SUA sancționează Rusia și Iranul pentru „luare de ostatici”
Statele Unite au impus joi sancțiuni împotriva serviciului de securitate internă al Rusiei, FSB, și a unității de informații (OI) a Corpului Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC), acuzându-i că sunt responsabili sau complici în detenția ilegală a unor americani în străinătate, au declarat oficiali de rang înalt ai administrației, potrivit Reuters.
Sancțiunile au vizat, de asemenea, patru comandanți de rang înalt din cadrul IRGC, deși printre aceștia se afla cel puțin o persoană care făcuse deja obiectul unor sancțiuni americane anterioare. FSB a făcut, de asemenea, obiectul unor sancțiuni americane anterioare.
Vorbind cu reporterii în cadrul unei conferințe telefonice sub rezerva anonimatului, înalți oficiali ai administrației Biden au declarat că măsura de joi a avut ca scop să arate că vor exista consecințe pentru cei care încearcă să folosească cetățeni americani pentru a obține pârghii politice sau să obțină concesii din partea Washingtonului.
„Acțiunea noastră este un avertisment pentru cei din întreaga lume care ar reține în mod abuziv cetățeni americani cu privire la potențialele consecințe ale acțiunilor lor”, a declarat un înalt oficial al administrației în cadrul unei ședințe informative cu jurnaliștii sub rezerva anonimatului.
„Sancțiunile de astăzi fac parte dintr-o serie de eforturi – unele publice ca aceasta, altele private – pentru a asigura eliberarea cetățenilor americani reținuți pe nedrept peste hotare, pentru a promova răspunderea celor vinovați și, prin aceasta, pentru a preveni și descuraja apariția următorului set de cazuri.”, spune acesta.
Oficialul a adăugat că măsurile de joi au fost primul set și că se lucrează la mai multe sancțiuni.
Rusia și Iranul, doi adversari ai SUA, dețin în închisorile lor mai mulți cetățeni americani, detenții despre care Washingtonul spune că sunt nejustificate și cu încărcătură politică.
Luna trecută, FSB-ul rus l-a arestat pe Evan Gershkovich, un reporter american care lucra pentru Wall Street Journal și l-a acuzat de spionaj, acuzație pe care acesta a negat-o.
De asemenea, Paul Whelan, un fost pușcaș marin american, execută o pedeapsă de 16 ani de închisoare într-o colonie penitenciară rusă pentru acuzații de spionaj. El neagă orice infracțiune.
Legăturile dintre Statele Unite și Rusia au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii după invazia Moscovei în Ucraina, însă cei doi foști inamici din timpul Războiului Rece au reușit să desfășoare o diplomație compartimentată care a dus la două schimburi de prizonieri anul trecut.
Într-una dintre ele, Washingtonul a obținut eliberarea vedetei americane de baschet Brittney Griner, care era deținută în Rusia sub acuzația de trafic de droguri, prin comutarea pedepsei traficantului de arme rus Viktor Bout.
Situația dificilă a americanilor deținuți de guverne străine a intrat în centrul atenției odată cu cazul lui Griner. Deși guvernul american nu furnizează cifre, există peste 60 de astfel de deținuți, potrivit Fundației James Foley, denumită după numele unui jurnalist american răpit și ucis în Siria.
Cel puțin câțiva dintre ei sunt încarcerați în Iran.