Summitul de iarna al UE: Liderii europeni incearca sa incheie anul intr-o nota pozitiva, dupa discutii de 14 ore intre ministrii de Finante care au concretizat un acord privind supravegherea bancara
Europenii doresc sa termine anul intr-o nota pozitiva, joi si vineri, reluand perfuziile financiare pentru Grecia si lansand concret uniunea bancara, prima etapa de intarire a zonei euro, sever incercata de criza in ultima perioada, scrie AFP. Inaintea summitului consacrat Uniunii Economice si Monetare, care incepe joi dupa-amiaza la Bruxelles, si unde Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu, ministrii de Finante din UE au ajuns in noaptea de miercuri spre joi la un acord asupra supervizarii bancare, dupa discutii maraton care au durat 14 ore. Un „acord istoric” pentru comisarul insarcinat cu Serviciile financiare, Michel Barnier.
Cei 27 au reusit in cele din urma sa cada de acord, ceea ce le va permite sa prezinte un front unit in discutiile care vor urma acum la Parlamentul European, si care vor incepe saptamana viitoare. „Este un cadou de Craciun pentru noi, dar si pentru intreaga Europa”, a afirmat ministrul cipriot al Finantelor, Vassos Shiarly, care a prezidat reuniunea.
Punerea in practica a unei supravegheri comune a bancilor in Zona Euro, incredintata Bancii Centrale Europene (BCE), este prima etapa a uniunii bancare dorite de liderii europeni pentru a incerca sa impiedice aparitia de noi crize.
Supravegherea integrata a bancilor, care va viza in timp nu doar zona euro, ci si celelalte tari din UE care vor dori sa participe la mecanism, nu va fi pusa in practica decat progresiv in cursul anului 2013, dar va fi operationala in 1 martie 2014.
Acest acord a aparut doar cu cateva ore inaintea inceperii summitului sefilor de stat si de guvern din UE, care va fi consacrat aprofundarii uniunii monetare.
Mecanismul de supraveghere este o conditie pentru a permite recapitalizarea directa a bancilor aflate in dificultate prin fondurile de salvare din Zona Euro, pentru a permite taierea legaturii dintre banci si datoriile suverante, care afecteaza dur de cativa ani mai multe tari europene.
Chiar daca supravegherea unica va fi operationala la 1 martie 2014, recapitalizarea directa a bancilor va putea interveni „imediat ce decidem”, crede ministrul francez al Finantelor, Pierre Moscovici.
Punctele de blocaj au fost progresiv inalturate in cursul reuniunii. Unul dintre ele, care viza aria de aplicare a supravegherii directe a BCE, opunea Germania si Franta.
Berlinul nu dorea ca micile sale banci regionale si casele de economii sa intre sub supravegherea directa a BCE, in timp ce Parisul insista asupra faptului ca institutul din Frankfurt sa aiba drept asupra tuturor bancilor, fara exceptie.
Ambele tari au avut castig de cauza: doar aproximativ 200 de banci vor fi supravegheate direct de BCE, in special cele care depasesc 30 de miliarde de euro in active. Celelalte vor tine de autoritatile nationale de supraveghere, dar BCE va putea interveni, caz dupa caz, daca va considera necesar.
Au fost identificate si solutii tehnice pentru a articula functionarea intre Autoritatea Bancara Europeana (care se refera la ansamblul UE) si BCE (care vizeaza doar cele 17 tari din Zona Euro), si pentru a separa cele doua functii ale BCE: politica monetara a Zonei Euro si supravegherea, care va afecta si tari nemembre.
In final, doar trei tari din UE au anuntat ca nu doresc sa se alature acestui mecanism: Marea Britanie, Suedia si Cehia.
In afara de acest acord, liderii europeni vor analiza in summitul care incepe la ora locala 17,00 (16,00 GMT) asupra propunerilor de aprofundare a Uniunii Economice si Monetare si de intarire a integrarii europene, pe baza raportului redactat sub umbrela lui Herman Van Rompuy, presedintele UE.
Acest raport are trei etape: finele lui 2012-2013, 2013-2014 si dincolo de orizontul anului 2014, respectiv dupa urmatoarele alegeri europene.
Prima etapa, deja in curs si care ar urma sa se prelungeasca pe intregul an 2013, consta in a asigura ruperea legaturii dintre banci si datoriile suverane, prin formarea unei uniuni bancare.
In ciuda acestor avansuri, anul se termina intr-o nota grava pentru zona euro, venita din Italia. Fostul sef de guvern Silvio Berlusconi s-a lansat un cursa de revenire la putere. Succesorul sau, Mario Monti, a anuntat ca va demisiona. Doua lovituri de teatru care au provocat consternare si ingrijorare in Europa, inclusiv in tabara lui Berlusconi.
Il Cavaliere urmeaza sa participe joi la traditionala reuniune a PPE, unde va fi fara nicio indoiala in centrul atentiei. La reuniune participa si Traian Basescu.