Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Scurta sedinta de campanie cu V. Ponta; Cum reface Putin imperiul sovietic; Polemica Ghibutiu-Tolontan. "Catalin Tolontan i-a luat apararea lui Daniel Barbu"

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

Clasa politica. Dictionar de sinonime.Evident, clasa noastra politica e alcatuita din tot soiul de oameni. Nu e cazul sa generalizam. Unii sint de un fel, altii de alt fel. (Daca ma intrebati, la noi predomina cei de un… anumit fel). Ca lucrurile nu merg grozav in tarisoara – si asta nu de azi de ieri – e de acord toata lumea. Ar fi, desigur, excesiv sa spunem ca toti politicienii sint de vina. De vina sint numai aceia care pot fi desemnati printr-unul sau mai multe dintre cvasi-sinonimele urmatoare, oferite generos (si pe baza de indelunga experienta) de minunata limba romana: derbedei, haimanale, golani, lichele, lepre, puslamale, secaturi, mitocani, lepadaturi, netrebnici, scirnavii, javre, jigodii, toape, caraghiosi, pezevenghi, cutre, pungasi, pramatii, otrepe, escroci, netoti, natingi, neghiobi, natarari, nerozi, gura-casca, fluiera-vint, tiriie-briu, prostalai, tonti, tantalai, gainari, nemernici, ticalosi, hotomani, potlogari, canalii, sarlatani, ciorditori, manglitori, borfasi, pisicheri, timpi, smecheri etc. etc. etc. Multe dintre cuvintele de mai sus sint de origine turca. Dar nu turcii sint vinovati de larga lor raspindire pe scena noastra politica. E vorba, mai curind, de inclinatia masochista a unui electorat „blind, ospitalier, plin de dor si jale”. „Asta-i situatia!”. „N-o fi dracul chiar atit de negru!” „N-ai ce-i face!” – iata lozincile traditionale ale moralei politice de pe la noi, noteazaAdevarul.

Polemica Ghibutiu-Tolontan. „Catalin Tolontan i-a luat apararea lui Daniel Barbu: „Spunea adevarul”. Horia Ghibutiu: Tolontan greseste grav: Se scarpina la deontologie. Ce te faci cand cel mai bun jurnalist gresete, se intreaba Horia Ghibutiu pe blogul sau. „Cand Catalin Tolontan greseste e ca si cum cainele de paza al societatii s-ar scarpina in loc sa latre. Iar politicienii cred ca cel mai bun ziarist se gudura,”, scrie jurnalistul. In opinia lui Horia Ghibutiu, Catalin Tolontan comite greseala de a-i cauta si de a-i gasi circumstante atenuante lui Daniel Barbu, intrucat prezinta faptele astfel incat publicul sa creada ca politicianul „n-a dat cu bata-n balta zicand ca a fi politician e mai periculos decat a fi soldat in Afganistan”. Scrie Tolo: „Dar cind Daniel Barbu se referea la risc fizic poate ca se gindea inclusiv la Jo Cox, deputatul laburist mort chiar inainte de Brexit (¬) Pe fondul discutiei si in profunzimea a ceea ce dorea sa le spuna mai tinerilor sai colegi, senatorul Daniel Barbu rostea un adevar. E frustrant sa faci o meserie deloc respectata si in care si ce e bine nu e bine.”, scrie Romania libera.

Scurta sedinta de campanie cu V. Ponta. Ati observat, cred, noua strategie de campanie a zonei politice de centru stanga, reprezentata, in principal, de Victor Ponta si de cele doua partide pe care face spagatul, PSD si PRU, precum si de sustinatorii acestora: identificarea dusmanului din afara tarii, care plateste si intretine o structura paralela cu structura statala, care scoate oameni in strada, la presiunea carora sunt schimbate guverne, se cer demisii de parlamentari si se pun la cale nenumarate alte grozavii. Modelul de campanie, identificat si importat de peste Bosfor, mi se pare extrem de periculos, pe langa/tocmai din cauza precaritatii montajului sau la Bucuresti. In consecinta, echipa amintita l-a identificat pe dusmanul natiunii, pe „omologul” lui Fethullah Gulen pentru Romania – si chiar o parte a restului Europei -, in persoana lui George Soros, care finanteaza scoli si ONG-uri, la noi si pe la cativa vecini de-ai nostri, producatoare de psiho-filosofii antistatale la purtator, entitati care asteapta cu „arma”la picior sa arunce tara in haos. Exact asa cum era sa se intample in cazul „Colectiv”, actiune contracarata in ultima clipa de viteazul premier demisionar, Ponta, potrivitGandul.

Am jucat in strada povestile copiilor nemuritori de pe Calea Grivitei. „Tu ai fost vreodata in coma? Eu am stat doua saptamani dupa ce m-a calcat masina cand treceam strada. Atunci am lipsit patru luni de la scoala. Nu stiu nici sa-mi scriu numele”. Un baietel cu parul valvoi ma priveste in ochi si parca asteapta sa ii spun da. Inalt si slabanog, poarta pantaloni de trening, slapi si un tricou colorat. E vara, nu are teme pentru vacanta si nu stie in ce clasa va merge din toamna. Daca ia corigenta trece in a III-a, daca nu, ramane intr-a II-a. Cand se uita la strada, isi aminteste de accident. Asta e primul dialog pe care l-am avut cu un locuitor pe Calea Grivitei din Bucuresti, strada paralela cu Calea Victoriei. Am venit aici cu „un proiect de mapare prin povesti a zonei”, cum l-au numit organizatorii. Ce am inteles eu din treaba asta e ca fiecare om e un punct pe harta si modul in care el isi traieste viata contribuie la istoria strazii.Toata povestea tine de proiectul Scrie despre tine si s-a incheiat saptamana trecuta, dupa mai multe luni de lucru si sase spectacole de teatru imersiv pe strada, relateazaVice.

Cum reface Putin imperiul sovietic.Liderul de la Kremlin utilizeaza instrumente culturale, economice si lingvistice pentru a modela perceptiile compatriotilor sai rusi si a reconstrui imperiul sovietic pe care il regreta. Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat zilele trecute ca prabusirea URSS putea fi evitata, dar ca Partidul Comunist a promovat idei devastatoare pentru tara. „Stiti ce parere am cu privire la dezintegrarea Uniunii Sovietice. Nu era necesar sa se faca acest lucru. Se puteau efectua reforme, inclusiv cu caracter democratic”, a spus presedintele rus, la o intalnire cu liderii partidelor politice la Kremlin. In acelasi timp, el a mentionat ca Uniunea Sovietica era condusa de Partidul Comunist, „nu de alt partid, care promova ideile nationalismului sau alte idei distructive pentru orice stat, dar comunistii au dus politici distructive”, a subliniat el. Vladimir Putin l-a acuzat pe liderul bolsevic Vladimir Lenin ca a plantat ideile ce au dus la colapsul URSS. „E bine ca ideile sa influenteze conducerea, dar numai cand ideile duc la rezultate bune, nu cum s-a intamplat cu Vladimir Ilici”, a spus Putin. „In cele din urma acea idee a dus la caderea URSS”, a continuat acesta, aratand ca „au fost atat de multe idei, precum oferirea de autonomie regiunilor”, si altele, spuneAdevarul.

Incompetenta la conducere. Suferintele romanesti tin in mare parte de inadecvarile in serie ale propriei elite culturale si politice. Demisia lui MRU nu schimba datele problemei.Biblicul rege Saul n-a avut prea multe incercari. Uns rege peste poporul lui D-zeu, de catre profetul Sau, a ales sa nu-i dea ascultare nici unuia nici altuia. Ascultarea solicitata nu viza atat obedienta oarba, cat autodisciplina, refuzul oricarei forme de falsa smerenie, de coruptie, de populism. Presupunea aderenta autentica la valori si loialitatea fata de ele dincolo de orice ispita de amplificare a popularitatii proprii ori de recurs, de dragul scopului cel bun, la metode interzise. La toate aceste capitole Saul e esuat jalnic si a incasat o pedeapsa pe masura. I s-a luat regatul. Coroana i s-a daruit unui poet. Care avea sa greseasca si el, lasandu-se napadit de pofte omenesti, prea omenesti. Impreuna cu hybrisul puterii si prostia ori nebunia ce rezulta din trufie si devasteaza pana si spiritele celor mai inteligenti, demnitarii cad in capcanele tuturor acestor inadecvari. Pornesc cu dreptul si trezesc sperante mari, inainte de a esua jalnic, din pricina unor defecte dintre cele mai banale, noteazaDeutsche Welle.

Speculatii pe marginea unei demisii trimisa prin mesager. Mandatul lui MRU, bantuit de BlacK Cube, Rompetrol si cheltuieli aberante de protocol.In absenta unei explicatii credibile privind demisia sefului SIE se speculeaza ca ar putea fi implicat intr-un dosar penal Ultimele luni din cel de-al doilea mandat al lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE au fost marcate de mai multe scandaluri. A avut dispute cu presedintele Klaus Iohannis, Laura Codruta Kovesi sau cu Daniel Horodniceanu, seful DIICOT. Un alt scandal care i-a marcat mandatul a fost – si ramane – lipsa aparenta de implicare in eliberarea romanului rapit exact acum 542 de zile in Burkina Faso. Se pare, insa, ca sunt si cateva lucruri din trecut care il bantuie, verificari demarate dupa dezvaluirea cheltuielilor din timpul cat a fost premier, vizita lui Tony Blair la Bucuresti, consumata in aceeasi perioada. Pe langa explicatiile oficiale privind starea sa de sanatate, tot mai multe surse vorbesc si de o posibila ancheta penala in care ar putea aparea in curand numele lui Mihai Razvan Ungureanu. Este normal sa apara speculatii daca un director de serviciu secret cade la pat si isi trimite demisia prin mesager, cu o zi inainte de sedinta CSAT convocata de Iohannis, fara a anunta public ordinea de zi, potrivitEVZ.

Alegeri parlamentare sau guvernamentale. In 2004, deveneau parlamentari multi tineri cu varsta de pana in 35 de ani. In 2008, aproape 80 la suta dintre membrii Parlamentului erau la primul mandat. In 2012, Parlamentul se umfla, gata de implozie, cu sute de candidati ai USL, intrand in Parlament cu fabulosul procent de peste 50 la suta. In 2016, Parlamentul coboara la o cota de incredere in sondaje de 9 procente. In decembrie 2016, vor fi alegeri parlamentare si multi anunta ca populatia se arata dezinteresata de acest scrutin. In acelasi timp, spatiul public este dominat de discutii despre alcatuirea Guvernului, despre pastrarea tehnocratiei ca solutie salvatoare in fata politicului cangrenat de incapatanarea de a se conserva in cutume, practici, obiceiuri compromitatoare. Indiferent de cat de putini vor fi prezenti la urne, alegerile tot vor avea loc pentru un nou Parlament. Nu e nici o consolare ca cei multi vor fi alesi de foarte putini. Ba ar trebui sa provoace ingrijorare. Dar mi se pare la fel de nelinistitor ca, desi vor avea loc alegeri parlamentare, dezbaterile se concentreaza exclusiv pe formarea viitorului Guvern si pe programe guvernamentale. E o practica de 26 de ani de a focaliza atentia pe tema alcatuirii Guvernului si prea putin pe tema alcatuirii Parlamentului. Slabul interes pe care il suscita e doar din perspectiva formarii majoritatii si nicidecum din perspectiva reformarii Parlamentului, informeazaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro