SUA trag frâna în lupta împotriva corupției

Departamentul de Justiție al Statelor Unite și-a redus drastic eforturile de combatere a corupției după învestirea lui Donald Trump. Printre măsurile luate s-au numărat relaxarea aplicării legilor menite să împiedice companiile să mituiască oficiali străini și retragerea unui dosar penal foarte mediatizat împotriva primarului din New York, Eric Adams, notează agenția Reuters într-o analiză publicată miercuri.
Departamentul de Justiție a desființat grupul operativ însărcinat cu asigurarea aplicării sancțiunilor împotriva oligarhilor ruși și a concediat procurori experimentați specializați în corupția publică, ce au jucat un rol în cele două dosare penale deschise de Departament împotriva lui Trump după ce acesta a părăsit Casa Albă la finalul primului său mandat de președinte.
Reuters notează că, prin suspendarea, luni, a aplicării Legii privind practicile de corupție în străinătate (Foreign Corrupt Practices Act) – care interzicea companiilor americane să ofere mită pentru a-și facilita afacerile în alte țări -, și prin concedierea a peste 12 inspectori guvernamentali independenți, noua administrație Trump atacă legi și instituții create după scandalul Watergate, care a dus la demisia președintelui Richard Nixon, în 1974.
Oficialii Departamentului de Justiție au afirmat că aceste măsuri sunt menite să pună în aplicare politicile lui Trump și să corecteze ceea ce ei descriu drept o utilizare abuzivă în ultimii ani a sistemului de justiție penală, pentru a-l viza pe acesta și pe susținătorii săi.
Procurorul general Pam Bondi a descris efortul Departamentului de Justiție de a revizui dosarele juridice intentate împotriva lui Trump drept o încercare de „eliminare a corupției și a utilizării abuzive a justiției ca armă politică”.
De ce sunt îngrijorați specialiștii de noile măsuri luate la Washington
Specialiștii în drept susțin, în schimb, că aceste măsuri arată o administrație dispusă să alinieze deciziile în materie de urmărire penală la agenda politică a lui Trump, marcând o ruptură radicală față de practica istorică.
„Este principiul fundamental al aplicării legii că aceasta trebuie să fie neutră și apolitică pentru a fi echitabilă și credibilă”, a declarat pentru Reuters Peter Keisler, fost oficial de rang înalt în Departamentul de Justiție sub administrația republicană a președintelui George W. Bush. „Altfel, nu este decât un instrument al unui președinte care încearcă să-și recompenseze prietenii și să-și pedepsească inamicii”, a subliniat el.
Agenția Reuters notează că un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție nu a răspuns solicitărilor de comentarii pentru articolul său.
În ordinul de renunțare la dosarul Adams, procurorul general adjunct interimar Emil Bove a invocat campania de realegere a acestuia din 2025 și impactul pe care l-ar avea lupta împotriva acuzațiilor penale asupra eforturilor sale de combatere a imigrației ilegale și a infracționalității violente.
Adams, un democrat care și-a câștigat bunăvoința lui Trump, a pledat nevinovat la acuzațiile de fraudă și mită legate de interacțiunile sale cu oficiali turci.
Liber la coruperea unor oficiali străini de către companiile americane?
Când Trump a ordonat, luni, procurorilor să suspende aplicarea legii americane care interzice companiilor să plătească mită în străinătate, el a invocat necesitatea ca firmele americane să poată concura cu cele străine și să evite sancțiuni pentru ceea ce a numit „practici de afaceri obișnuite în alte națiuni”.
Această lege a stat la baza unora dintre cele mai mari dosare intentate de Departamentul de Justiție împotriva companiilor în ultimii 15 ani.
Un important senator republican și-a exprimat îngrijorarea față de ordinele lui Trump privind aplicarea legislației anti-mită.
Senatorul Chuck Grassley, președintele Comisiei Judiciare a Senatului, a declarat că nu a discutat cu Trump despre aceste măsuri și că a aflat despre ele doar din presă.
„Avem legi care stabilesc standarde morale înalte pentru comerțul nostru internațional și nu ar trebui să compromitem aceste standarde morale înalte”, a declarat Grassley pentru Reuters.
„O strategie menită să desființeze impactul legilor pentru a preveni corupția”
Înainte de aceasta, noul procuror general Bondi a ordonat anchetatorilor să folosească mai puțin legile menite să contracareze influența străină în Statele Unite, care fuseseră folosite în dosare împotriva unor asociați ai lui Trump. Bondi a susținut că aceste legi făceau parte din „utilizarea abuzivă a guvernului ca armă politică”, criticată de Trump.
Procurorii federali au renunțat și la dosarele împotriva unui fost congresman republican, Jeff Fortenberry, care urma să fie judecat pentru acuzații de mărturie falsă în fața FBI, și împotriva a doi apropiați ai lui Trump, inculpați alături de acesta în dosarul privind documentele clasificate pe care acesta le-a adus cu el la reședința sa din Mar-a-Lago după încheierea primului mandat.
„Deduc că aceasta este o strategie menită să desființeze impactul legilor și al proceselor administrative instituite pentru a preveni corupția, pentru a o descuraja și pentru a-i trage la răspundere pe cei care ar recurge la ea”, a declarat Juliet Sorensen, fost procuror federal și profesor de drept la Universitatea Loyola din Chicago.
Mai mulți oficiali însărcinați cu etica au părăsit noua administrație sau au fost concediați în primele săptămâni de la învestirea lui Trump pentru noul mandat la Casa Albă.
Șeful Secției pentru Integritate Publică din cadrul Departamentului de Justiție, responsabilă de investigarea politicienilor și a problemelor legate de alegeri, și-a dat demisia după ce a fost informat că va fi transferat într-un birou dedicat imigrației.
Inspectori independenți, demiși din funcție în primele zile ale noii administrații Trump
În afara Departamentului de justiție, Trump a demis inspectori independenți care investigau abaterile din guvernul federal, inclusiv 17 inspectori generali și liderii unor birouri axate pe etică guvernamentală și protecția avertizorilor de integritate. Un judecător federal a dispus temporar repunerea în funcție a șefului biroului pentru protecția avertizorilor.
„Sentimentul meu personal este că președintele nu dorește un Birou pentru Etică Guvernamentală care să fie o voce independentă în apărarea eticii și integrității”, a declarat David Huitema, fostul șef al Biroului pentru Etică Guvernamentală, concediat de Trump luni.
Reuters notează totuși că la Washington nu este neobișnuit ca o nouă administrație să modifice prioritățile în cadrul Departamentului de Justiție, iar experții avertizează că este prea devreme pentru a evalua pe deplin impactul acestor schimbări de politică, dintre care unele sunt temporare.
În același timp, tot mai mulți politicieni americani care se confruntă cu investigații din partea Departamentului de Justiție par să apeleze la retorica lui Trump privind o justiție părtinitoare.
„Președintele Trump a avut dreptate”, a declarat luna trecută fostul senator democrat Bob Menendez, după ce a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru corupție. „Acest proces este politic și este corupt până în măduva oaselor”, a mai spus el.