Subiectele Zilei: Ciocnirea titanilor: cum a ajuns Rosia Montana campul de lupta intre George Soros si cel mai bogat israelian; Oprescu a refuzat pana si eutanasierea cainilor bolnavi. Povestea unui risc ignorat de administratia centrala; "Orfanii" cu parinti ai Romaniei; "Tunurile" gemene: Cathedral Plaza si Rosia Montana
Ucraina nu este deranjata de ideea unirii Romaniei cu Moldova. Ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, 50 de ani, face in aceste zile un turneu in regiune pentru a se asigura de sustinerea statelor din Europa Centrala si de Est, inainte de Summit-ul de la Vilnius, unde Kievul se asteapta sa semneze acordurile de asociere si de liber schimb cu UE. Seful diplomatiei ucrainene, care detine si presedintia in exercitiu a OSCE, subliniaza ca tara sa nu are un plan B in cazul in care ar inregistra un esec la reuniunea de la Vilnius. Totusi, nici inainte, nici dupa acest summit Ucraina nu-si propune sa renunte la Uniunea Vamala cu Rusia, in conditiile in care peste 35% din comertul extern al tarii se face in interiorul acestei Uniuni. Altfel spus, Ucraina isi doreste sa aiba comert extern fara taxe atat cu Vestul, cat si cu Estul, scrie Romania libera.
Ciocnirea titanilor: cum a ajuns Rosia Montana campul de lupta intre George Soros si cel mai bogat israelian. Intre miliardarul american de origine maghiara George Soros si Beny Steinmetz, cel mai bogat israelian si principalul actionar al Gabriel Resources, se poarta o lupta crancena de ani buni. Protagonistii ii includ pe Tony Blair si pe presedintele din Guineea, iar din complot nu lipsesc tentative de asasinat si procese in instanta. Faptul ca ambii magnati au afaceri miniere in valoare de miliarde de dolari n-are nicio legatura, sustin amandoi. Steinmetz si Soros nu s-au cunoscut niciodata. Insa razboiul personal dintre cei doi se poarta cand in tribunale, cand prin Guineea si prin Marea Britanie, mai nou prin Romania, scrie Adevarul.
„Tunurile” gemene: Cathedral Plaza si Rosia Montana. Ambele afaceri s-au dezvoltat dupa o veche metoda de a ocoli susceptibilitatile si de a evita rigorile. Somat sa dea explicatii, Premierul Victor Ponta a declarat ca RMGC ar putea cere despagubiri statului roman in virtutea unei licente de exploatare emisa in 1999. Dar printre multe altele, licenta aceasta de exploatare este obiectul unei controverse juridice. Deputata europeana, Monica Macovei, de pilda, care a jucat un rol marginal printre opozantii proiectului RMGC deoarece s-a ferit sa asume costuri politice prea mari, a spus cu doi ani in urma ca licenta de exploatare ar fi expirat de mult. In consecinta tot ce s-a intreprins dupa acest termne ar fi lovit de nulitate, scrie Deutsche Welle.
Directorul RMGC: Lacul cu cianuri este o manipulare. Directorul Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase, a declarat, joi seara, la B1, ca metoda cianurarii, folosita de compania sa pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana, este sigura pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor, iar informatiile vehiculate despre RMGC sunt false. „Noi punem o mina pe vechile zone exploatate. Nu sunt patru munti. Este unul. Noi continuam exploatarea intr-o cariera. Construim o uzina cu ultima generatie. Luam minereul, il ducem in uzina, folosim cianura pe circuit inchis. Avem cea mai moderna tehnologie. Este sigura pentru mediu si sanatatea oamenilor”, a declarat Tanase, potrivit Romania libera.
Un caz care se stinge. Cine plateste pentru moartea lui Ionut. Au trecut aproape doua saptamani de la moartea lui Ionut, baietelul de patru ani care a fost sfasiat de maidanezi langa Parcul Tei din Capitala, pe un teren viran care nu era ingradit. Ancheta bate pasul pe loc, iar primarul general Sorin Oprescu incearca sa dea vina pe altii. Cine raspunde pentru moartea lui Ionut? Legea administratiei publice locale 215/2001 spune clar: edilii sunt cei care „trebuie sa ia masuri pentru protejarea cetatenilor si pentru a mentine linistea in localitatea pe care o conduc”. Reprezentantii Primariei Capitalei au precizat ca Directia de Inspectie si Control General a Municipalitatii este cea care verifica terenurile, scrie EVZ.
Oprescu a refuzat pana si eutanasierea cainilor bolnavi. Povestea unui risc ignorat de administratia centrala. O analiza din 2009 arata ca 30% din cainii aflati in adaposturile Primariei Capitalei sufereau de leptospiroza. Desi legea 9/2008 permitea ca animalele bolnave sa fie eutanasiate, masura nu a fost aplicata, decat in numar foarte mic. Prezenta maidanezilor pe strazi nu se traduce doar prin spaima de a fi muscat, ci aceasta presupune un pericol mult mai mare: imbolnavirea. De-a lungul ultimilor ani, autoritatile sanitare nu au putut verifica decat centrele avizate, deci cele din subordinea primariilor, chiar daca grosul cainilor erau liberi, pe strada sau in adaposturile ONG-urilor. Chiar si asa, rezultatele au aratat ca o buna parte din cainii fara stapan au o boala care se poate transmite si la oameni: leptospiroza, scrie Adevarul.
„Orfanii” cu parinti ai Romaniei. Sa te plimbi prin parc, de mana, cu ambii parinti este un gest obisnuit pentru majoritatea copiilor din Romania. Pentru circa 100.000 dintre ei, acest lucru este imposibil. Lipsa locurilor de munca, precum si salariile insuficiente au fortat multi parinti sa aleaga intre a fi aproape de copiii lor sau a le asigura un viitor mai bun, muncind in strainatate. De fapt, optiunea nu a existat niciodata. S-a nascut astfel o sub-populatie de minori lipsita de dragostea parinteasca, depresiva din pricina dorului de parinti si indecisa asupra propriului viitor. Ei sunt copiii crescuti prin telefon si camere web de catre parintii lor care au emigrat in statele din vestul Europei, scrie Yahoo News.