Sari direct la conținut

Suedia acuză Iranul de un atac cibernetic din 2023 / Teheranul respinge acuzațiile ca fiind „nefondate”

HotNews.ro
Copie a Coranului arsă în Malmo (Suedia), Foto: Johan Nilsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia
Copie a Coranului arsă în Malmo (Suedia), Foto: Johan Nilsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Autoritățile suedeze au declarat marți că Iranul a piratat un serviciu de mesagerie anul trecut și a trimis mii de mesaje îndemnându-i pe suedezi să se răzbune pe protestatarii care au incendiat Coranul, relatează Reuters și AFP.

În 2023, persoane din Suedia au incendiat de mai multe ori cartea sfântă a islamului în public, stârnind indignare în lumea musulmană și stârnind temeri privind posibilele atacuri ale jihadiștilor.

La începutul lui august 2023, presa suedeză scria că aproximativ 15.000 de mesaje „care îndemnau la răzbunare pe autorii incendierii Coranului” au fost trimise în vara anului respectiv unui mare număr de oameni de la un grup care se numește „Echipa Anzu”.

„Ancheta preliminară arată că statul iranian, prin Corpul Gărzii Revoluționare Islamice Iraniene (IRGC), a fost cel care a piratat datele unei companii suedeze care operează un serviciu major de SMS”, a declarat procurorul Mats Ljungqvist în comunicatul de presă.

Cu toate acestea, investigația este acum închisă din cauza incapacității de a pune sub acuzare serviciile iraniene.

„Este foarte grav că un actor de stat – în acest caz Iranul – ar putea fi legat de o operațiune care vizează destabilizarea sau creșterea diviziunilor în Suedia”, a declarat ministrul Justiției Gunnar Strömmer într-un mesaj adresat AFP.

Guvernul suedez a condamnat atunci incendierile Coranului pe teritoriul suedez, însă a subliniat importanța libertăţilor de exprimare şi de întrunire.

Ambasada Suediei în Irak a fost luată atunci cu asalt – în două rânduri – şi a fost incendiată în al doilea atac.

Iranul acuză Suedia că otrăvește relațiile dintre cele două țări

„Ambasada Republicii Islamice Iran la Stockholm consideră acuzațiile… nefondate și le respinge”, a informat agenția de presă iraniană Tasnim.

„Ambasada consideră că aceste afirmații și publicarea lor în mass-media otrăvește și afectează atmosfera relațiilor dintre cele două țări”, a adăugat acesta.

INTERVIURILE HotNews.ro