Subiectele zilei: Stefanel anunta cutremur in Primaria Capitalei; Un incendiu ingropat de autoritati. Tragica poveste a petrolierului romanesc "Independenta"; Tulburatoarea marturie a chitaristului salvat din Colectiv de eroul mort printre flacari: "L-am vazut pe tata. Murise in mai. I-am zis: Vin la tine!"
Tulburatoarea marturie a chitaristului salvat din Colectiv de eroul mort printre flacari: „L-am vazut pe tata. Murise in mai. I-am zis: Vin la tine!”. Dupa mai bine de o luna de la tragedia din Colectiv care a indoliat o tara intreaga, Catalin Scanteie, unul dintre cei internati in spital saptamani intregi, a povestit, pentru „Adevarul”, ce s-a intamplat, de fapt, in Colectiv pe 30 octombrie si cum a reusit sa scape cu viata alaturi de sotia lui. Totul incepuse bine in noaptea tragediei. Era vineri seara, 30 octombrie, si familia Scanteie se pregatea sa plece spre Colectiv. Urmau sa se vada cu prieteni vechi, unii chiar din formatia Goodbye to Gravity. „Trei dintre membrii formatiei mi-au fost prieteni foarte buni. Cu unul dintre ei, Vlad Telea, ma intalnisem de curand si i-am promis ca o sa merg sa-l vad la concert”, povesteste Catalin Scanteie, chitaristul trupei Hatemode. Nu stia ca urmeaza sa fie ultima oara cand se intalneau. Vlad a pierdut lupta cu moartea dupa tragedia din Colectiv si ca printr-o minune fiul familiei Scanteie, Stefan (n.r.- un tanar in varsta de 12 ani cu plete, asa cum purta si tatal sau pana in noaptea tragediei) a ramas acasa si nu a fost la concert alaturi de parintii lui. „Trebuia sa-l iau si pe el (n.r. – pe Stefan Scanteie), dar pot sa spun ca l-a salvat calculatorul pe care majoritatea parintilor il injura. Mi-a spus ca sta acasa ca vrea sa faca ceva pe calculator”, povesteste chitaristul care a scapat din iadul Colectiv.
Stefanel anunta cutremur in Primaria Capitalei. Greii care controleaza tot ce misca in Primaria Capitalei au fost luati in colimator. Fostul primar general interimar al Bucurestiului, Stefanel-Dan Marin, ameninta ca vrea sasi faca dreptate. Acesta a declarat, ieri, ca va ataca in instanta hotararea prin care a fost inlaturat ilegal de la conducerea Municipalitatii. „Ma lupt singur impotriva unui sistem, n-am nimic de pierdut. Sa se tina bine cei care sunt acum acolo, daca o sa ma intorc ca primar general, in cazul in care voi castiga in instanta, voi face curatenie in Primaria Capitalei. Voi elimina tot felul de combinatii”, a declarat, pentru EVZ, Stefanel Dan Marin. El a mai precizat ca unul din motivele pentru care a fost demis, a fost acela ca nu a fost de acord sa puna in functii de conducere opt persoane care i-au fost „bagate pe gat”.
Un incendiu ingropat de autoritati. Tragica poveste a petrolierului romanesc „Independenta”. Este una din marile tragedii din istoria Romaniei. 42 de marinari morti sau disparuti, trei supravietuitori, zeci de vaduve si orfani care nu au primit nici pana astazi o explicatie pentru ce s-a intamplat. Un oras inca marcat de tragedie si o musamalizare tipic comunista. Acestea sunt datele celei mai mari catastrofe din istoria marinei romanesti. Urmariti un documentar Digi24 despre destinul navei „Independenta”, petrolierul care a explodat in stramtoarea Bosfor, acum 36 de ani. 15 noiembrie 1979, cu doua ore inainte de rasarit, „Independenta”, mandria flotei comerciale romanesti, se pregateste sa treaca Bosforul. Vine din Libia si se indreapta spre portul Constanta. Are la bord 95.000 de tone de petrol crud, atat de necesar unei industrii romanesti aflate la apogeu. Totul se desfasoara conform planului. Pana cand petrolierul este lovit de o alta nava si explodeaza in inima Istanbulului. A fost cea mai mare tragedie pentru marina romana, in care 42 de persoane si-au pierdut viata. Cu toate acestea, dezastrul a fost trecut de regimul comunist la „strict secret”.
Majoritatea romanilor cred ca aderarea la UE a adus beneficii Romaniei. 72% din romani ca apartenenta la UE a adus beneficii tarii lor, printre acestea fiind noi oportunitati pentru locuri de munca, imbunatatirea standardelor de viata, contributia UE la democratia din Romania si contributia la cresterea economica, potrivit unui sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European. Mai multi europeni sunt interesati in mod general de politicile UE (54%, mai mult cu 11 puncte procentuale fata de 2013) si mai multi europeni simt ca tarile lor au beneficiat de pe urma apartenentei la UE (60%, in crestere cu 6 puncte procentuale fata de iunie 2013), conform celui mai recent sondaj Eurobarometru, comandat de Parlamentul European. Sondajul a identificat diferente apreciabile intre tari, referitor la toate problematicile abordate. Sondajul, care a vizat 28.150 europeni (dintre care 1028 romani) cu varsta de peste 15 ani, s-a derulat intre 19 si 29 septembrie, o perioada in care sosirile refugiatilor la granitele UE si decesele tragice ale migrantilor erau raportate pe larg in media, scrie Adevarul.ro.
Comentariu: Un razboi nedorit de nimeni. Germania va trimite soldati in Siria pentru a combate actiunile teroristilor Statului Islamic. Berlinul nu o face din convingere, ci din cauza presiunilor externe, crede Marcel Furstenau. 13 noiembrie 2015 este pentru Franta un moment asemanator cu ceea ce a fost 11 septembrie 2001 pentru America. Paralela este una legitima. In 2001, Germania a promis solidaritate aliatilor sai atacati de fanaticii islamisti. Din punct de vedere uman si politic – un gest absolut normal. Dar trebuie oare ca aceasta promisiune sa insemne o obligatie pentru toate actiunile militare posibile? Raspunsul este NU. Pentru ca solidaritatea oarba poate duce la supunere oarba. Un exemplu privind consecintele grave ale acestui gen de intovarasire necalculata a fost razboiul din Irak din 2003, la care Germania a refuzat din fericire sa participe. Dubiile guvernului social-democrat-ecologist de atunci au fost alimentate de argumentatia aventurista a SUA privind arsenalul de arme de distrugere in masa detinut chipurile de regimul lui Saddam Hussein. Integral in Deutsche Welle.
Fotografii cu dubiosii, nationalistii si legionarii romani de la parada de 1 decembrie din Alba Iulia. Merg la Alba Iulia de vreo zece ani la fiecare 1 Decembrie si mi s-a luat de-atata patriotism de parada, ipocrizie si triumfalism gaunos. Plus ca-i frig de nu-ti mai arde sa fluturi steaguri. Si anul asta a fost la fel: au fost vreo 1 200 de soldati, pe care au venit sa-i vada doar vreo trei mii de oameni. Aproape ca poti sa zici c-au venit soldatii sa se vada singuri, in timp ce restul am muncit (da, unii mai si muncesc de sarbatorile legale) sau am fost in concediu. Din fericire, inteleg ca s-au dat sase mii de portii de friptura si vin, deci macar oamenii au plecat satui de acolo. I-am pozat pe cei mai interesanti dintre ei, ca sa vezi si tu ce fel de oameni isi iubesc tara in orasul Unirii. Nimic nu spune nationalism mai bine ca teoria conspiratiei cu Occidentul care ne decretinizeaza, pardon, dezumanizeaza. Continuarea in Vice.ro.