Sari direct la conținut

Sunt ouăle benefice pentru sănătatea noastră sau sunt o cauză a bolilor de inimă?

HotNews.ro
Ouă, Foto: Pexels
Ouă, Foto: Pexels

Dacă ar fi să găsim o mâncare perfectă, ouăle ar fi un concurent serios la primul loc. Acestea sunt ușor de găsit și gătit, sunt ieftine și pline de proteine. Totuși, sunt un aliment controversat din cauza nivelului mare de colesterol, potrivit BBC.

Ouăle au numeroase beneficii cum ar fi faptul că atunci când sunt adăugate unei salate, cresc conținutul de Vitamina E dar acestea sunt și foarte controversate din cauza nivelului ridicat de colesterol. Un gălbenuș de ou conține 185 de miligrame de colesterol care reprezintă peste jumătate din numărul admis de autoritatea americană specializată în regimul alimentar.

Colesterolul este o grăsime produsă de ficat și intestine care se depune pe fiecare celulă a noastră. Normal, acest lucru ni s-ar putea părea rău, însă, colesterolul este crucial în construcția membranei celulare. Corpul produce o parte a colesterolului iar restul este obținut din anumite alimente. În urma a numeroase studii nu s-a putut stabili nicio corelație negativă între consumul de colesterol și creșterea riscului de boli cardiovasculare. Chiar un studiu recent al Universității din Connecticut a concluzionat că nu există nicio corelație între consumul de ouă și creșterea riscului bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii sunt de părere că atunci când vine vorba de consumul de ouă și bolile de inimă, colesterolul din acestea nu prezintă o amenințare pentru sănătatea omului. Mai mult, colesterol poate fi chiar benefic pentru organism.

Dar, mai devreme anul acesta, un studiu relizat pe 30 de mii de oameni a arătat că jumătate de ou în plus față de limită, poate crește riscul bolilor de inimă sau chiar al decesului. Recentul studiu este unul dintre cele mai mari de această natură și trebuie confruntat cu cele mai vechi. În trecut, un studiu realizat în China pe jumătate de milion de adulți a concluzionat că ouăle sunt benefice pentru sănătatea noastră, reușind să scadă riscul bolilor de inimă.

Chiar dacă aceste studii au reaprins dezbaterea privind impactul consumului de ouă, cert este că ele sunt bune în anumite cazuri. Este dovedit faptul că ne protejează împotriva Alzehemerului. Ouăle protejează și ficatul, dar conțin și luteină, care ajută la îmbunătățirea vederii. Deși cercetătorii încearcă să stabilească o concluzie finală, majoritatea studiilor sunt favorabile consumului de ouă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro