Sari direct la conținut

SUA vor să folosească tehnologii AI în domeniul securității naționale. Temeri legate de utilizarea de către China a inteligenței artificiale

HotNews.ro
SUA vor să folosească tehnologii AI în domeniul securității naționale. Temeri legate de utilizarea de către China a inteligenței artificiale
Inteligență Artificială Foto: Kheng Ho Toh / Panthermedia / Profimedia

Autorităţile americane au dezvăluit joi un cadru pentru a răspunde riscurilor la adresa securităţii naţionale reprezentate de inteligenţa artificială (AI), la un an după un decret semnat de preşedintele Joe Biden în acest sens, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Memorandumul de Securitate Naţională (NSM) se încearcă a fi un element de echilibru delicat între dezvoltarea AI cu scopul contracarării utilizării sale militare de către rivalii Statelor Unite, precum China, şi stabilirea unor măsuri eficiente de protecţie care să menţină încrederea publicului în această tehnologie, au declarat oficiali americani.

„Există aplicaţii foarte clare ale inteligenţei artificiale în materie de securitate naţională, inclusiv asupra securităţii cibernetice şi a contra-spionajului”, a declarat reporterilor un important oficial al administraţiei Biden. „Ţări precum China identifică astfel de oportunităţi de a-şi moderniza şi revoluţiona propriile capacităţi militare şi de informaţii”, a adăugat el, sub rezerva anonimatului.

Adoptarea de tehnologii AI de ultimă oră de către serviciile naţionale de securitate americane este aşadar „extrem de necesară pentru a menţine „avantajul competitiv” al Statelor Unite, potrivit oficialului citat.

Preşedintele Joe Biden a cerut serviciilor sale în octombrie 2023 să elaboreze acest memorandum, după ce a emis un decret privind reglementarea AI, solicitând mai ales agenţiilor federale să emită noi norme de securitate pentru sistemele de inteligenţă artificială.

Statele Unite consideră că dezvoltarea rapidă a AI va conduce la o cursă între marile puteri în domeniul militar şi cel al spionajului. Prin urmare, agenţiile de informaţii americane au primit ordine să acceseze „cele mai puternice sisteme de inteligenţă artificială”, a declarat un alt oficial important al administraţiei Biden.

NSM, care oferă directive cu privire la modul în care agenţiile pot sau nu pot utiliza AI, îşi propune să vadă guvernul federal „accelerând” adoptarea AI „în mod inteligent şi responsabil”, potrivit oficialului citat.

INTERVIURILE HotNews.ro