Subiectele zilei: Hiturile care ne-au indulcit tranzitia; Majorarea cu 50 la suta a salariilor profesorilor nu reprezinta un deficit public excesiv; Basescu, Tariceanu si Isarescu pun la cale „planul de bataie” pentru a scapa Romania de criza, iar prin contractul cu Ager, IGPR a cumparat dotari care nu se mai fabrica incepand cu 2008
Basescu, Tariceanu si Isarescu pun la cale „planul de bataie” pentru a scapa Romania de criza. Doua intalniri – trei personaje care spun ca vor sa traga de volanul Romaniei inainte de a intra in criza. Basescu s-a dus la Isarescu, unde s-a vazut cu bancherii, Tariceanu la guvern, unde a chemat partidele ca sa le convinga de necesitatea evitarii maririlor salariale. Intalnirea de vineri dintre presedintele roman Traian Basescu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, nu s-a lasat cu discursuri oficiale sau cu declaratii de presa concludente. De altfel, la reuniune, care a avut loc la cererea expresa a presedintelui roman, presa nu a avut acces, fiind anuntata numai tematica generala, respectiv „Realizarea unui parteneriat cu Guvernul in vederea limitarii potentialelor efecte ale crizei economice mondiale asupra Romaniei”. „A avut loc un schimb de opinii cu privire la evolutiile recente ale sistemului bancar, evidentiindu-se soliditatea sectorului bancar din Romania. Pentru limitarea efectelor situatiei financiare internationale asupra economiei romanesti, seful statului a accentuat nevoia unui parteneriat intre stat, sectorul bancar si Banca Nationala”, se precizeaza in comunicatul oficial al presedintiei, informeaza Gandul.
Hiturile care ne-au indulcit tranzitia. Melodiile care in ultimii 20 de ani „au rupt Romania in doua”, reunite intr-un Top 100 realizat de postul U Tv, poarta cu ele nostalgia dupa vremea cand ne-am redefinit. Inainte de Revolutie romanii, „bombardati” cu ode si cantece patriotice, puteau cu greu sa se bucure de muzica artistilor straini, abia difuzati la radio sau tv, iar petrecerile si revelioanele se desfasurau cu discuri aduse de vreun vaporean, discuri pretioase ascultate aproape in surdina. Dupa decembrie ’89, piata muzicala a explodat, mai intai printr-o invazie a „produselor occidentale”, apoi prin aparitia unor artisti autohtoni, care au concurat serios „monstrii sacri” de peste hotare. De la „Lambada” la „Caterinca”. Astfel, rand pe rand, romanii s-au dezlantuit pe vag indecentul „Lambada”, au visat ca la „20 de ani” alaturi de Voltaj, au fost „bombastici” ca Shaggy sau „Bagabonti” ca Parazitii, au spus „Ti Amo”, precum Gina G., s-au simtit „Liberi la mare” ca Andre, sau au facut „Caterinca”, la fel ca Sotto Inteso. Toate aceste piese, si multe altele, au fost incluse intr-un top 100 al melodiilor care „au rupt Romania in doua”, in ultimii 20 de ani, clasament realizat de televiziunea U, scrie EvZ.
Experimentul Apuseni. Aproximativ 95 de oameni de stiinta din Germania si Romania au participat la un proiect menit sa ridice gradul de atractivitate turistica, prin pastrarea traditiilor si a stilului de viata al locuitorilor, in zona Ghetarului Scarisoara, din judetul Alba. „Motii trebuie sa fie mai constienti de bogatiile pe care le au”, considera Evelyn Rusdea, profesor la Universitatea din Freiburg, initiatoarea „Proiectului Apuseni”. In timp ce orasele si comunele din Romania sunt invadate de betoane, caramida si termopan, un grup de arhitecti si oameni de stiinta incearca sa reinvie constructiile in stil traditional. Acest lucru se intampla in Tara Motilor, pe Platoul Ghetarului Scarisoara, judetul Alba, acolo unde localnicii au picat si ei in plasa modernismului de tip occidental prost inteles. Intr-o zona montana care si-a pastrat bine traditiile, au aparut in ultimii ani case roz si portocalii, construite din BCA, cu termopane si acoperis de tabla, scrie Romania libera.
Prin contractul cu Ager, IGPR a cumparat dotari care nu se mai fabrica incepand cu 2008. Seful Politiei a cazut! Traiasca seful Politiei. Gheorghe Popa si-a sustinut, ieri-dimineata, ultima conferinta de presa in calitatea de inspector general al IGPR. El a sustinut ca a fost obligat sa semneze incheierea contractelor de leasing financiar cu socitetatea Ager Leasing, intrucat, la preluarea mandatului, negocierile se aflau intr-un stadiu avansat si ca, daca nu ar fi semnat, institutia ar fi fost nevoita sa plateasca penalitati in valoare de peste un miliard de RON. Inlocuitorul lui Popa la sefia Politiei Nationale, Gheorghe Plai, a sustinut, patru ore mai tarziu, contrariul, si anume ca respectivele contracte pot fi suspendate „pe cale amiabila”, pana la finalizarea cercetarilor efectuate de procurorii DNA, informeaza Gardianul.
Fonduri de 80 milioane de euro din taxa de poluare. Fondul de Mediu a incasat, in lunile iulie si august, o suma de 80 milioane euro din taxa de poluare auto, a declarat ministrul mediului, Attila Korodi. In iulie, suma colectata a fost de 40 milioane euro. Potrivit ministrului, aceasta tendinta va scadea in perioada urmatoare, odata cu diminuarea numarului de inmatriculari. Din Fondul de Mediu sunt finantate proiecte care vizeaza reducerea poluarii, inclusiv producerea de energie din surse regenerabile, relateaza EvZ.
Romanii dau navala in Ungaria la cumparaturi. Afectate de criza, magazinele din tara vecina au trecut la ieftiniri masive. Romanii sunt avantajati si de intarirea leului fata de forint. Ungaria a fost puternic afectata in ultima perioada de criza financiara internationala. Astfel, pentru a nu falimenta, saptamana trecuta marile magazine au recurs la reduceri substantiale. Cei care au profitat de ele au fost sarbii si romanii, care au cumparat masini de spalat, frigidere, calculatoare, cuptoare cu microunde. Dar la fel de bine s-au bucurat de promotii la produse alimentare „de marca”, vinuri, haine. Peste tot erau oferte, care te indemnau sa cumperi, deoarece totul era o „ocazie”, si nu erau produse defecte sau alimente aflate in pragul expirarii, ci doar marfa de cea mai buna calitate. Astfel, portbagaje intregi au luat drumul Romaniei, unde in piete produsele cumparate ieftin in Ungaria sunt comercializate cu un mic profit, la preturi mai mici totusi decat cele din magazinele de la noi, relateaza Romania libera.
Majorarea cu 50 la suta a salariilor profesorilor nu reprezinta un deficit public excesiv. Majorarea salariilor profesorilor nu pune in pericol echilibrul bugetar al Romaniei. Asa considera judecatorii Curtii Constitutionale care, in urma cu trei zile, au declarat constitutionala marirea cu 50 la suta a lefurilor cadrelor didactice. Potrivit motivarii Curtii Constitutionale legea majorarii salariilor profesorilor nu contine prevederi contrare tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, asa cum a sustinut Guvernul Romaniei. „Curtea constata ca, in cazul de fata, actul normativ criticat nu contine dispozitii contrare Tratatului de la Maastricht care, reglementand o anumita disciplina bugetara, impune obligatia de a se evita deficitele publice excesive”, informeaza Gandul.
Peste 50.000 de romani sunt raciti. Numarul bolnavilor a crescut spectaculos in ultima saptamana de raportare. Cazurile de infectii respiratorii au crescut cu 44,6%, la peste 50.000, intre 6-12 octombrie fata de saptamana precedenta, arata datele colectate de la medici din toata tara de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT). Numarul cel mai mare de imbolaviri s-a inregistrat in judetele Bistritia, Bihor, Iasi si Covasna. Medicii spun insa ca situatia nu este deocamdata ingrijoratoare, noteaza EvZ.