Subiectele zilei: Voiculescu, in atentia DNA pentru banii de la Oltchim; Bebelusii, ca o marfa. Povestea cutremuratoare a unor mame-surogat; Inmormantare ca pe timpul razboiului la Iasi. 40 de cadavre, intr-o groapa comuna
Traseismul ca prima electorala. Traseismul politic a fost perceput in Romania ca un factor de grava instabilitate si nesiguranta politica, dar paradoxal el a functionat in mod secret si ca factor de stabilitate. O statistica realizata de Institutul pentru Politici Publice confirma impresia ca migratia politica a devenit un fenomen fara egal in Europa. Surprinzator la prima vedere este ca migratia nu a scazut in urma campaniilor publice impotriva traseismului, ci, dimpotriva, a sporit. In mandatul 2008-2012, s-a petrecut cea mai ampla migratie, numarul parlamentarilor trecuti dintr-o parte in alta si uneori inapoi sau la o terta parte, depasind 120. Potrivit studiului IPP exista deputati care au trecut prin aproape toate grupurile parlamentare, ca de exemplu deputatul Tudor Ciuhodaru, scrie Deutsche Welle.
Politizarea ICR, pe ultima suta de metri. Senatul urmeaza sa discute, in cursul acestei saptamani, nominalizarile pentru Consiliul de conducere al ICR. Votul din Senat se va produce dupa ce partidele parlamentare au negociat numarul de locuri care le revin in Consiliul de conducere. PSD i-a propus ca membri ai ICR pe Stefan Mitroi si Octavian Sachelarie, PDL pe Andriana Popescu si Vlad Paunescu, in timp ce PNL a nominalizat-o pe Zoe Petre, UDMR pe Demeny Peter, iar UNPR pe Ruxandra Garofeanu. Intre propunerile inaintate conducerii Senatului se numara Mihai Zamfir, propus de Uniunea Scriitorilor din Romania, Aura Corbeanu (Uniunea Teatrala din Romania), Viorica Curea (Uniunea Arhitectilor din Romania), Cristiana Russu (Uniunea Artistilor Plastici), Laurentiu Damian (Uniunea Cineastilor din Romania), Ulpiu Vlad (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor) si Grigore Arsene (Asociatia Editorilor din Romania), anunta Adevarul.
UDMR, mai multe voturi in 2012? Presedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat la Arad ca se asteapta ca la alegerile din iarna UDMR sa ia mai multe voturi decat in 2008 si sa depaseasca fara probleme pragul electoral de 5%. „Noi asteptam mai multe voturi decat in 2008. Daca maine ar fi organizate alegeri atunci, sigur, noi am primi mai multe voturi, asa cum arata toate sondajele si sunt convins ca vom depasi pragul de 5 %”, a declarat Hunor Kelemen presedintele UDMR. Uniunea va avea candidati la alegerile parlamentare in toate colegiile uninominale din Romania. Grupuri in Senat si Camera Deputatilor. „Scopul nostru este de a asigura o reprezentare proportionala pentru comunitatea maghiara din Romania, pentru electoratul nostru, asta inseamna ca, dupa alegerile din 9 decembrie, vom avea un grup parlamentar in Senat si un grup parlamentar in Camera Deputatilor si eu sper ca rezultatul nostru va fi asemanator rezultatului din 2008”, a declarat Hunor Kelemen. Continuarea in Romania Libera.
Voiculescu, in atentia DNA pentru banii de la Oltchim. Dintr-o afacere prospera, cu un profit de invidiat, cel mai mare combinat din centrul tarii a fost pus pe butuci de oamenii politici infl uenti si de membrii familiei managerului general. Oltchim a prins viata in primii ani „de domnie” ai lui Ceausescu. Inceput in anul 1966 sub titulatura de „Combinatul chimic Ramnicu Valcea”, organele de partid si de stat au taiat panglica primei sectii de lucru in 1968. Dupa Revolutie, combinatul a inghitit mai multe companii din oras si a fost rebotezat „Oltchim”. Producea si comercializa soda si derivatele ei, profile PVC, pesticide si alte produse chimice, dar dezvolta si o ferma de crestere a gainilor, precum si sectie de producere a conservelor de legume. De 20 de ani, in fruntea combinatului s-a aflat Constantin Roibu. El a dus combinatul pe profit. Tot el l-a si prabusit, aproape predandu-l in mainile unor politicieni sau oameni de afaceri. Acestia din urma si-au inflorit afacerile si si-au sporit averile, in timp ce colosul valcean a inregistrat an de an pierderi. Anul 2007 a fost anul cand a inceput caderea libera, Oltchim neinregistrand nici un profit, anunta EVZ.
Bebelusii, ca o marfa. Povestea cutremuratoare a unor mame-surogat. Negocierile dintre jurnalistii „Adevarul” si mamele de ocazie care isi ofera serviciile pe internet sunt ravasitoare. Pentru ele, copiii sunt doar o marfa de schimb. Intalnire de afaceri in Parcul Cismigiu din Capitala. Este foarte cald si zeci de parinti, bunici sau doici stau la umbra cu copii de toate varstele. Cu o ora in urma, sunasem o femeie al carei anunt postat pe internet suna cam asa: „Tanara, fara vicii, doresc sa fiu mama purtatoare. Vreau sa ajut o familie”. Am zarit-o pe o banca, mi-am dat seama din prima ca este ea. „Eu sunt Ioana”, s-a prezentat tanara, fara sa se ridice de pe banca si privindu-ma suspicios. Are 36 de ani, este infirmiera la Spitalul Floreasca din Capitala si dupa cateva politeturi isi incepe „pledoaria”. Se vede ca nu este la prima negociere. In cateva cuvinte, incearca sa ma convinga de faptul ca are o familie fericita si fara probleme de sanatate, dar putin stramtorata din punct de vedere financiar.
Inmormantare ca pe timpul razboiului la Iasi. 40 de cadavre, intr-o groapa comuna. 40 de cadavre abandonate la IML Iasi de catre familii au fost inmormantate intr-o groapa comuna din cimitirul comunei Miroslava. Printre acestea s-au aflat 8 copii dar si persoane necunoscute. Slujba de inmormantare a fost tinuta la biserica „Sf. Nectarie” din Iasi in prezenta a peste 2000 de ieseni. Un sobor de 12 preoti condus de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a rugat pentru linistea sufletelor celor abandonati mai mult de o ora. Cele 40 de sicrie au fost asezate in curtea bisericii, care s-a umplut ulterior pana la refuz de cei care au vrut sa asiste la slujba. Intreaga zona din jurul bisericii a fost aproape blocata de iesenii care nu au mai incaput in curte, multi dintre ei urcand si pe pasarela dinspre Alexandru de unde au avut o vizibilitate mai buna. Toate cele 40 de sicrie au fost acoperite cu cruci prosoape si coroane iar oamenii prezenti la slujba au primit mii de prosoape, lumanari si sticle cu apa, scrie EVZ.