Documente clasificate din domeniul nuclear, căutate de FBI la perchezițiile făcute la reşedinţa lui Trump de la Mar-a-Lago – Washington Post
FBI a căutat, printre altele, la perchezițiile făcute luni la celebra reşedinţă din Florida, Mar-a-Lago, a fostului preşedinte Donald Trump, documente clasificate referitoare la arme nucleare, au declarat pentru Washington Post persoane apropiate anchetei.
Acestea nu au oferit detalii suplimentare pentru The Washington Post despre „ce tip de informaţii au căutat agenţii” sau dacă au fost recuperate astfel de documente.
Dezvăluirea adaugă un context cheie la decizia extraordinară a Departamentului de Justiţie de a percheziţiona casa unui fost preşedinte. După cum relata anterior CNN, ancheta penală a început cu îngrijorări referitoare la documente dispărute, informaţie furnizată de Arhivele Naţionale, instituţie care a făcut o sesizare penală la Departamentul de Justiţie, după ce a descoperit unele documente extrem de sensibile printre materialele ridicate de la Mar-a-Lago, în ianuarie.
Cele 15 cutii conţineau unele docmente care făceau parte din programele speciale de acces (SAP), o clasificare care include protocoale pentru a limita semnificativ cine ar avea acces la informaţii, potrivit unei surse care cunoaşte ceea ce Arhivele au descoperit în cutii.
Deşi procurorul general Merrick Garland a refuzat să împărtăşească detalii specifice despre percheziţie, el a spus joi că a „aprobat personal” decizia de a solicita un mandat pentru percheziţia casei lui Trump din Florida.
„Departamentul nu ia o astfel de decizie cu uşurinţă. Acolo unde este posibil, este o practică standard să se caute mijloace mai puţin intruzive ca alternativă la o căutare şi să se limiteze la orice căutare care este întreprinsă”, a spus Garland într-o conferinţă de presă, conform News.ro.
Procurorul general a mai spus că Departamentul de Justiţie a depus o cerere în instanţă ca mandatul de percheziţie şi chitanţa pentru percheziţia proprietăţii să fie desigilate.
Trump a transmis joi, într-o postare pe platforma sa Truth Social, că „nu se va opune eliberării documentelor”, adăugând: „Fac un pas mai departe încurajând eliberarea imediată a acelor documente”.
De la percheziţie, republicanii de top din Congres s-au grăbit să-i ia apărarea lui Trump, considerând mişcarea drept una motivată politic.
Fostul preşedinte a negat orice faptă, susţinând că ancheta este menită să deraieze potenţiala sa acţiune de a reveni la Casa Albă.
În timpul audierii sale, Donald Trump a invocat de 440 de ori al 5-lea amendament
Donald Trump a refuzat miercuri să răspundă întrebărilor procurorilor la audierea sub jurământ în ancheta privind posibile fraude ale Trump Organization.
Susținând că este victima unei „vânători de vrăjitoare”, Trump a transmis printr-un comunicat că a „refuzat să răspundă întrebărilor, în virtutea drepturilor și prerogativelor acordate de Constituția Statelor Unite tuturor cetățenilor”.
În timpul audierii sale în fața procurorului general din New York, Donald Trump a invocat de peste 440 de ori dreptul său de a nu răspunde la întrebări, conform celui de-al 5-lea amendament din Constituția americană, potrivit presei din SUA citate de AFP.
Conform unuia dintre avocații lui Trump, Ron Fischetti, citat de NBC, singurul răspuns dat de clientul său a fost să-și spună numele.
O sursă apropiată a declarat că cel de-al 45-lea președinte a invocat dreptul de a păstra tăcerea de 440 de ori și de a nu răspunde la întrebările magistraților și anchetatorilor din New York.
Potrivit Washington Post, bazându-se și pe o sursă anonimă, având în vedere confidențialitatea audierii pe jurământ, Donald Trump a refuzat de peste 400 de ori să răspundă la întrebări despre afacerile sale, despre evaluarea moștenirii sale și despre îndatorarea sa.
„Același răspuns” – adică dreptul constituțional de a nu răspunde – a declarat astfel sistematic Trump, conform Washington Post.