Sari direct la conținut

Succesorul lui Merkel, primul interviu după instalare. Olaf Scholz: Sunt și cancelarul nevaccinaților

HotNews.ro
Olaf Scholz, Foto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia
Olaf Scholz, Foto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

La o zi după ce a depus jurământul de cancelar al Germaniei, Olaf Scholz a acordat primul său interviu unui ziar de mare tiraj. Biroul era golit de tablouri (fiecare cancelar și le alege pe cele dorite), însă plin cu buchete de flori – cadou la preluarea mandatului, relatează Bild am Sonntag.

El a pledat pentru flexibilitate în aplicarea măsurilor antipandemice, a vorbit despre banii pentru spitale, despre marșurile cu torțe ale extremiștilor, spunând însă că e „și cancelarul celor nevaccinați”.

Restricții de Sărbători

În interviu, cancelarul Olaf Scholz (63 de ani, SPD) nu exclude un lockdown de Crăciun. El susține că este nevoie de flexibilitate, în luarea de măsuri împotriva pandemiei de Covid-19. „Nu trebuie să existe linii roșii, această pandemie ne-a demonstrat-o clar. Trebuie să fim întotdeauna gata să regândim, dacă situația o cere”. Iar atunci trebuie acționat rapid și hotărât, a adăugat el.

„Tocmai am pus la dispoziție o mulțime de bani, astfel încât spitalele să poată oferi suficiente paturi de terapie intensivă, în ciuda numărului mare de pacienți cu Covid”, a mai explicat Scholz. „Interdicția de lansare a artificiilor în noaptea de Revelion are ca scop și să ne asigurăm că nicio rănire suplimentară nu împovărează secțiile de urgență”.

Cancelarul german nu a refuzat categoric impunerea unui lockdown de Crăciun. El a spus: „Guvernul federal și landurile tocmai au luat măsuri foarte stricte. Vom verifica, zilnic, cum sunt implementate acestea și dacă sunt suficiente.”

Marșuri de tristă amintire

Potrivit lui Scholz, „Germania nu este împărțită în persoane vaccinate și nevaccinate. Majoritatea cetățenilor s-au vaccinat. Mulți mai doresc să o facă, în curând, pentru că și-au depășit reținerile. Iar dintre cei care nu se vaccinează, sunt foarte puțini care cred că trebuie să-și demonstreze rezistența la vaccinări prin marșuri cu torțe și să amenințe politicienii”.

El se referă la alaiul cu torțe al câtorva zeci de manifestanți, prin fața locuinței ministrului sănătății din landul Saxonia, Petra Köpping (SPD). În urmă cu câteva zile, adversarii politicii anti-Corona au mărșăluit cu torțe în fața casei acesteia.

Protestul, care a avut loc la începutul lunii decembrie, a fost catalogat de purtătorul de cuvânt al fostei cancelar, Angela Merkel, ca fiind “un atac la democrație”.

Iar fostul ministru de Interne federal, Horst Seehofer (CSU), a spus că protestul i-a amintit “de cele mai întunecate capitole ale istoriei germane. Marșul cu torțe este un simbol național-socialist”. În noaptea de 30 spre 31 ianuarie 1933, național-socialiștii au organizat o pompoasă procesiune cu torțe în care unități SA, SS și Stahlhelm au mărșăluit prin Poarta Brandenburg, la Berlin.

Optimism și mai multă încredere

Scholz a mai spus, în interviu: „Ne putem certa și noi”, dar a avea opinii diferite nu înseamnă dezbinare. „Vreau să țin țara unită. Iar așa, sunt și cancelarul celor nevaccinați.” „Sunt convins că majoritatea oamenilor nevaccinați consideră aceste mitinguri cu torțe la fel de dezgustătoare ca și mine.”

Scholz a anunțat și că ar dori să aibă discuții frecvente cu cetățenii. „Planificăm întâlniri regulate, față în față, sau în formate digitale”, a spus el pentru „Bild am Sonntag”. „De conversațiile cu cetățenii beneficiez și eu, pentru că mă aduc cu picioarele pe pământ și obțin o mulțime de detalii suplimentare.”

Scholz vrea să redea optimismul oamenilor din Germania. „Scopul meu de cancelar este ca, la sfârșitul deceniului, toată lumea să poată spune: Da, mi-a mers bine.”

Din păcate, mulți cetățeni nu mai sunt siguri, de multă vreme, dacă viitorul lor va fi mai bun, a remarcat el, concluzionând: „Nu e bine, acest lucru pune în pericol coeziunea în societatea noastră. Avem nevoie, din nou, de mai multă încredere.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro