Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Boc anunta ca pretul gazelor scade cu 3% de la 1 mai; Unirea cu Romania inspira visele europene ale Moldovei; Transferul patrimoniului Manastirii Cotroceni de la Muzeul de Arta, blocat de instanta, iar noile impozite ale guvernului vor omori 50.000 de firme

HotNews.ro

Unirea cu Romania inspira visele europene ale Moldovei. Duminica, Republica Moldova, tara ultimului regim comunist din Europa, organizeaza alegeri parlamentare, iar Vladimir Voronin, actualul presedinte, isi incheie cel de-al doilea mandat, urmand ca un alt sef de stat sa fie numit de viitoarea adunare legistlativa care va rezulta din scrutinul de pe 5 aprilie. Evenimentul are implicatii regionale profunde, in conditiile in care sentimentul pro-romanesc este tot mai vizibil printre moldoveni, o eventuala uniune cu Romania putand aduce fostei republici sovietice intrarea automata in spatiul comunitar, scrie saptamanalul german Der Spiegel, scrie EvZ.

Transferul patrimoniului Manastirii Cotroceni de la Muzeul de Arta, blocat de instanta. Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) a obtinut in instanta decizia de numire provizorie ca administrator judiciar a lui Dragos Eduard Neamu, presedintele RNMR, asupra bunurilor culturale mobile care constituie patrimoniul fostei manastiri Cotroceni, aflate in prezent la Muzeul National de Arta al Romaniei. Decizia s-a luat in sedinta publica pronuntata in data de 31 martie. Aceasta decizie este irevocabila si are valoare pana la solutionarea cererii avand ca obiect sechestrul judiciar. Aplicarea acestei hotarari judecatoresti anuleaza orice masura de predare-primire a bunurilor culturale vizate ce s-ar putea realiza intre Muzeul National de Arta al Romaniei si Administratia Prezidentiala, fara instiintarea si acordul administratorului judiciar, scrie Gardianul.

Boc anunta ca pretul gazelor scade cu 3% de la 1 mai. Pretul gazelor naturale va scadea cu 3% incepand cu data de 1 mai, a anuntat, vineri, premierul Emil Boc, precizand ca a fost informat in acest sens de catre presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, Petru Lificiu. „ANRE a reusit sa ia o decizie foarte importanta, de a scadea pretul la gaz cu 3% de la 1 mai. M-a informat presedintele Agentiei ca, in urma analizei pe care au facut-o, exista aceasta posibilitate ca de la 1 mai sa scada pretul gazului cu 3%”, a declarat seful Executivului, in cadrul unei emisiuni TV. „Daca afirmatia pe care presedintele ANRE mi-a confirmat-o la telefon este corecta, de la 1 mai acest lucru se va intampla, de reducere a pretului la gaze cu 3%”, a spus Boc, noteaza Gandul.

Romanii incep sa prinda gustul vinului obtinut din struguri ecologici. Productia romaneasca de vinuri bio este totusi inca foarte slaba in tara noastra, aceasta depasind cu putin 2.000 de tone la nivelul anului trecut. Viile ecologice ocupa zeci de mii de hectare in Franta sau Italia. In Romania, suprafata viticola ecologica are doar 400 de hectare, scrie Adevarul.

Noile impozite ale guvernului vor omori 50.000 de firme. Foamea de bani la bugetul de stat din aceasta perioada a ajuns sora cu disperarea. Potrivit unor documente ale guvernului, impozitele vor creste, iar unele drepturi obtinute de salariati vor fi anulate, cel putin pentru 2009. Conform unui proiect de ordonanta de urgenta, citat de Mediafax, microintreprinderile vor fi obligate, din aceasta luna, sa plateasca un impozit minim de 1.625 lei pe trimestru, indiferent daca au sau nu profit, scrie EvZ.

Intrarea in Brasov, „luata in posesie“. Un barbat a blocat mai bine de doua ore centura ocolitoare a Brasovului pe motiv ca terenul ii apartine. Vankay Ladislau a castigat in instanta terenul respectiv. Cu toate acestea, pentru ca a blocat un drum public, i se va intocmi dosar penal. Centura ocolitoare a Brasovului, care leaga DN1 dinspre Bucuresti si DN 11 spre Covasna, a fost blocata complet ieri dupa-amiaza. Vankay Ladislau (28 de ani), barbatul care a castigat in instanta retrocedarea terenului peste care trece si un pilon al podului de la intrarea in oras, si-a pus masina de-a curmezisul soselei, noteaza Adevarul.

Arpad Paszkany, „cetateanul“ care i-a scris lui Basescu, a donat PD-L-ului 238.000 de euro. Arpad Paszkany, patronul CFR Cluj, a donat un milion de lei (238.000 euro) pentru campania electorala a PD-L din 2008. Donatiile s-au efectuat prin intermediul a 6 firme pe care Paszkany le controleaza direct sau prin interpusi. Astfel, firmele Ecomax si Euromentor, la care Paszkany este direct asociat, au donat 225.000, respectiv 60.000 de lei. Cate 225.000 ron au donat Desboria (unde asociat este cumnatul lui Paszkany, alaturi de o firma din SUA a lui Paszkany) si DNP Invest (controlata de Paszkany, prin intermediul unei firme cu nume identic din SUA). 200.000 au intrat in conturile PD-L din cel al firmei Assix (Assix Creations SUA – Paszkany), iar 65.000 din al firmei Baucom (cumnatul lui Paszkany si firma Mentor din SUA, a lui Paszkany), noteaza Gandul.

Americanul de origine romana, acuzat de export de componente militare catre Iran, a pledat vinovat. Cetateanul american de origine romana Traian Bujduveanu a pledat vinovat, joi, in fata unui tribunal federal din Florida pentru acuzatia de conspiratie in vederea exportului ilegal de armament si obtinerea unor componente pentru avioane pe care le livra Iranului. Potrivit unui comunicat al Departamentului american al Justitiei, coacuzatul lui Bujduveanu, Hassan Keshari, si firma acestuia, Kesh Air International, au pledat vinovat in ianuarie, iar acum isi asteapta sentinta, scrie Gardianul.

Directorii scolilor si-au fabricat dosare false de evaluare. Conducerile scolilor din Romania cred despre propriile institutii ca le ofera copiilor o educatie de la buna spre excelenta. Dar unele dintre ele au fost prinse ca si-au plagiat rapoartele de autoevaluare. Peste 80% dintre gradinitele care si-au facut autoevaluarea se considera bune si foarte bune. Doar in doua regiuni, cele de sud-vest si de sud, analizele s-au notat si cu “nesatisfacator” si “satisfacator”. In cazul liceelor si colegiilor, directorii se cred chiar si cu o oferta educationala “excelenta”, scrie Cotidianul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro