Subiectele zilei: Inchisoarea de minima securitate din Delta Dunarii, locul in care detinutii sunt aproape liberi; Planul Marii Britanii pentru muncitorii straini. Cum ar putea fi afectati romanii dupa Brexit; Spitalul plin de soareci si urechelnite a fost redeschis
Inchisoarea de minima securitate din Delta Dunarii, locul in care detinutii sunt aproape liberi.Un nou model de penitenciar ia nastere in Delta Dunarii, pe un grind asezat la granita romano-ucraineana: o inchisoare fara gratii, in care condamnatii pot umbla fara oprelisti, pot munci si pot trai la fel ca oamenii liberi. O singura piedica sta in calea evadarii: apa Dunarii. Penitenciarul e construit pe o insula. In aceasta perioada in care sistemul penitenciar din Romania e contestat din toate partile, in care inchisorile sunt tot mai pline, iar detinutii scriu pe banda rulanta plangeri la CEDO pentru conditiile in care sunt tinuti, un grup de oameni din Norvegia si Romania incearca sa puna bazele unui nou mod de a-i trata pe cei privati de libertate: o inchisoare bazata pe ideea ca detinutii nu trebuie rupti de societate, ci trebuie tinuti intr-un spatiu care sa le faca mai usoara trecerea de la mediul inchis la libertate. Asa a aparut proiectul Grindul Tataru, un loc din Delta Dunarii inconjurat de ape si potrivit pentru o inchisoare fara gratii. Zona are o istorie neagra, surprinsa si in versurile celebrei melodii lautaresti „La Chilia-n port”: „La Chilia, la Tataru, bate Maromet cu paru”, ah ce dureros/ La Tataru, la Chilia, bate Lungu cu franghia, ah ce dureros…”. In perimetrul Chilia Veche – Periprava au murit mii de detinuti politic, in anii 50, spuneAdevarul.
Planul Marii Britanii pentru muncitorii straini. Cum ar putea fi afectati romanii dupa Brexit.Guvernul Marii Britanii a anuntat recent ca vrea sa limiteze angajarea cetatenilor straini si ca va analiza posibilitatea modificarii legislatiei pentru a ingreuna procedurile care le permit companiilor sa angajeze cetateni straini, premierul Theresa May explicand ca votul pro Brexit reprezinta un semn ca imigratia este la un nivel prea mare. O astfel de decizie i-ar putea afecta si pe romanii aflati la munca in Regat, adica cel putin 175.000 de persoane, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Muncii, un numar in continua crestere, cu 30.000 in plus doar fata de anul anterior. Pregatirea si derularea procedurilor de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana a fost dezbatuta miercuri si la Bucuresti, in cadrul intrevederii pe care Dacian Ciolos a avut-o cu negociatorul sef pentru Brexit, Michel Barnier, caruia i-a transmis ca negocierile pentru parasirea Uniunii trebuie „sa fie organizate intr-un format inclusiv ce asigura o viziune comuna a statelor membre”, iar Romania doreste sa fie parte a nucleului de integrare europeana, potrivitGandul.
Spitalul plin de soareci si urechelnite a fost redeschis.Spitalul-horror a fost deratizat! Mai precis, sectia Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud a fost redeschisa dupa o actiune de amploare a sanitarilor Unitatea medicala din Aiud si-a reprimit bolnavii mutati din Sectia de Pneumoftiziologie in data de 21 septembrie. Potrivit unui comunicat al DSP Alba, sectia a fost redeschisa la inceputul acestei saptamani. „Actiunile de dezinsectie si deratizare s-au finalizat in tot spitalul cu exceptia sectiei care a gazduit temporar pacientii cat timp sectia a II-a, cea in cauza, a fost inchisa. Inspectorii au fost informati ca s-a demarat procedura de achizitie a plaselor metalice la usile de la terase. Conform recomandarilor DSP Alba si a planului de conformare, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud va intra intr-un proces de renovare si reparatii in cel mai scurt timp”, se arata in comunicat. Sectia respectiva fusese inchisa dupa ce urechelnite si soareci au fost filmati de pacienti in saloane, existenta rozatoarelor fiind confirmata de directorul institutiei, care a spus ca spitalul este amplasat langa un parc mare, iar soarecii pot intra din cauza usilor lasate deschise. Pacientii au fost mutati atunci intr-o alta sectia, unde, de asemenea, au vazut soareci misunand pe sub paturi, informeazaEVZ.
Mihnea Motoc: „Romania – un actor echilibrat si pozitiv”.Ministrul roman al Apararii, Mihnea Motoc, s-a aflat miercuri la Berlin, unde a avut o intrevedere cu omologul sau german Ursula von der Leyen. Dupa convorbiri, ministrul Motoc ne-a acordat un interviu in exclusivitate. Deutsche Welle: Domnule ministru, in ajunul vizitei dvs. la Berlin, ministrul federal al Apararii, Ursula von der Leyen, a vorbit despre relatiile excelente intre Germania si Romania, in domeniul apararii. Puteti confirma acest calificativ? Ne puteti da cateva exemple de cooperare? Mihnea Motoc: Am vazut aceste aprecieri inaintea vizitei pe care urma s-o intreprind la Berlin, coroborandu-le cu alte cateva semne ca un tratament deosebit pentru Romania. In momentul in care doamna ministru s-a referit la nivelul de excelenta al relatiilor bilaterale, cred ca nu a avut in vedere doar sfera cooperarii in domeniul apararii, ci si nivelul de ansamblu al relatiei bilaterale, care este unul aprofundat, semnificativ in ultima perioada, cu un dialog politic la nivel inalt foarte sustinut si plin de substanta. In al doilea rand, cooperarea bilaterala in domeniul apararii este in cazul relatiei noastre greu de distins de cooperarea pe care o avem in organizatiile din care facem parte, NATO si Uniunea Europeana. Lucrand la dezvoltarea raporturilor noastre bilaterale, aducem o contributie atat in constructia europeana cat si in ceea ce intreprindem ca agenda NATO. Din aceste puncte de vedere, momentul este unul de mari provocari si mari oportunitati la care putem raspunde sub multe aspecte impreuna, relateazaDeutsche Welle.
Cum sa-ti scapi copilul de toceala comunista din scoala romaneasca.Am terminat Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei (Universitatea Bucuresti), iar in trei ani mi-au fost prezentate o multime de informatii legate de educatie si modul de organizare a sistemului de invatamant. Pe langa teoria de rigoare, am fost educatoare o buna perioada, in care am avut timp sa analizez si sa compar sistemul de invatamant clasic cu diversele alternative pedagogice. Au inceput si la noi, usor-usor, sa se dezvolte, insa informatia despre institutiile de tipul asta si astfel de abordari se raspandeste foarte greu. Pentru ca am vrut sa-ti impartasesc si tie cate ceva din cunostintele mele in domeniu, m-am gandit ca ar fi util sa pun laolalta cateva informatii de baza. Poate o sa te ajute sa intelegi care sunt beneficiile unor astfel de metode de educatie si, cine stie, poate sa-ti sprijini copilul sa se dezvolte mai zdravan si mai armonios decat in anii astia de invatamant romanesc clasic. Ce-ti dau alternativele pedagogice si ce-ti ia invatamantul clasic Nu vreau sa te trec acum prin teorii si studii pedagogice, dar cred ca stii si tu ca fiecare om in parte este diferit, d-aia are si propriul ritm de a invata si de a percepe realitatea din jur. Tocmai pentru ca lucrurile se intampla asa, specialistii aia pe bune au dezvoltat, de-a lungul timpului, pedagogii alternative, care abordeaza tot procesul instructiv-educativ din diverse puncte de vedere si se concentreaza pe aptitudini si capacitati diferite, noteazaVice.
De ce e Romania tara de lumea a treia in ceea ce priveste Sanatatea si Educatia.Lipsurile din sistemul de sanatate, personalul slab pregatit si conditiile vitrege din spitale sunt cateva dintre motivele pentru care sistemul de sanatate trage in jos Romania in rapoartele europene si mondiale. Si Educatia este un domeniu in care tara noastra e repetenta, noteaza specialistii, care spun ca personalul demotivat este un mare minus pentru elevii romani. Jumatate din populatia Romaniei nu are incredere in Ministerul Sanatatii in timp ce increderea in Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) e si mai scazuta. Concret, doar 33% din romani spun ca au incredere in CNAS, in timp ce 70% din romani fug de spitalele de stat. Asa arata cel mai recent studiu realizat de Local American Working Group in colaborare cu GfK. Cercetarea, facuta pe un esantion reprezentativ la nivel national, scoate la iveala si care sunt cele mai grave trei probleme ale sistemului de sanatate. Lipsa de personal, administrarea ineficienta a bugetului si lipsa accesului la medicamente de ultima generatie au fost indicate de 45% din romani ca fiind cele mai stringente probleme ale sistemului de Sanatate. Documentul arata ca 81% din romani sunt de parere ca terapiile noi sunt o necesitate, in special in cazul celor care sufera de maladii severe, in timp ce 64% spun ca au fost in situatia de a nu-si gasi medicatia atunci cand au mers in farmacie, arataAdevarul.