Sari direct la conținut

STUDIU: Pesticidele pot fi responsabile pentru șase tipuri de cancer. Au același efect ca fumatul

HotNews.ro
STUDIU: Pesticidele pot fi responsabile pentru șase tipuri de cancer. Au același efect ca fumatul
SURSA FOTO: David Moreno Hernandez | Dreamstime.com

Pesticidele utilizate în agricultură cresc riscul mai multor tipuri de cancer, printre care leucemie, limfom non-Hodgkin, cancer de vezică urinară, colon, plămâni și pancreas. Cercetătorii au descoperit că aceste substanțe chimice, folosite pentru a proteja culturile, au efect cancerigen similar sau mai puternic decât fumatul.

Agricultura modernă asigură hrana populației umane în continuă expansiune, în principal, datorită utilizării pe scară largă a pesticidelor. Deși aceste substanțe chimice par să fie un adevărat miracol pentru protejarea recoltelor, expunerea la pesticide dăunează sănătății plantelor, animalelor și oamenilor, conform unui nou studiu alarmant, dar nu neapărat surprinzător, publicat în Frontiers in Cancer Control and Society. Acest studiu a comparat riscul crescut de cancer cauzat de expunerea la pesticide cu fumatul, un factor carcinogen bine cunoscut și documentat.

Ce sunt pesticidele

Pesticidele sunt substanțe chimice utilizate pentru a preveni, controla sau elimina dăunătorii care afectează plantele și produsele de origine vegetală. Ele sunt folosite pe scară largă în agricultură și grădinărit pentru a proteja recoltele de insecte și alte organisme dăunătoare. Iată principalele tipuri de pesticide și rolul lor:

  • Insecticide: sunt concepute pentru a combate insectele care pot dăuna plantelor și culturilor. Exemple includ clorpirifosul și imidaclopridul;
  • Erbicide: sunt folosite pentru a controla sau elimina plantele erbacee (buruienile) care concurează cu culturile principale pentru resurse. Exemple sunt glifosatul și atrazina;
  • Fungicide: destinate eliminării ciupercilor și mucegaiurilor care pot afecta plantele, fungicidele ajută la prevenirea bolilor fungice. Exemple includ tebuconazolul și mancozebul;
  • Nematicide: sunt folosite pentru a combate nematozii, viermii microscopici care pot distruge rădăcinile plantelor. Exemple sunt aldicarbul și fostiazatul;
  • Rodenticide: sunt utilizate pentru a controla rozătoarele care pot distruge semințele și culturile. Exemple includ bromadiolona și brodifacoum.

Pesticidele sunt aplicate sub diferite forme, inclusiv pulberi, lichide și granule și pot fi dispersate prin pulverizare, aplicare directă sau prin sistemele de irigare.

„În cadrul studiului nostru am descoperit că, pentru unele tipuri de cancer, efectul utilizării pesticidelor agricole este comparabil ca magnitudine cu efectul fumatului”, a explicat autorul principal al studiului, Isain Zapata, Profesor Asistent de Cercetare și Statistică la Rocky Vista University, din Colorado, SUA.

Cancere provocate de expunerea la pesticide

Cei mai afectați sunt fermierii și lucrătorii agricoli, dar si persoanele care locuiesc în apropierea terenurilor agricole. Profesorul Zapata a subliniat că cei care trăiesc în zone unde se practică agricultura, sunt expuși la o varietate de pesticide. Aceste substanțe chimice ajung să facă parte din mediul înconjurător al locuitorilor respectivi.

