Subiectele Zilei: Contractele cu „baietii destepti“ ar putea fi scoase la lumina; Bucurestiul, capitala falimentului: 50.000 de firme ar putea disparea; 360 milioane $ anual, mita pentru sanatate; Servicii mai bune pe timp de criza, iar primarul Oprescu, victima propriilor megalomanii
Bucurestiul, capitala falimentului: 50.000 de firme ar putea disparea. In 2008, au dat faliment la nivel national aproape 9.000 de firme, in crestere cu peste 65% fata de anul precedent. In ianuarie, aproape 1.600 de firme au intrat in insolventa la nivel national, cu circa 600 mai multe decat in ianuarie 2008. Anul crizei va „curata” registrul comertului din Romania de multe firme nevoite sa-si opreasca activitatea, dar si de cele care nu mai activeaza de ceva timp, dar care nu au declarat inca acest lucru. La nivelul anului trecut, 52.699 de firme au fost radiate din registrul comertului, in crestere cu 4,7% fata de anul 2007, arata datele furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului la solicitarea Gandul.
Udrea cheltuieste cat 471 de parlamentari. In 2009, Ministerul Turismului va avea la dispozitie 397 de milioane de lei, in timp ce bugetul Senatului si al Camerei Deputatilor este de 422 de milioane. Bugetul pe 2009 al Ministerului Turismului, in fruntea caruia se afla Elena Udrea, va fi de 397 milioane lei, cu doar 25 de milioane de lei mai mic decat suma alocata Senatului si Camerei Deputatilor, care se ridica la 422 de milioane de lei. Defalcat, Senatul va avea 120 de milioane de lei, iar Camera Deputatilor, 302. Ministerul Elenei Udrea beneficiaza de cresterea cea mai substantiala a bugetului, comparativ cu anul trecut. In 2008, Agentia Nationala pentru Turism a cheltuit 40.392.000 de lei. E drept, Agentia avea mai putini angajati (139, fata de 229 cat sunt in prezent), insa obiectul de activitate era acelasi, scrie EVZ.
Generatia batranilor singuri acasa. Aproape jumatate dintre romani considera ca ingrijirea batranilor este o responsabilitate a statului. Multi varstnici isi asteapta in zadar copiii. Sute de batrani zac in spitalele din Romania, uitati de rude. Multi altii traiesc chinuiti chiar de propriile rude, cu teama de a cere ajutor. Sistemul de asistenta sociala este depasit. Potrivit studiului „Generatii si Gen”, realizat de Fondul ONU pentru Populatie, mai bine de un sfert dintre romani sunt de parere ca sprijinul financiar pentru varstnici se afla in responsabilitatea statului, scrie Adevarul.
360 milioane $ anual, mita pentru sanatate. Un studiu realizat de Banca Mondiala pentru Ministerul Sanatatii din Romania, citat intr-un articol publicat de International Herald Tribune, a aratat ca „platile neoficiale” facute de cei care apeleaza la sistemul de sanatate al statului roman se ridica la aproximativ 360 milioane dolari anual. In cazul spitalizarii, un bolnav plateste „trei sau patru mite echivalente cu trei sferturi din venitul lunar (mediu) al unei familii”, se mai arata in articolul intitulat „In Romania mita este o problema de sanatate”, scrie Romania Libera.
Contractele cu „baietii destepti“ ar putea fi scoase la lumina. Contractele dintre compania de stat Hidroelectrica si furnizorii privati de energie, catalogati „baietii destepti“ de catre seful statului, Traian Basescu, ar putea fi facute publice. Dupa ce saptamana trecuta, presedintele Romaniei a facut din nou un apel catre guvern sa faca public modul in care se comercializeaza energia, ministrul economiei, Adriean Videanu, a decis sa ceara conducerii Hidroelectrica sa inceapa discutiile cu furnizorii pentru desecretizarea contractelor. „As ruga guvernul sa faca efortul pentru ca realitatile modului cum se comercializeaza energie in Romania sa fie facute publice si, daca sunt erori, incalcari de legi, abuzuri, sa fie indreptate“, a spus, recent, Basescu, noteaza EVZ.
Statul resusciteaza cu bani izolarea termica. Guvernul a alocat 460 milioane euro pentru proiecte de reabilitare termica. Cota de contributie a locatarilor de 20% va fi finantata de primarii. Bogdan Herjeu, administratorul unui bloc dintr-un cartier select al Capitalei, si-a convins vecinii sa plateasca un avans pentru reabilitarea termica a cladirii. El primise in prima parte a anului trecut o oferta de la primarul de sector, Andrei Chiliman, care, in plina campanie electorala, promitea sa includa blocul amplasat pe Bulevardul „Ion Mihalache” in Programul National de Izolare Termica. Alegerile au trecut, insa primaria nu a mai dat nici un semn de viata, iar locatarii, care depusesera cate 50 sau 90 lei, au stat ca pe jar, deoarece trebuiau sa plateasca diferenta pana la 2.000-3.000 euro, la cat erau evaluate costurile pe apartament ale reabilitarii termice. In final, la inceputul acestui an, si-au cerut banii inapoi, scrie Romania Libera.
