Sari direct la conținut

Studiu online: Dragostea la romani

HotNews.ro

Barbatii insala mai des decat femeile, persoanele intre 14 si 24 de ani sunt cele mai sigure de fidelitatea partenerului, contrariile nu se atrag, compatibilitatea sexuala nu garanteaza o relatie de lunga durata, iar 87% din utilizatorii de internet din Romania au intalnit cel putin o data in viata dragostea adevarata, reiese dintr-un studiu online realizat de eResearch Corp, in perioada 24-29 martie 2009.

Concluziile sunt rezultatul unei cercetari de tip cantitativ la care au participat peste 27.000 de internauti, culegerea datelor realizandu-se prin intermediul unui chestionar online cu intrebari inchise.

Majoritatea respondentilor (87%) declara ca au iubit cu adevarat cel putin o data in viata. Studiul releva astfel o anume inclinatie romantica a publicului roman, cel putin cel internaut. Dintre acestia, 62% spun ca au avut mai multe iubiri de-a lungul vietii. Barbatii declara insa intr-un procent mai mare decat femeile ca au iubit de mai multe ori.

36% dintre cei care au declarat ca au iubit macar o data in viata spun ca iubirea nu le-a fost impartasita. Adolescentii (14-18 ani) sunt, se pare, cei mai nefericiti cand vine vorba de iubiri neimpartasite, 42% dintre acestia declarand ca sentimentele lor nu au primit raspunsul dorit.

Aproape jumatate (42%) dintre respondenti si-au inselat jumatatea. Barbatii isi insala partenerele mai mult decat o fac femeile (46% barbati, fata de doar 37% femei).

Femeile sunt inselate mai mult decat barbatii de catre persoana iubita, reiese din cercetarea efectuata de eResearch Corp. Cel putin asa declara 69% dintre femeile care au participat la studiu, fata de 61% dintre barbati. De asemenea, se constata ca persoanele cele mai sigure pe fidelitatea partenerului sunt cele cu varste intre 14 si 24 ani.

65% dintre respondenti cred ca exista o singura iubire adevarata pentru fiecare dintre noi. Persoanele cu varste intre 14 si 24 ani sunt mai convinse de existenta unui singur suflet pereche (68%), decat cei mai in varsta 40-45 ani (58%). Aceasta credinta tinde sa scada odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, barbatii sunt mai inclinati sa creada intr-o singura iubire adevarata: 35.2% barbatii, fata de 29.5% femeile.

Mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate considera ca o iubire are sanse mai mari sa dureze atunci cand exista o foarte buna potrivire intre partenerisi/sau exista mult respect intre acestia. Pentru 77% dintre respondenti, o iubire nu poate rezista atata timp cat partenerii sunt foarte diferiti. Barbatii tineri (14–24 ani) sunt tentati sa creada ca diferentele intre parteneri fac dragostea sa dureze mai mult.

De asemenea, compatibilitatea sexuala nu garanteaza o relatie de lunga durata, afirma 59% dintre respondenti. Barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani tind, mai degraba decat barbatii apartinand altor segmente de varsta, sa fie de acord cu premisa ca o buna compatibilitate sexuala prelungeste dragostea. La polul opus se regasesc fetele cu varsta intre 14 si 18 ani, pentru care dragostea dureaza in principal datorita respectului dintre parteneri si potrivirii dintre acestia.

54% dintre respondenti cred ca partenerii care se respecta reciproc vor avea o relatie mai durabila. Eforturile depuse de catre parteneri nu pot mentine o relatie in timp, considera mai mult de jumatate dintre respondenti, in special barbatii in varsta.

Concluziile studiului

Din studiul ’’Dragostea la români’’ reiese ca persoanele care pun pret pe compatibilitatea sexuala dintre doi parteneri tind sa isi insele partenerii de cuplu. Totodata, cele mai fidele sunt persoanele care nu cred ca o buna compatibilitate sexuala ajuta la durata sentimentelor de iubire.

Rata ridicata a celor care declara ca si-au inselat partenerul (42%) si procentul si mai mare al celor care spun ca au fost inselati (65%) sugereaza imaginea unei vieti de cuplu in care riscul infidelitatii este mereu prezent. Pentru publicul roman internaut, prezenta iubirii romantice nu exclude instabilitatea sau duplicitatea. Cele doua stari se manifesta mai degraba in cazul persoanelor care sunt de parere ca o buna compatibilitate sexuala intre parteneri alimenteaza pe termen lung sentimentele de iubire. Dintre acestia, barbatii sunt cei care declara ca au inselat mai mult decat femeile, si persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 45 de ani mai mult decat restul celor care apartin altor segmente de varsta.

In aceste conditii, este surprinzator faptul ca aproape doua treimi dintre respondenti considera ca exista o singura iubire adevarata. Este confirmat astfel idealismul amoros chiar in contextul unei rate ridicate a instabilitatii vietii de cuplu. Cei care declara ca au iubit de mai multe ori in viata au sanse mai mari de a fi inselat sau a fi fost inselati decat cei care considera ca au iubit o singura data.

Publicul internaut poate fi caracterizat in general printr-o cultura „rezistenta” a iubirii romantice. Un procent covarsitor declara ca au trait cel putin o „iubire adevarata”, majoritatea au iubit de mai multe ori si exista ideea clara a unei singure „mari iubiri”. In acelasi timp, acest „optimism afectiv” supravietuieste unei realitati in care 42% si-au inselat partenerul, iar 65% au fost inselati de acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro