Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Declaratia lui Ponta despre cozile la vot in Diaspora, subiect de bascalie pentru romanii din toata lumea; "O bomba cu ceas pentru societate". De ce n-a fost in stare statul sa rezolve, in zece ani, o problema pentru care Romania risca sanctiunea UE; Doi presedinti ai Frantei se vor infrunta la alegerile din 2017

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Declaratia lui Ponta despre cozile la vot in Diaspora, subiect de bascalie pentru romanii din toata lumea.Romanii din tara si din strainatate au lansat un val de critici si ironii la adresa fostului premier, dupa ce aceasta declarat ca, la prezidentialele din 2014, votantii din diaspora se asezau de cate doua-trei ori la cozile din fata sectiilor de votare, pentru a crea o aglomeratie artificiala. Ultima aparitia publica a lui Victor Ponta a starnit un val de critici si ironii, dupa ce fostul premier a facut mai multe declaratii controversate. Cea mai discutata este cea referitoare la cozile create in fata sectiilor de vot din diaspora in timpul prezidentialelor din noiembrie 2014. „Imi pare rau pentru acele cozi, pe care insa ulterior am aflat ca nu le-am facut eu, ci cei care se asezau de doua ori, de trei ori, de patru ori la rand ca sa fie cozi, sa se arate la televizor”, a spus Victor Ponta la Romania TV. Ca replica la aceasta afirmatie, pe retelele sociale a aparut un val de postari cu mesaje sau meme-uri (colaje de poze pe care se aplica un text) care il ironizeaza pe fostul prim-ministru. Intr-unul din ele, internautii au alaturat o poza a lui Ceausescu cu una infatisand celebrele cozi la alimente din perioada comunista, aplicand urmatorul mesaj: „Cozile la alimentara erau artificiale. Se asezau de mai multe ori sa se arate la televizor”, potrivitAdevarul.

„O bomba cu ceas pentru societate”. De ce n-a fost in stare statul sa rezolve, in zece ani, o problema pentru care Romania risca sanctiunea UE.Cu probleme specifice departe de a fi rezolvate si minusuri semnalate la nivelul UE, autoritatile din Romania nu au fost in stare, timp de aproape 10 ani, sa infiinteze macar organismul pentru monitorizarea aspectelor privind segregarea scolara a copiilor romi, desi un ordin din 2007 prevedea acest lucru. La nivelul Ministerului Educatiei nu s-a creat acest grup permanent de lucru si nici nu se culeg datele necesare din unitatile de invatamant si inspectoratele scolare, conform reprezentantilor ONG-urilor. Motivul? Existenta „unor tensiuni” in 2011-2012 intre reprezentantii organizatiilor neguvernamentale si reprezentantii Ministerului Educatiei, conform purtatorului de cuvant al institutiei, Mirabela Amarandei. Solutia? „O foaie de parcurs” ce urmeaza a fi adoptata ca hotarare de guvern, care va modifica ordinul de ministru din 2007, intrucat acesta „trebuie redefinit”. In tot acest timp, cifrele abandonului scolar vorbesc de la sine, iar consecinetele pot fi deja prefigurate: lipsa de integrare pe piata muncii, cresterea cheltuielilor publice in sectorul asistatilor sociali, practic, „o bomba cu ceas pentru stabilitatea nationala a societatii romanesti”, dupa cum afirma directorul executiv al organizatiei Romani CRISS, Marian Mandache. Romania, anul 2016, noua ani si jumatate de la aderarea la Uniunea Europeana, iar combaterea segregarii scolare a copiilor romi nu a avansat in niciun fel. Ultimul organism care a luat atitudine, in combaterea acestei situatii, a fost organizatia neguvernamentala Romani CRISS. Intr-o scrisoare oficiala adresata, in luna mai, Comisiei Europene, organizatia neguvernamentala a acuzat autoritatile de la Bucuresti ca au incalcat Directiva pentru Egalitate Rasiala, solicitand initierea procedurii de infringement impotriva Guvernului Romaniei, anuntaGandul.

Doi presedinti ai Frantei se vor infrunta la alegerile din 2017.Fostul presedinte al Frantei Nicolas Sarkozy, liderul formatiunii de centru-dreapta Republicanii, a anuntat ca va candida pentru un nou mandat la scrutinul prezidential din 2017, informeaza postul France Info citat de Mediafax. „Am decis sa candidez in scrutinul prezidential din anul 2017. Franta imi cere sa ii ofer totul. Simt ca am forta pentru a purta aceasta lupta, intr-un moment tumultos al istoriei noastre”, a declarat Nicolas Sarkozy. Nicolas Sarkozy, care a fost presedinte in perioada 2007-2012, a facut aceasta declaratie cu ocazia publicarii cartii „Totul pentru Franta”. Popularitatea actualului presedinte al Frantei, socialistul Francois Hollande, este in scadere, pe fondul situatiei economice si sociale din Franta. Totusi, Hollande si-a anuntat si el, inaintea lui Sarkozy, intentia de a candida pentru un nou mandat la alegerile din anul 2017, informeazaRomania Libera.

Reuniunea de la Ventotene raneste societatile iesite din comunism.Liderii europeni s-au intalnit intr-un loc simbolic pentru ideile federalismului european: insula Ventotene, acolo unde comunistul Altiero Spinelli a redactat faimosul sau program de unificare europeana. Reuniunea din insula Ventotene este un summit restrans, care ii reuneste pe liderii Germaniei, Frantei si Italiei inaintea reuniunii Consiliului European din septembrie. Dupa referendumul din Marea Britanie, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a initiat aceste intalniri in trei, cu scopul de a impulsiona proiectul european confruntat in ultima vreme cu atatea tendinte centrifuge. Cuplul franco-german, considerat multa vreme motorul Uniunii Europene, tinde sa devina, dupa plecarea britanicilor, un triumvirat, desi e prematur sa definim politica europeana in termeni atat de precisi. In orice caz, Brexit-ul a schimbat raportul de forte si pretinde un alt sistem de „aliante”. Insula Ventotene, un petic de pamant de cativa kilometri patrati care nu are prin el insusi nimic prestigios, a fost aleasa cu tot dinadinsul gratie asocierii sale cu Altiero Spinelli si cu manifestul federalismului european redactat in 1941 impreuna cu Ernesto Rossi. Amandoi, comunisti si opozanti ai regimului Mussolini, primisera domiciliu fortat pe aceasta insulita care tinde sa devina un loc de pelerinaj pentru federalistii europeni. Agenda reuniunii cuprinde un moment simbolic central: reculegerea la mormantul lui Altiero Spinelli, care a fost adus aici la moartea sa in 1986, relateazaDeutsche Welle.

Noi sefi in Politia Romana. Prima femeie in echipa de conducere a IGPR.Numarul doi in Politia Romana a devenit, incepand de luni, chestorul Dumitru Jianu, prin ordin al ministrului afacerilor interne, Petre Toba. Ministrul MAI a imputernicit, totodata, prima femeie in echipa de conducere a Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), pe functia de adjunct al sefului IGPR. Este vorba despre chestorul de politie Carmen Tuicu. Poli’ia Romana a anuntat schimbari la varful conducerii institutiei. Astfel, prin ordinul ministrului afacerilor interne, incepand cu data de 22 august a.c., chestor de politie Dumitru Jianu a fost imputernicit sa exercite functia de adjunct I al inspectorului general al Politiei Romane, postul ramas vacant dupa pensionarea chestorului Dumitru Parvu, potrivitEVZ.

Armata turca ataca pozitii teroriste si ale militiilor kurde, in nordul Siriei.Armata turca a lansat, luni dupa-amiaza, obuze de artilerie spre pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic si ale militiilor kurde din nordul Siriei, anunta surse citate de presa turca. Bombardamentele au vizat pozitii ale organizatiei teroriste Stat Islamic din zona Jarablus si ale militiilor kurde (YPG) din Manbij, in nordul Siriei, conform postului NTV. Armata turca a mobilizat sute de tancuri la frontiera cu Siria, la circa 70 de kilometri de orasul Gaziantep. Un reprezentant al rebelilor sirieni sustinuti de Turcia a declarat, sub protectia anonimatului, ca va fi lansat un asalt pentru eliberarea orasului sirian Jarablus, ocupat de organizatia terorista Stat Islamic. Administratia Recep Tayyip Erdogan a promis eliminarea pozitiilor retelei teroriste Stat Islamic din apropierea frontierelor Turciei dupa recentul atentat sinucigas din Gaziantep, soldat cu 54 de morti. „Frontierele Turciei vor fi curatate in totalitate de Daesh” (reteaua Stat Islamic), a promis Mevlut Cavusoglu, seful diplomatiei turce. Desi initial presedintele Recep Erdogan declarase ca autorul atentatului sinucigas ar fi avut intre 12 si 14 ani, autoritatile turce au comunicat luni seara, potrivit BBC, ca varsta teroristului nu se cunoaste, scrieGandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro