Subiectele zilei: Cum functiona frica de Dragnea in Teleorman: Oricui i se putea găsi un nod in papura si putea fi dat afara de la serviciu; Cum sunt puşi în libertate hoţii şi spărgătorii: şpilul „înţelegerii“ cu victima
Ramona Mănescu promite Chișinăului sprijin în soluționarea diferendului transnistrean. Aflată la Chișinău în prima sa vizită oficială, în calitate de ministru de Externe al României, Ramona Mănescu a declarat că România este gata să ofere Moldovei „asistență și expertiză” în acest sens. Nu a precizat însă, ce ar putea conține „asistența și expertiza” românească în soluționarea acestui conflict moldo-rus, care mocnește de 27 de ani. Potrivit șefului diplomației române, reglementarea diferendului transnistrean „este de o relevanță majoră pentru România”, acesta urmând a fi soluționat, în opinia Ramonei Mănescu, „cu respectarea integrității și suveranității Republicii Moldova, dar mai ales cu respectarea vectorului pro-european” al Moldovei, scrie DW.
Acuzații grave: Un pacient a murit după o intervenție banală. Ar fi fost făcută de o infirmieră, într-o toaletă. Un bărbat îi acuză pe medicii spitalului orășenesc din Horezu că sunt vinovaţi de moartea tatălui său. Bărbatul de 69 de ani a ajuns pe picioarele lui la spital și după o banală clismă, a fost transferat în șoc septic la spitalul județean din Râmnicu Vâlcea, unde a murit. Poliția, procurorii și colegiul medicilor fac verificări în acest caz. Oamenii spun că intervenția la spitalul din Horezu i-a fost făcută de către o infirmieră, într-o toaletă, și nicidecum într-un cabinet. Ei cer ca cei care l-au trimis prea târziu la Râmnicu Vâlcea să răspundă pentru neglijența lor. Au depus plângere penală la poliție, ajutați de un reprezentant al unui ONG ce reprezintă drepturile pacienților, potrivit Digi24.
Cum funcționa frica de Dragnea in Teleorman: Oricui i se putea găsi un nod în papura si putea fi dat afară de la serviciu. Declarațiile mai multor martori si ale unor inculpați, printre care mărturiile celor două secretare PSD angajate fictiv la Protecția Copilului Teleroman sau a Floarei Alesu, fosta șefă a instituției, au fost probe-cheie avute în vedere de completul de 5 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani si 6 luni de închisoare. In primul rand, magistrații au reținut ca avocații lui Liviu Dragnea nu au contestat faptul că cele două secretare, Anisa Stoica si Adriana Botorogeanu, erau angajate în cadrul DGASPC Teleorman. Totodată, instanța de apel a reținut faptul că, în cadrul organizației PSD Teleorman, nu existau fonduri pentru plata unor drepturi salariale corespunzătoare activităților desfășurate de Stoica si Botorogeanu, relatează Ziare.com.
Cum sunt puşi în libertate hoţii şi spărgătorii: şpilul „înţelegerii“ cu victima. Introdusă în urmă cu şase ani în Codul penal, posibilitatea de înţelegere a hoţilor cu victimele lor are ca efect imediat reducerea cu două treimi a numărului borfaşilor care ajung la închisoare, dar aduce şi o consecinţă colaterală, traumatizarea repetată a victimelor acestor infracţiuni şi cheltuirea în zadar a banilor publici. De exemplu, după depunerea plângerii victimele se trezesc că au toată ziua în faţa porţii indivizi dubioşi care inspiră frică. Sunt supuse unor presiuni fantastice. Pe bună dreptate, după o perioadă de timp, victimele hoţilor se panichează şi este momentul în care apar indivizi relativ cunoscuţi care trasmit că ar fi mai bine să se împace cu hoţul. Mesajul este transmis repetat de mai multe persoane până îşi face efectul. Totuşi, dacă plângerea nu este retrasă, se trece la nivelul doi, la ameninţări mai făţişe, notează Adevărul.
Pomana Vioricăi Dăncilă. Neamțul a primit fonduri de 2,5 ori mai mari decât Iașul. 520 de milioane de lei la Neamţ, pe un singur proiect, puţin peste 200 de milioane pentru 11 proiecte din tot judeţul Iaşi. Unde se duc banii Iaşului? Sumele alocate spre Iaşi par mărunţiş pe lângă feudele consacrate ale PSD. După jumătatea de miliard virată către CJ Neamţ, urmează 172 de milioane de lei pentru extinderea reţelei de canalizare, mărirea capacităţii staţiei de epurare ş a celei de tratare a apei, extinderea reţelei de alimentare cu apă potabilă şi forarea de puţuri în zona Snagovului. În municipiul Buzău se duc 150 de milioane de lei pentru infrastructura de transport, şi, tot în Buzău, la Poşta Câlnău, vor fi cheltuite 117 milioane pe sistemele de furnizare a apei şi canalizare, conform Ziarul de Iași.
Efectele reformei asupra CSM: reprezentanții societății civile au rang de demnitari, cu venituri de 6 ori mai mari și personal propriu. Reprezentanții societății civile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Victor Alistar și Romeu Chelariu, după ce s-au trezit demnitari în urma modificării legii care reglementează activitatea CSM de către Comisia Iordache și-au angajat șefi de cabinet și consilieri. După ce le-au crescut veniturile de câteva ori. Deși participă doar la ședințele de plen, cei doi au fost primii care au profitat de modificările legislative și de privilegiile votate de politicieni. Cei doi reprezentanți ai societății civile trimiși în CSM de Senat sunt asimilați membrilor plini care sunt magistrați, însă doar în ceea ce privește veniturile salariale, nu și din perspectiva obligațiilor, se arată în articolul România Liberă.
Primăria sectorului 1 vrea să cumpere biciclete de 13.000 de euro bucata. Consiliul Local al Sectorului 1 a votat marţi un proiect prin care vrea să investească 5 milioane de euro în 390 de biciclete de închiriat în sistem bike-sharing. Potrivit comunităţii Optar.ro, care promovează transportul alternativ în România, proiectul înseamnă o cheltuială de 13.000 de euro pentru o bicicletă achiziţionată pentru închiriere. Lăsând la o parte ilegalitățile (nu respectă PMUD, s-a votat fără dezbatere, în București nu există nici măcar 10 km de piste, studiul de fezabilitate are date eronate care încerca să justifice proiectul etc) și prețul de 13.000 euro/bicicletă, ar trebui să mai știți ceva. În București există cel puțin 7 (șapte) sisteme de închiriere de biciclete și trotinete. Primăria Sectorului 1 a închis un alt sistem de închiriere biciclete pe care îl administra: La Pedale, scrie News Week.