii cu varsta peste 14 ani tin post, iar femeile fac asta intr-o masura mai mare decat barbatii (57% fata de 40%), arata un studiu realizat de Mercury Research referitor la obiceiul de a tine post al romanilor si remis redactiei HotNews.ro. Credinta si normele religioase reprezinta motivatiile cele mai des intalnite pentru persoanele care tin post (70%) si doar 5% nu tin post pentru ca nu sunt credinciosi.
Studiul a fost realizat in perioada 19 februarie-4 martie 2012, prin interviuri fata in fata in randul a 1.282 de respondenti cu varsta peste 14 ani. Studiul este reprezentativ la nivel national.
Postul Pastelui este tinut de 88% dintre cei care obisnuiesc sa tina post
Sarbatorile cu ocazia carora ajung romanii sa tina post:
- Pastele (88% dintre cei care tin post)
- Craciunul (77%)
- Postul Adormirii Maicii Domnului (45%)
- Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (39%)
- Ajunul Botezului Domnului (27%)
- Ajunarea din ziua taierii capului Sf. Ioan Botezatorul (26%)
- Ajunarea din ziua Inaltarii Sfintei Cruci (24%)
Postul Pastelui si Postul Craciunului sunt tinute in egala masura de femei si barbati si nu sunt diferente ce tin de varsta. Celelalte posturi sunt tinute intr-o mai mare masura de femei si de persoane in varsta (peste 61 de ani).
Mai mult de un sfert dintre cei care tin Postul Pastelui declara ca il tin pe tot (48 de zile). Cei care obisnuiesc sa tina doar ultima saptamana a postului intrunesc 42%, procent similar cu al acelora care tin post doar miercurea si vinerea.
Doar 5% dintre romani nu tin post pentru ca nu sunt credinciosi
De ce tin romanii post:
- credinta si de normele religioase (70%)
- motive de sanatate (25%)
- respectarea traditiei (13%)
- pentru ca asa se obisnuieste in familie (11%)
De ce NU tin romanii post:
- pentru ca nu reusesc (35%)
- nu considera necesar (24%)
- au probleme de sanatate (13%)
- au alta religie (6%)
- pentru ca nu sunt credinciosi (5%)
Urban vs. rural; alcoolul nu se consuma in post
La oras, un numar mai ridicat de persoane tin post in primul rand pentru detoxifierea organismului (5%), in timp ce la sate, doar 2% au aceasta ca motivatie principala. In acelasi timp, impactul pe care il are familia este mai mare la sate, 14% tin post pentru ca asa se obisnuieste in casa, in comparatie cu 8% din mediul urban.
In perioada postului, 44% dintre cei care tin post gatesc acasa mai des decat de obicei. Printre preferintele culinare din timpul postului, legumele, verdeturile, salatele (74%) precum si fructele proaspete (73%) sunt la mare cautare. Cei mai multi (77%) dintre cei care tin post nu consuma bauturi alcoolice in timpul acestuia.