Sari direct la conținut

Sueddeutsche Zeitung despre Ponta: Operatie de menisc si cadouri fiscale

Victor Ponta dupa operatie, Foto: captura B1 TV
Victor Ponta dupa operatie, Foto: captura B1 TV

Premierul roman Victor Ponta, scrie ziarul german, e inventiv cand vine vorba de amanarea declinului sau politic. Este la cotele de popularitate cele mai scazute si pune probleme nu numai tarii sale, ci si intregii Uniuni europene.

O operatie de menisc e rutina. Si in capitala Romaniei, Bucuresti, un pacient poate primi ajutor medical competent. Dar premierul Victor Ponta a ales sa se opereze in Turcia, in spitalul universitar Medipol din istanbul, scrie Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Ziarul subliniaza ca Ponta a avut motive bune pentru fuga sa medicala din tara: de la inceputul lunii iunie, DNA il ancheteaza pentru evaziune fiscala, spalare de bani si fals in documente. Cu concediul medical, Ponta a reusit sa evite procurorii, cel putin in prima instanta.

Dupa aproape patru saptamani insa, premierul a trebuit sa se intoarca, noteaza SZ, pentru ca pe 13 iulie sa fie inculpat de DNA. Parte din averea sa a fost pusa sub sechestru. (…) Este pentru prima data cand in Romania, tara cu un nivel de coruptie de mare notorietate, un premier in functie este inculpat de procurori. E o situatie neobisnuita si pentru alte state, pentru UE sau alti parteneri internationali.

In ciuda acuzatiilor la adresa sa, Victor Ponta refuza sa demisioneze. Presedintele i-a cerut demisia, PNL afirma ca a strans un milion de semnaturi pe o petitie care ii cere retragerea. Un sondaj Inscop arata ca doar circa 20% dintre romani mai au incredere in prim ministru.

Cu toate acestea, Ponta incearca sa amane procesul si posibila condamnare si a anuntat ca mai trebuie sa faca o operatie la genunchi, tot in Turcia. Pe de alta parte, Ponta spera sa puna justitia cu botul pe labe. Partidul sau (PSD) incearca, prin intermediul a numeroase propuneri legislative, sa ingreuneze sau chiar sa elimine din Codul Penal posibilitatea de condamnare pe diverse fapte de coruptie si conflict de interese.

Apoi, scrie SZ, exista si optiunea de recastigare a electoratului prin cadouri. Intai a marit salariul minim. A venit pe urma dublarea alocatiei pentru copii, pentru ca la finalul lui iunie sa decida reducerea concomitenta a sase taxe, inclusiv a TVA de la 24 la 19%. Sunt cadouri pe care Romania nu si le permite, avertizeaza SZ citand FMI si Comisia Europeana. Tara si-a revenit cu greu dupa criza din 2009, iar una noua nu e exclusa, mai ales in contextul crizei elene.

Cand presedintele a respins Codul Fiscal, Ponta a anuntat imediat ca, la nevoie, va trece modificarile prin Ordonanta de Urgenta. Nu e de mirare ca un studiu despre calitatea guvernarii in 41 de state (UE si OCDE), efectuat de Fundatia Bertelsmann, plaseaza Romania pe penultimul loc. Numai Cipru se claseaza sub Romania. (…)

Cand va incepe procesul lui Victor Ponta nu se stie. Postul de presedinte al PSD l-a dat temporar apropiatului sau Liviu Dragnea. Acesta a fost condamnat in prima instanta pentru nereguli la referendumul din 2012, dar Dragnea a facut recurs.

Pentru partenerii internationali ai Romaniei, statutul de inculpat al premierului Ponta ridica o problema aparte, mai scrie SZ. Comisia Europeana trebuie sa discute acum cu un premier urmarit pentru fapte de coruptie, in conditiile in care combaterea coruptiei din Romania este una dintre prioritatile executivului comunitar. O cerere din partea SZ in care Comisia e intrebata cum gestioneaza aceasta situatie a ramas fara raspuns pana la publicarea articolului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro