Sari direct la conținut

SUA au o politică și mai periculoasă pentru Europa decât taxele vamale, avertizează un important ministru italian

HotNews.ro
SUA au o politică și mai periculoasă pentru Europa decât taxele vamale, avertizează un important ministru italian
Ministrul italian al economiei Giancarlo Giorgetti alături de premierul Giorgia Meloni, în timpul unei interpelări în parlamentul de la Roma, FOTO: Andrea Calandra / Imago Stock and People / Profimedia Images

Politicile Statelor Unite privind așa-zisele „stablecoins” oferă cetățenilor europeni o metodă de plată atractivă pentru tranzacțiile transfrontaliere, ceea ce ar trebui să genereze mai multă îngrijorare decât taxele vamale anunțate de Donald Trump, a declarat marți ministrul economiei din Italia, relatează marți Reuters.

Vorbind la un eveniment organizat la Milano pe tema gestionării activelor, Giancarlo Giorgetti a afirmat că autoritățile Uniunii Europene ar trebui să adopte măsuri suplimentare pentru a consolida statutul euro ca monedă de referință internațională și s-a plâns de fragmentarea industriei de plăți din UE.

Președintele american Donald Trump a promis să reformeze reglementările privind criptomonedele și să relaxeze regulile impuse asupra sectorului crypto de administrația democrată a lui Joe Biden.

„Stablecoins” sunt un tip de criptomonede al căror preț e „ancorat” de dolar pentru a menține o valoare relativ constantă și evita volatilitatea foarte mare a tokenurilor crypto obișnuite. „Stablecoins” au cunoscut o expansiune puternică în ultimii ani, în pofida unor prăbușiri spectaculoase care au arătat că această promisiune a unei siguranțe mai mari nu este întru totul fondată.

În prezent, „stablecoins” joacă un rol esențial în industria de tranzacționare crypto, evaluată la mai multe trilioane de dolari, facilitând transferul de fonduri între diferite criptomonede sau în numerar tradițional.

„Atenția generală în aceste zile este îndreptată asupra impactului taxelor vamale. Cu toate acestea, chiar mai periculoasă este noua politică a SUA privind criptomonedele și, în special, cea referitoare la ‘stablecoins’ denominate în dolari”, a declarat Giorgetti.

„Euro digital va fi esențial”

Ministrul italian a argumentat că stablecoins le-ar oferi europenilor oportunitatea de a investi în active ce par fără risc și de a folosi un mijloc de plată larg acceptat pentru tranzacții transfrontaliere, fără a avea nevoie de un cont bancar la bănci americane.

„Este, așadar, ușor de anticipat atractivitatea acestora pentru cetățenii economiilor cu monede instabile, însă nu trebuie subestimată atractivitatea lor nici pentru locuitorii din zona euro”, a spus Giorgetti.

Pentru a promova suveranitatea europeană în domeniul plăților și pentru a proteja rolul monedelor fiduciare în fața expansiunii stablecoins, Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la așa-numitul euro digital.

Proiectul prevede ca rezidenții UE să dețină conturi de euro digital la BCE, pe care le pot folosi pentru plăți online, în magazine sau pentru a trimite bani prietenilor, grație parteneriatului BCE cu furnizori de servicii de plată din UE.

„Euro digital va fi esențial pentru a minimiza nevoia cetățenilor europeni de a recurge la soluții străine pentru a avea acces la un serviciu de bază, precum plata,” a declarat Giorgetti.

Însă băncile europene și-au exprimat îngrijorarea că un euro digital ar putea să le golească trezoreriile, deoarece clienții ar putea transfera o parte din numerar în portofele digitale garantate de BCE.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
INTERVIURILE HotNews.ro