Sari direct la conținut

„Sursa 0”: „Domnule Nastase, ori Dorina, ori dv.”

„Sursa 0”, care trimite mesaje de pe mail-ul lui Mihai Eminescu, i-a cerut si ieri Dorinei Mihailescu sa recunoasca faptul ca stenogramele erau realizate prin intermediul DAIS, in timp ce PSD s-a regrupat, tot duminica, pe pozitia ca transcrierile sedintelor Delegatiei Permanente nu au fost facute oficial.

Daca, asa cum avertizeaza, „Sursa 0” va reveni cu o proba audio, iar Dorina Mihailescu si Adrian Nastase nu vor recunoaste existenta inregistrarilor, situatia se complica pentru deputatul si presedintele executiv al PSD, care ar trebui sa-si schimbe radical pozitia formulata in fata procurorilor, cu mari pierderi de prestigiu.

„Sursa 0” a revenit ieri cu o scrisoare adresata, de asta data, lui Adrian Nastase, in care repeta cererile. Intr-un mail sosit la redactia EVZ de pe o adresa de forma meminescu@casutademailgratis, „Sursa 0” scrie: „Domnule Nastase, ori Dorina, ori dv. Noua ne-ar fi pe plac Dorina. Stie ea de ce”.

„Sursa 0” continua cu un fragment deja cunoscut dintr-o stenograma datata 22 martie, referitor la modul de realizare a transcrierilor, care ii sustine afirmatiile ca acestea se faceau la Departamentul de Analiza Institutionala si Sociala al guvernului.

Accentul conflictului se deplaseaza pe autenticitatea stenogramelor. Vineri, aceeasi „Sursa 0” o soma tot pe Dorina Mihailescu sa declare, in esenta, ca acestea sunt adevarate. Scrisoarea trimisa de pe acelasi mail cu cea de ieri cuprindea o adresa de internet unde putea fi gasita o alta stenograma, din 14 iunie 2004.

Aceasta nu include aspecte penale, ci reproduce doar modul cum liderii PSD se pregateau de turul al doilea al alegerilor locale. Toate indiciile obtinute de EVZ duc catre ideea ca „Mihai Eminescu” este una si aceeasi persoana cu cea care a publicat in noiembrie trecut restul stenogramelor. Daca este vorba despre un fals, inscenarea a fost una dintre cele mai minutioase posibil.

Diaconescu: „E important ca dovezile sa fie facute publice”

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, considera ca este foarte important ca dovezile privind eventuala autenticitate a stenogramelor si sursa acestora sa fie date publicitatii. Diaconescu a precizat ca nu a existat nici o decizie a partidului privind consemnarea discutiilor cu ajutorul unor stenograme.

„Nu exista, pentru ca oficial aceste texte nu au fost confirmate intr-o forma sau alta si, repet, nu putem avea nici un fel de element in plus de detaliu in legatura cu continutul.

Orice inregistrare sau consemnare, daca s-a realizat, s-a facut la initiativa personala a cuiva, care in mod evident, conform legii si conform normei morale, atrage responsabilitatea persoanei respective atat in ceea ce priveste continutul, cat si circulatia acestor texte”, a spus acesta.

Voiculescu: „Iliescu si Nastase ma sunau sa se planga de Antena 1”

Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat ieri pentru EVZ ca liderul PSD, Viorel Hrebenciuc, nu i-a reprosat niciodata faptul ca televiziunea sa, Antena 1, difuzeaza materiale impotriva PSD.

In ultima stenograma a PSD, datata 14 iunie 2004, Viorel Hrebenciuc ii spune lui Adrian Nastase: „O sa-l anuntam si pe Dan Voiculescu ca o sa ma iau putin de el, asta e viata, el se ia de noi in fiecare zi la Antena 1”.

Dan Voiculescu a precizat insa ca el nu avea o relatie apropiata cu Hrebenciuc asa incat acesta din urma sa-l fi sunat pentru o astfel de problema.

