Sari direct la conținut

Supra-taxarea part-time. Consultant fiscal: Angajatorul ia în freză direct efectele / Ce faci dacă angajatul nu vrea să știi că mai lucrează undeva?

HotNews.ro
Cornel Grama, consultant fiscal, Foto: Hotnews
Cornel Grama, consultant fiscal, Foto: Hotnews

Sa vedeți efectul pervers, ca să zic așa, al acestei supraimpozitări ale contractelor part-time. Mi s-a confirmat din acest proiect de ordin al Ministerului Finanțelor (privind aplicarea supra-taxării la contractele part-time n.r.), ne-a spus consultantul fiscal Cornel Grama.

“Angajatul nu este deloc, dar deloc afectat de această supraimpozitare. El va primi tot aceiași bani. Angajatorul este acela care ia în freză direct efectele. El va trebui să se roage de angajatul cu part-time să îi aducă acele adeverințe care să arate că are și alte contracte care împreună depășesc salariul minim”, ne-a spus Grama.

În caz contrar, spune el, angajatorul va suporta din banii lui diferenta de CAS și CASS până la salariul minim.

„Mai mult decât atât, angajatul nu are niciun interes să le aducă, nu-l afectează, ba chiar nu vrea să stii ca el mai lucrează și altundeva”, explică consultantul fiscal.

„Dacă are vreo animozitate, ca să mă exprim elegant, nu le va aduce pentru ca patronul să plătească în plus. El uită un lucru însă. Ca dacă acel patron închide firma, el rămâne pe dinafară, jobless”, a mai arătat Grama.

Reamintim că Ministerul Finanțelor a pregătit ordinul privind procedura de supra-taxare a contractelor part-time, măsură care se aplică de la 1 august prin Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022).

Conform proiectului de ordin, cei care au contracte part-time sunt obligați să depună la fiecare angajator o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Declaraţia pe propria răspundere se depune lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

Angajatorul are obligaţia de a înregistra şi de a ţine evidenţa acestor declaraţii.

Fiecare angajator va trebui să elibereze salariatului, la cerere, un document din care să rezulte nivelul bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor realizate din salarii şi asimilate salariilor.

În cazul în care salariaţii nu depun declaraţia pe propria răspundere, fiecare angajator stabileşte contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ, dacă baza de calcul aferentă venitului realizat, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții se situează sub nivelul salariului lunar minim brut pe țară garantat în plată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro