Sari direct la conținut

Subiectele zilei: ​De ce se teme PSD de Diaspora; Presa internațională despre vizita Papei în țara noastră; Ce plan are PSD pentru a asigura continuitatea de putere

HotNews.ro
subiecte, Foto: Colaj foto
subiecte, Foto: Colaj foto

​Presa internațională despre vizita Papei în țara noastră. Vizita Papei îmbracă un caracter ecumenic vineri după-amiaza, prin întâlnirea lui Francisc – în privat – cu Patriarhul Daniel, iar apoi cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române. Ei se roagă, după aceea, într-o nouă catedrală ortodoxă în capitală – unul în latină, celălalt în română. „Miza Papei este să sublinieze, pe lângă comunitatea ortodoxă, că Biserica de la Roma nu vrea să latinizeze, să recupereze”, aceşti credincioşi, a declarat pentru AFP monseniorul Pascal Gollnisch, directorul general al l’Oeuvre d’Orient, scrie Digi24.

Ce plan are PSD pentru a asigura continuitatea de putere. Am auzit cu toții cum foști nomenclaturiști, foștitorționari, mari delatori pun stăpânire pe agendapublică, își fac televiziuni și de acolo compromit patriotismul. Au făcut un zgomot uriaș, care i-a redus pe ceilalți la tăcere. Același zgomot îl fac astăzi, în zorii postdragnismului, Viorica Dăncilă, Marian Oprișan, Adrian Năstase, Olguța Vasilescu, Gabriela Firea, Teodor Meleșcanu. Instituțiiesențiale au fost compromise, pânăîn punctul în care fac rău oamenilor care au nevoie de ele – Sănătatea, cu spitale în care există de toate, dar mor oameni, Educația, cu școli care încădau olimpici, dar și cu școlidin rural și urbanul mic unde elevilor nu lisedașansă la educație, Jandarmeria, manipulatășiimplicatăîn atacarea cetățenilor, nu înprotecția lor, scrie Ziare.com.

Confesiunile credincioșilor, după întâlnirea cu Papa: ”Am văzut simbolul Duhului Sfânt”. O credincioasă care a venit de la Drobeta Turnu Severin cu autocarul, alături de alţi pelerini, a declarat că vizita Suveranului Pontif reprezintă “o binecuvântare pentru toţi, indiferent de rit”. “Mulţumim lui Dumnezeu pentru darul acesta, fiindcă este un dar, iar Dumnezeu ştie întotdeauna să vină cu daruri foarte frumoase. Şi natura a ţinut cu noi, deşi peste tot previziunile au fost că va ploua. Nu a plouat. Dar cel mai frumos a fost faptul că a fost un moment de comuniune între catolici şi ortodocşi”, a spus ea potrivit Stirile ProTv.

Soluții pentru a rezolva problema cozilor din străinătate. De ce se teme PSD de Diaspora. Lideri ai partidelor politice, președintele, Autoritatea Electorală Permanentă și societatea civilă cer reglementarea votului electronic sau prin corespondență. ”În 2014, eu am greşit, ascultându-l pe şeful meu de campanie, domnul Dragnea, şi am pierdut alegerile, pentru că Guvernul nu a fost în stare să le organizeze. Este inimaginabil ca după 5 ani să faci aceeaşi greşeală, să nu înveţi să o îndrepţi. Am făcut o greşeală gravă şi am plătit politic pentru ea, însă eram absolut convins că, în 2019, după lecţia învăţată, mai ales că e vorba de aceleaşi persoane, tot domnii Dragnea şi Meleşcanu, nu mai repetă greşeala”, a afirmat Ponta, potrivit Euractiv.

DW: Nu ne-a unit caritatea fraternă, ci disprețul față de dictatură. Vizita are un caracter ecumenic relevant. După președinte, care l-a invitat pe Papa Francisc în România, prima instituție, prima comunitate pe care o întâlnește este Patriarhia Română, Sfântul Sinod permanent, Patriarhul Daniel și pe creștinii ortodocși din România. Sigur că a venit să-i vadă pe ai săi, pe credincioșii catolici de ambele expresii liturgice, adică de rit latin și de rit bizantin, și de toate expresiile lingvistice – română, maghiară, croată, bulgară, germană, slovacă, ucraineană, polonă ș.a.m.d. Mesajul este clar: vrea să continuăm drumul început în urmă cu 20 de ani de Papa Ioan Paul al II-lea, spune Wilhem Danca pentru DW.

PSD, la un minim istoric. Ce rezultate a obţinut partidul, de la alegerile de după 1990 şi până azi. Cu toate că social-democraţii încearcă să minimizeze rezultatul dezastruos, realitatea este că după 1990, PSD a mai obţinut o singură dată un scor mai mic decât cel de duminica trecută. În 1992, în cadrul alegerilor legislative, FDSN, actualul PSD, obținea 28,29% din voturi la Senat şi 27,72% pentru Camera Deputaţilor. Cei mai mulţi susţinători au venit din judeţele Botoşani (55,97%), Vrancea (50,72%) şi Teleorman (49,33%). Patru ani mai târziu, la alegerile prezidenţiale, Ion Iliescu, candidat PDSR, reuşea să obţină 32,25% în primul tur, pentru ca în al doilea să piardă în faţa lui Emil Constantinescu, obţinând 45,59% din voturi, scrie Adevarul.

Experiența unui om care n-a votat: „Cum am ajuns să nu mai fug de români prin străinătate”. Aud în România că sunt unii care se tot miră, nu vreau să spun ca cine, că de ce vrea diaspora să voteze, că să voteze pentru țările în care locuiesc. E cea mai mare gogomănie care se poate imagina. Argumentul lor e că de ce ar trebui să ne hotărască nouă viitorul niște români plecați din țară. Păi tocmai din cauza asta, că sunt plecați din țară și ei știu cel mai bine cum se trăiește într-o lume normală, civilizată, europeană. Pentru că românii plecați își iubesc necondiționat țara, pentru că nu au uitat nici o clipă România și pentru că își doresc mai devreme sau mai târziu să se întoarcă într-o Românie care să arate ca țările pe unde sunt ei risipiți, scrie Republica.

Cernobîl- ce s-a întâmplat, de fapt, în cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Nici acum nu se știe cu exactitate câți au murit în anii care au urmat, deoarece procedurile de diagnosticare și contabilizarea lor în epoca post-sovietică s-a făcut cu dificultate. Anterior, se încercase folosirea roboților, însă circuitele lor electrice au cedat din cauza radiației. La acea vreme, doar SUA deținea roboți capabili să acționeze în aceste condiții, însă regimul comunist nu a luat în calcul asistența străină. Astăzi se estimează că circa 600 de piloți de elicopter au făcut parte dintre cei circa 240.000 de ”lichidatori”, persoane care au activat în primii doi ani de la dezastru pentru limitarea consecințelor sale imediate, scrie Libertatea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro