Sari direct la conținut

SUA: Congresul evită paralizia statului federal, dar Biden se confruntă cu alte pericole

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Joe Biden, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Congresul SUA a evitat paralizia serviciilor federale in extremis joi, dar alte câteva pericole amenință în continuare președinția lui Joe Biden, care încearcă să-i calmeze pe democrați, aflați într-un război fratricid în jurul vastelor sale proiecte de investiții și reforme, scrie AFP.

Prin 254 voturi pentru, și 175 contra, Camera Reprezentanților a aprobat o lege a finanțelor care extinde bugetul actual până la 3 decembrie, adoptată deja anterior de Senat cu o majoritate confortabilă.

Președintele democrat Joe Biden trebuie să o adopte înainte de miezul nopții pentru a preveni tăierea bruscă a fondurilor pentru serviciile statului federal.

Acum că a fost exclusă amenințarea acestei paralizii bugetare, supranumită „închidere”, parlamentarii trebuie să abordeze imediat o teribilă amenințare financiară: riscul ca Statele Unite să nu-și mai poată onora plățile din 18 octombrie, dacă limita datoriei nu este ridicată sau suspendată până atunci.

Un eșec al primei puteri mondiale, fără precedent, ar provoca un cataclism financiar global.

Conștienți de pericol, republicanii și democrații nu pot fi de acord cu privire la modul de a-l evita.

Într-un Congres profund divizat, subiectul a devenit extrem de politic, întrucât opoziția a legat datoria de un plan istoric al lui Joe Biden, care prevede 3,5 trilioane de dolari pentru a reforma fundamental structura socială a Statelor Unite și a investi puternic în lupta împotriva schimbarea climei.

Nebunie exorbitantă, denunță republicanii, care, prin urmare, refuză categoric să participe direct sau indirect la orice măsură menită să ridice plafonul datoriei.

Cu toate acestea, sunt minoritari în Senat.

Aceștia îi îndeamnă pe democrați să angajeze o manevră parlamentară care să le permită să o susțină doar cu majoritatea lor restrânsă.

Mult prea „riscant”, spun liderii democrați, pentru că necesită prea mult timp, în timp ce parlamentarii au mai puțin de trei săptămâni pentru a evita o implicare suverană.

Ei acuză că doar o mică parte din această datorie a fost acumulată sub mandatul lui Joe Biden, care a ajuns la Casa Albă în ianuarie. De fapt, plătește „cardurile de credit” ale lui Donald Trump, atacă democrații.

Prin urmare, ei fac apel la republicani să coopereze. Nicio ieșire nu este evidentă pentru moment.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro