Sari direct la conținut

SUA reiau greoi importurile de carne de vita din UE, dupa aproape 16 ani de embargo. Irlanda ia fata celorlalte tari ale Uniunii Europene ​

HotNews.ro

Irlanda a devenit luni prima tara membra a Uniunii Europene (UE) care va exporta din nou carne de vita in SUA, dupa ce autoritatile de la Washington au ridicat embargoul impus in urma cu aproape 16 ani pentru carnea de vita din UE din cauza crizei provocate de encefalopatia spongiforma bovina (ESB), cunoscuta ca boala vacii nebune, informeaza Irish Times, citat de Agerpres.

„Aceasta este incheierea a doi ani de munca intensa pentru a ne dovedi renumele de furnizor de carne de vita de calitate”, a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney.

El a subliniat ca recastigarea accesului pe piata americana reprezinta un atu avand in vedere ca in SUA consumatorii platesc mai mult decat in orice parte a lumii pentru carnea provenita de la vitele hranite cu iarba. Coveney a mai spus ca Irlanda a dobandit un avantaj prin faptul ca este prima tara membra a UE care va avea acces pe piata din SUA, adaugand ca nu se asteapta ca si alte tari din UE sa inceapa si ele sa exporte in scurt timp carne de vita in SUA.

Anul trecut, SUA au importat 1,2 milioane de tone de carne de vita, in valoare de patru miliarde de euro, de pe piata mondiala. Ministrul irlandez a estimat ca in 2015 Irlanda va reusi sa vanda carne de vita in valoare de 50 ¬ 100 milioane de euro pe piata din SUA.

Carnea de vita din UE a fost interzisa in SUA dupa introducerea unui embargou in urma cu peste 15 ani din cauza crizei provocate de Encefalopatia spongiforma bovina (ESB), cunoscuta ca boala vacii nebune. Acest embargo a fost ridicat in mod oficial in luna martie 2014.

Reluarea greoaie a exportului de carne de vita din UE catre SUA are loc in contextul in care Washingtonul si Bruxelles-ul negociaza, de un an si jumatate, Tratatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), care isi propune, printre altele, sa elimine barierele comerciale peste Atlantic.

Citeste si:

INTERVIU C um se uita vitelul american cu hormoni la poarta Europei? De ce e frantuzesc vinul produs de firme chinezesti in Franta, iar italo-americanii nu pot face sunca de Parma in Kentucky? Explicatia sefului Copa-Cogeca

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro