Sari direct la conținut

Supărarea locuitorilor din Pokrovsk, forțați să evacueze din fața ofensivei ruse: „Renunță la orașul nostru. Este un mare păcat”

HotNews.ro
Supărarea locuitorilor din Pokrovsk, forțați să evacueze din fața ofensivei ruse: „Renunță la orașul nostru. Este un mare păcat”
Localnici din Pokrovsk, în fața unei clădiri distrusă de bombardamente Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Armata rusă a reluat ofensiva asupra Pokrovsk din regiunea Donețk, iar locuitorilor orașului și a împrejurimilor sunt sfătuiți să plece spre locuri mai puțin periculoase, dar nu toți vor să se evacueze, relatează publicația independentă rusă Meduza.

„Da, este înfricoșător aici. Dar ce este mai înfricoșător este că va trebui să plec – ce se va întâmpla aici? Este un teritoriu străin”, a spun un localnic pentru jurnaliștii de la Deutsche Welle care realizau un reportaj despre evacuările din Pokrovsk.

Cei care au vorbit cu jurnaliștii au recunoscut că le este frică să-și lase în urmă locuințele și bunurile. În plus, bătrânii au afirmat că le este teamă că nu vor rezista unei călătorii de evacuare.

„Renunță la orașul nostru. Este un mare păcat”, a spus un locuitor care părăsea orașul Pokrovsk.

Orașul din prima linie a frontului a rămas fără apa curentă, alimentare cu gaz, iar în multe zone fără electricitate. De asemenea, magazinele nu mai funcționează, iar populația nu poate găsi alimente.

„A fost un oraș foarte populat și frumos. Cel mai bun”, a declarat un alt localnic care încă nu a decis să plece.

Pokrovsk avea înainte de război o populație de aproximativ 60.000 de locuitori, dar, potrivit șefului administrației militare, Sergei Dobriak, doar 16.000 mai erau în oraș, potrivit datelor din 18 septembrie.

„Pokrovsk va fi ca Bahmutul”. Orașul riscă să cadă în mâna rușilor în 2-3 luni

Potrivit comandanților a cinci unități ucrainene, superioritatea armatei ruse în ceea ce privește numărul efectivelor militare ar putea ajunge la 8 la 1 (comparativ cu armata ucraineană, pe frontul de la Pokrovsk), iar în ceea ce privește puterea artileriei – 10 la 1 sau chiar mai mult.

Prin urmare, comandantul unității de drone de recunoaștere din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei crede că în aproximativ 2-3 luni orașul Pokrovsk se va confrunta cu „distrugerea completă și posibila ocupare”.

„Dacă gândești rațional, Pokrovsk va fi ca Bahmutul”, a declarat acest comandant pentru FT, amintind de orașul pe care grupul rus de mercenari Wagner l-a capturat în 2023, distrugându-l efectiv.

Armata rusă a învățat tactici mai eficiente de la mercenarii grupului paramilitar Wagner, pe care le folosește acum în apropiere de Pokrovsk, spun soldații ucraineni care țin linia de demarcație. În special, de la mijlocul verii, rușii atacă cu grupuri mai mici de forțe, mai mobile, în mai multe direcții deodată, ceea ce le face mai greu de eliminat, și au evitat să efectueze atacuri pe scară largă cu tancuri și vehicule blindate.

Vladimir „Putin a distrus Wagner, dar i-a luat pe cei mai eficienți” luptători din cadrul grupării, a declarat Mikhail Temper, comandant de baterie al batalionului 21 din cadrul Brigăzii Prezidențiale Separate.

INTERVIURILE HotNews.ro