Cercetătorii au descoperit și că riscul de cancer al locuitorilor din apropierea fermelor și terenurilor agricole este uneori chiar mai mare de cel provocat de fumat. Studiul a scos la iveală asocieri semnificative între utilizarea frecventă a pesticidelor și incidența diferitelor tipuri de cancer. Iată care sunt cele mai frecvente:

Leucemia și limfomul non-Hodgkin

Leucemia și limfomul non-Hodgkin sunt printre cele mai frecvent întâlnite tipuri de cancer asociate cu expunerea la pesticide. Glifosfatul, un ingredient activ al erbicidului Roundup, este unul dintre principalele pesticide legate de aceste tipuri de cancer. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat glifosfatul drept posibil carcinogen, iar numeroase procese au dus la despăgubiri de miliarde de dolari pentru victimele expunerii la acest pesticid.

Un alt pesticid, atrazina, folosit pe scară largă în cultivarea porumbului, a fost, de asemenea, legat de un risc crescut de limfom non-Hodgkin. Studiile au arătat că atrazina poate provoca dereglări hormonale și poate afecta sistemul imunitar, crescând astfel vulnerabilitatea la dezvoltarea cancerului.

Cancerul de vezică urinară

Cancerul de vezică urinară este un alt tip de cancer asociat cu expunerea la pesticide. Studiile au indicat că fermierii și lucrătorii agricoli au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta acest tip de cancer, comparativ cu populația generală. Pesticidele precum Metolachlor și Metolachlor-S, utilizate în mod frecvent pentru combaterea buruienilor, au fost identificate drept factori de risc majori pentru cancerul de vezică urinară.

Cancerul de colon și pancreas

Cancerul de colon și pancreas sunt două dintre cele mai letale forme de cancer, iar pesticidele joacă un rol semnificativ în creșterea predispoziției la aceste boli. Imazethapyr, un alt pesticid utilizat pe scară largă, a fost asociat cu un risc crescut de cancer de colon și pancreas. Aceste substanțe chimice pot provoca daune și mutații ale ADN-ului, ducând, în cele din urmă, la dezvoltarea cancerului.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este adesea asociat cu fumatul, dar expunerea la pesticide reprezintă un risc semnificativ, mai ales pentru cei care locuiesc în apropierea zonelor agricole. Pesticidele precum dicamba și dimetenamida și, mai ales combinația dintre ele, au fost asociate cu un risc crescut de cancer pulmonar. Aceste substanțe pot fi inhalate, intrând în organism și provocând daune semnificative sistemului respirator.

Sunt unele pesticide mai periculoase decât altele?

„Deși am făcut o listă cu principalele pesticide asociate cu unele tipuri specifice de cancer, subliniem că este vorba de combinația tuturor acestora și nu doar de un singur pesticid”, a explicat profesorul Zapata.

Această listă cuprinde 69 de pesticide agricole diferite pentru care datele de utilizare sunt disponibile public pe site-ul Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite, dar aceste pesticide nu sunt folosite individual. Ele sunt aplicate sub formă de „cocktailuri” de pesticide și astfel, este puțin probabil ca doar unul sau câteva dintre ele să fie responsabile pentru declanșarea cancerului.

Risc mai mare de cancer în zone unde se cultivă porumb

Acest studiu este prima examinare cuprinzătoare a riscurilor de cancer cauzate de expunerea la pesticide dintr-o perspectivă bazată pe populație la nivel național, conform profesorului Zapata. În plus, este prima dată când riscul de cancer provocat de expunerea la pesticide a fost comparat cu un factor de risc de cancer care nu mai este contestat, în acest caz fumatul.

„Este dificil să explici magnitudinea unei probleme fără a prezenta un context, așa că am încorporat date despre fumat. Am fost surprinși să vedem estimări în intervale similare”, a explicat profesorul Zapata.

Autorii studiului au subliniat că factorii de risc pentru cancer sunt complicați și așa-numitele evaluări la scară largă nu reflectă rezultatele individuale. De exemplu, au descoperit că zona geografică avea un impact puternic asupra predispoziției de a dezvolta cancer. În regiunile unde se cultivă mai mult porumb, asocierile între pesticide și incidența cancerului erau mai izbitoare și mai îngrijorătoare.

Sursă foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro