Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Pretul autostrazii, umflat de exproprieri; Romania este cu 125 de ani in urma UE in privinta impaduririi; Lectie deschisa despre turnatorii Securitatii; Opere de arta furate, recuperate dupa 6 ani; Voluntari in misiuni umanitare, iar 89 de scoli se darama din cauza birocratiei romanesti

HotNews.ro

Pretul autostrazii, umflat de exproprieri. Proprietari nemultumiti de sumele stabilite de comisiile cadastrale fac contestatii in instanta, care aproba sume chiar de sase ori mai mari, estimate de expertii desemnati. Litigiile din instanta pentru exproprierea terenurilor pentru Autostrada Transilvania aproape au dublat pretul acesteia. Desi legea spune ca preturile de expropriere trebuie calculate la momentul transferului dreptului de proprietate, multi experti tehnici cadastrali stabilesc un pret la nivelul la care ar ajunge daca autostrada ar fi fost deja construita., scrie EVZ.

Romania este cu 125 de ani in urma UE in privinta impaduririi. Taierea masiva, salbatica, a padurilor Romaniei, care a dus chiar la intrarea in folclorul public a unui porecle celebre – Cherestoy (n. red. atribuita senatorului UDMR Attila Verestoy), are consecinte dezastruoase, care vor fi suportate de generatiile viitoare. Gradul de impadurire al Romaniei este la ora actuala de circa 26-27 la suta. Comparativ, in Austria si Germania, procentul de impadurire depaseste 40 la suta, iar in tarile nordice, 80 la suta. Pentru a ajunge la un grad de impadurire comparabil cu cel din tarile Uniunii Europene, Romania ar trebui sa impadureasca doua milioane hectare de terenuri in urmatorii 25 de ani, scrie Curentul.

Lectie deschisa despre turnatorii Securitatii. Un scriitor timisorean, Mircea Pora, urmarit de Securitate timp de sase ani, in perioada 1981-1987, a avut ideea de a organiza o lectie deschisa despre metodele folosite de regimul represiv comunist, atunci cand isi racola informatorii inclusiv de pe bancile scolilor. Lectia-dezbatere a avut loc ieri, la Scoala generala nr. 15 din Timisoara, noteaza EVZ.

Pacienti de la psihiatrie, cobai pentru „psihotrope”. Comitetul Antitortura al Consiliului Europei a descoperit, in Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea, 11 pacienti pe care medicii testau medicamente psihotrope, fara ca respectivii sa-si exprime un consimtamant in cunostinta de cauza. Guvernul Romaniei considera „nerelevanta” descoperirea expertilor europeni, in conditiile in care din raportul acestora lipsesc cazurile concrete si probele, scrie Romania Libera.

Opere de arta furate, recuperate dupa 6 ani. Sapte statuete realizate de Salvador Dalí si sase tablouri semnate de celebrii pictori Felix Tabasco si Juan Ismael, toate estimate la aproximativ 300.000 de euro, au fost recuperate, ieri, de un colectionar spaniol de la autoritatile romane, informeaza EVZ.

Voluntari in misiuni umanitare. O echipa de 38 de cadre medicale s-a deplasat timp de o saptamana in Capitala Regiunii Autonoma Kurdistan din Irak. In echipa medicala au fost cooptati si mai multi infirmieri romani, care lucreaza de mai multi ani in spitalele italiene. Actiunea a fost organizata de catre Fundatia MedChild. Cornelia Ghita, 36 de ani, din Macin, judetul Tulcea, este una dintre infirmierele specialiste care au participat ca voluntari la misiunea din Kurdistanul irakian. Munceste in sectia de Terapie Intensiva Postoperatorie din cadrul spitalului milanez „Policlinico San Donato”, scrie Adevarul.

Patru persoane retinute in cazul tentativei de asasinare a unui afacerist constantean. Dupa 11 luni de „sapaturi”, timp in care presa nu a facut decat speculatii, politistii au ajuns la un pas de rezolvarea unui caz considerat drept foarte dificil – impuscarea omului de afaceri constantean Liviu Dorin Bamburic. Misterul in privinta celor care au actionat pentru eliminarea in stil mafiot a afaceristului si-a gasit raspunsul la Galati, acolo unde politistii de la Investigatii Criminale au efectuat mai multe descinderi, urmate apoi de retinerea a sase suspecti, banuiti ca ar fi implicati in tentativa de omor asupra lui Liviu Bamburic. La locuintele suspectilor s-au gasit adevarate arsenale de lupta, scrie Gardianul.

„Pactul pentru Romania“, supervizat de baronii locali. Social-democratii Marian Oprisan si Nicusor Constantinescu si-au adus contributia la elaborarea documentului privind prioritatile guvernarii PDL-PSD. Pana la reglarea divergentelor legate de prezenta UDMR in guvern, echipele de negociere ale PDL si PSD redacteaza documentele care vor sta la baza viitoarei colaborari. Ieri a fost finalizat „Pactul pentru Romania“, un document care contine „obiectivele guvernarii PDL-PSD“. Este vorba de un set de „prioritati“ pe care cele doua partide si le propun spre rezolvare cat vor fi la guvernare, informeaza EVZ.

Cum a lovit criza de la Mercedes afacerile din satul Sibot. Criza financiara afecteaza nu doar marile companii multinationale, ci si firmele mici din zonele rurale care au activitati in constructii, masini, unelte sau agricultura. Patronii de la sat se plang ca bancile le-au majorat ratele, au mai putine comenzi de la clienti, iar statul nu da semne ca ar vrea sa-i ajute. La magazinul alimentar dintr-o comuna din Ardeal, patroana nu mai vinde pe datorie decat dupa o selectie atenta a clientilor, iar plata trebuie facuta in cel mult doua saptamani, si nu dupa cateva luni, asa cum se intampla pana de curand, scrie Romania Libera.

89 de scoli se darama din cauza birocratiei romanesti. Din 102 scoli, doar 13 au fost reabilitate in ultimii patru ani. Scoala Centrala este amenintata de construirea in apropiere a unei cladiri moderne de birouri. Elevii Scolii Centrale din Bucuresti continua sa faca presiuni asupra Primariei Municipiului Bucuresti, pentru ca vor sa li se repare scoala. Cladirea de la Gradina Icoanei, care face parte din patrimoniul national, ar fi trebuit sa fie reabilitata din 2003, dar Primaria Capitalei, care se ocupa de proiect, a taraganat licitatiile de atribuire a lucrarilor, scrie Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro