Sari direct la conținut

Sub presiunea autorităţilor, lidera soţiilor care manifestau pentru întoarcerea acasă a soldaţilor ruşi mobilizaţi în Ucraina renunţă la luptă

HotNews.ro
Sub presiunea autorităţilor, lidera soţiilor care manifestau pentru întoarcerea acasă a soldaţilor ruşi mobilizaţi în Ucraina renunţă la luptă
Soldați ruși cu un tun antitanc Rapira pe frontul din Ucraina - FOTO: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Maria Andreeva, lidera soţiilor soldaţilor ruşi mobilizaţi în Ucraina care manifestau în favoarea întoarcerii lor acasă, a anunţat marţi că renunţă la lupta sa, după ce a fost declarată „agent străin” de către autorităţi şi şi-a pierdut locul de muncă, relatează News.ro citând AFP.

În contextul în care represiunea crescândă face ca manifestaţiile să devină o raritate în Rusia, asociaţiile soţiilor sau rudelor celor mobilizaţi erau până de curând singurele care mai organizau mitinguri la Moscova, cerându-i lui Vladimir Putin să-i trimită acasă pe bărbaţii trimişi pe front de mai bine de doi ani.

„Din păcate, trebuie să mă întorc în umbră”, a declarat pentru AFP Maria Andreeva, figura de marcă a mişcării „Întoarcerea acasă”.

La începutul lunii mai, această militantă a fost etichetată drept „agent străin”, un termen care implică constrângeri administrative dificile în Rusia.

Luni, Maria Andreeva, care lucra într-un centru specializat în psihoneurologia copilului din capitala rusă, a anunţat că a fost nevoită să îşi părăsească locul de muncă din cauza noului său statut, care o împiedică să lucreze într-o instituţie publică.

„Agenţii străini nu sunt doar privaţi de drepturile lor, sunt privaţi şi de mijloacele lor de subzistenţă”, a răbufnit ea pe Telegram.

Până la începutul acestui an, soţiile soldaţilor convocau manifestaţii aproape în fiecare săptămână la Mormântul Soldatului Necunoscut, la poalele zidurilor Kremlinului, prin intermediul unui canal Telegram numit „Întoarcerea acasă”.

Aceste adunări au devenit rare după o serie de arestări, în special de jurnalişti, la 24 februarie, la împlinirea a doi ani de la invazia rusă asupra Ucrainei. La momentul respectiv, poliţia a îndemnat presa, inclusiv AFP, să evite aceste adunări.

De la începutul ofensivei în Ucraina, în februarie 2022, vocile disidente din Rusia au fost împinse spre exil, pedepsite sau chiar încarcerate.

Rusia a mobilizat 300.000 de rezervişti în toamna anului 2022 pentru a completa rândurile armatei sale, care se afla atunci în dificultate pe linia frontului, citează News.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro