Sari direct la conținut

SUA: Primul caz de gripă aviară la un pacient care nu a avut contacte cu animale

HotNews.ro
Medic pregatind tratamentul pentru un pacient internat cu COVID-19, Foto: Pascal Bachelet / BSIP / Profimedia Images
Medic pregatind tratamentul pentru un pacient - Foto: Pascal Bachelet / BSIP / Profimedia Images

Autoritățile sanitare americane au anunțat vineri că o persoană a fost testată pozitiv pentru gripa aviară fără să fi avut vreun contact cunoscut cu un animal, o premieră în Statele Unite, transmite France Presse.

Până în prezent, cazurile umane de gripă aviară depistate în Statele Unite au fost la persoane din mediul agricol.

Însă spitalizarea unui adult în Missouri, la 22 august, a determinat autoritățile să solicite teste suplimentare.

Rezultatul: gripă aviară, potrivit comunicatelor de presă ale Centrului federal pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) și ale autorităților sanitare locale din acest stat din centrul țării.

„Nu a fost identificată nicio transmitere printre apropiații (pacientului) sau la alte persoane”, a precizat CDC.

Acest al 14-lea caz al anului depistat în Statele Unite este primul în care pacientul nu a avut niciun contact cunoscut cu un animal.

O epidemie de gripă aviară a fost detectată în Statele Unite în primăvară, cu o evoluție neobișnuită: această boală, care infectează în principal păsările de curte sau săbatice, afectează acum și vacile.

O primă infecție în Texas, în sudul Statelor Unite, a fost anunțată la 1 aprilie. Acesta a fost primul caz înregistrat în lume de gripă aviară la un om prin intermediul unei vaci.

Cu toate acestea, nu au fost raportate cazuri de infectare cu gripă aviară a vacilor de lapte în Missouri.

Experții sunt îngrijorați de numărul tot mai mare de mamifere infectate cu boala, chiar dacă aceste cazuri umane rămân rare. Ei se tem că nivelurile ridicate de circulație ar putea facilita mutația virusului, permițându-i acestuia să treacă de la un om la altul.

Riscul pentru populație „rămâne totuși scăzut”, a subliniat vineri CDC, care nu și-a modificat în acest stadiu recomandările privind epidemia.

INTERVIURILE HotNews.ro