Emblema Postei Romane, lasata fara tricolor in maghiarime. Emblema Companiei Nationale Posta Romana amplasata la intrarea in sediile din zonele cu populatie predominant maghiara a suferit, in urma cu cateva luni, modificari esentiale din punct de vedere al continutului. Astfel, au fost excluse insemnele nationale ale Romaniei. Spre deosebire de emblema oficiala a companiei folosita atat in actele oficiale, cat si pe pagina de internet, precum si la toate sediile de la nivel national, in aceste zone emblema nu mai contine tricolorul si nici indicativul „RO”. Aceasta noua emblema a Postei Romane din „maghiarime” este produsul fostei conduceri a Ministerului Comunicatiilor, condus de ministrul Nagy Zsolt, in subordinea caruia se afla compania. Situatia a fost adusa la cunostinta Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, precum si Companiei Nationale Posta Romana SA de catre Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care a cerut explicatii prin intermediul unei scrisori deschise, scrie Gardianul.
Servicii mai bune pe timp de criza. Pentru a-si pastra musteriii, prestatorii isi fac treaba fara mofturi si mai repede. Taxiurile te iau si pe distante mici, chelnerii se inghesuie sa te serveasca, iar firmele de curatenie nu mai refuza comenzile mici. Calitatea si promptitudinea serviciilor la care apelam zilnic a crescut brusc in ultima vreme. Taximetristii bucuresteni nu mai refuza o cursa scurta din Piata Victoriei pana in Romana, ajung mereu la timp, ba chiar reduc si din tarife, chelnerii din restaurante sunt mereu cu zambetul pe buze, iar vanzatoarea de la buticul de cartier nu te mai sare cu restul, scrie Adevarul.
Romania, in era jafului armat. Ministrul de Interne da vina pe banci. In 2008, numarul infractiunilor la regimul armelor si munitiilor a crescut de aproape 4 ori fata de 2007, dar numarul infractorilor retinuti sau arestati a scazut de trei ori. Dan Nica, ministrul de Interne, vrea sa angajeze inca 2.000 de politisti si acuza bancile de indolenta. Stirile din Romania anului 2009 seamana cu un film ieftin, cu gangsteri. La Cluj a avut loc primul jaf armat intr-o banca dupa 50 de ani. La Oradea, un taximetrist este impuscat in piept si aruncat intr-un canal. La Brasov, un atac asupra angajatilor unei case de schimb valutar se soldeaza cu doi morti si un ranit. In Bucuresti, un pistolar deschide focul asupra politistilor care voiau sa-l legitimeze intr-o parcare. Fenomenul e confirmat si de statisticile oficiale ale Politiei. In 2008, numarul de infractiuni la regimul armelor si munitiilor a crescut de aproape patru ori. A scazut, in schimb, de trei ori, numarul infractorilor retinuti sau arestati. Ministrul de Interne, Dan Nica, promite sa rezolve problema angajand 2.000 de noi politisti, dar acuza bancile de indolenta, scrie Gandul.
Paradox la Dacia Pitesti: francezii au investit miliarde intr-un sediu pe care l-au demolat. Sambata, administratia franceza a uzinei Dacia din Mioveni-Arges si-a materializat un proiect bizar, care dateaza de cateva luni de zile: daramarea vechiului pavilion administrativ al uzinei. Cladirea – construita in 1973, cu opt etaje, mezanin si parter – a fost facuta una cu pamantul prin implozie controlata, sub privirile a aproximativ 1.500-2.000 de persoane, cele mai multe fosti si actuali angajati ai uzinei. Opinia publica si presa argeseana au regretat, aproape unanim, gestul stapanilor francezi ai Daciei. Foarte multa lume considera acel pavilion ca fiind o cladire emblematica pentru industria romaneasca de profil. Singurul care mai statea in picioare, dupa ce de ARO Campulung s-a ales praful. Tot praful s-a ales, din pacate, si din cladirea-simbol a Mioveniului si a Daciei. Varianta oficiala este ca pe locul respectiv se va amenaja o parcare de 600 de locuri, scrie Gardianul.
Primarul Oprescu, victima propriilor megalomanii. Mai toate proiectele majore ale primarului general au picat la votul din Consiliul General al Capitalei. Consilierii i-au respins finantarile de milioane de euro, pe motiv ca proiectele sunt nerealiste si ultracostisitoare. Echipa celor „sapte“ care l-a sustinut pe edilul-sef al Capitalei in campania electorala a inceput sa se dezmembreze. Doi dintre cei sapte l-au parasit deja: Rosemarie Olanescu si Victor Dimitriu. Motivul: primarul general nu face mai nimic din ce a promis. Astfel, fosta sa consiliera, Rosemarie Olanescu, sustine ca, „in afara unor actiuni de imagine, nimic nu s-a intamplat concret pentru bucurestean. In afara de fantana din Herastrau, nici un proiect nu a fost prezentat de primarul Oprescu Consiliului General, scrie Cotidianul.