„Cei care ma sunau sa se planga ca Antena 1 nu este disciplinata si ca nu are o atitudine corespunzatoare erau domnii Ion Iliescu si Adrian Nastase”, a conchis Voiculescu. (Silviu Sergiu)

Gusa: „Iliescu are cel mai mult de castigat”

Fostul lider PSD Cozmin Gusa intareste afirmatia purtatorului de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, potrivit careia inregistrarea stenogramelor nu s-a facut cu stiinta conducerii PSD, din care el facea parte la vremea respectiva.

Ramane varianta ca transcrierile sa fie o initiativa privata a Dorinei Mihailescu, care actiona la indicatiile lui Nastase sau Iliescu. Sau aceea, mai putin probabila, ca transcrierile sa fi fost neautorizate.

EVZ: In perioada in care erati in conducerea PSD, sedintele erau inregistrate?

Cozmin Gusa: Niciodata n-au fost inregistrate sedintele de Delegatie Permanenta cu stiinta mea. Exista posibilitatea ca anumite sedinte mai largi, cum ar fi cele din Biroul Executiv Central, sa fie inregistrate, dar niciodata acest lucru nu s-a intamplat cu stirea mea.

EVZ: Dupa ce ati plecat din PSD, stiti sa se fi inceput si inregistrarea Delegatiilor Permanente?

Cozmin Gusa: Este un amanunt plin de semnificatie: organizarea efectiva a sedintelor de Delegatie a cazut in sarcina lui Octav Cozmanca, presedinte executiv, care banuiesc ca a repetat aceleasi proceduri, cu o singura diferenta: comunicarea lui cu Ion Iliescu era totala.

EVZ: Ce semnificatie are acest lucru?

Cozmin Gusa: Erau de notorietate in interiorul partidului discutiile din timpul saptamanii, potrivit carora unii lideri, dupa ce se termina sedinta de Delegatie Permanenta, dadeau fuga-fuguta la Cotroceni sa-i povesteasca lui Ion Iliescu ce si cum s-a intamplat. Cert este ca din tot acest scandal al stenogramelor Ion Iliescu are cel mai mult de castigat. (Oana Dobre)

„Nu am transcris stenogramele!”

Marioara Stanescu, dactilografa al carei nume apare pe cateva dintre stenogramele sedintelor de partid ale PSD, neaga ca ar fi transcris acele discutii.

EVZ: Buna seara, de la „Evenimentul zilei” sunt. Am dori sa vorbim cu dumneavoastra despre acele stenograme.

Marioara Stanescu: Nu, nu doresc. Nu stiu de ce mi se da atata importanta. Pe cuvant. Ce aveti cu mine?

EVZ: Noi nu avem nimic cu dumneavoastra.

N-aveti ce sa aveti, in primul rand, dar deocamdata nu trebuie… Astept sa ma cheme acolo, sa vad despre ce-i vorba. De ce sa vorbesc despre niste lucruri pe care nu le cunosc. Sa vad despre ce-i vorba intai…

EVZ: Dumneavoastra ati transcris acele stenograme de pe casete?

Nu! Nu! Nu!

EVZ: Stiti ceva despre asta?

Nu. N-are rost sa dau eu niste explicatii pentru niste lucruri… Daca procuratura, sau cine se ocupa de chestia asta, considera ca trebuie, merg sa dau eu… sa ma intrebe ceva, sau, daca pot sa raspund si daca am ce sa raspund, am sa vad acolo. Dar n-are rost sa dau eu la presa niste lucruri despre care eu nu stiu.

EVZ: Ati fost chemata la Parchet?

Inca nu. Nu stiu daca ma cheama sau… daca e cazul. Imi pare rau, dar… Va multumesc ca-mi acordati atata atentie, dar, sincer sa va spun, nu stiu de ce atata… Am inteles ca a aparut numele meu nu stiu unde, dar asta poate sa faca oricine…

EVZ: De aceea am vrut sa vorbim cu dumneavoastra, pentru ca asa este corect, sa va spuneti punctul de vedere.

E semnatura mea pe acolo cumva? Nu e, nu ?

EVZ: Nu, dar este mentionat numele dumneavoastra in cateva dintre stenograme, la final, cum ca le-ati fi dactilografiat.

Da, dar va dati seama ca oricine poate sa adauge un nume sau… Ma rog, nu stiu de ce am aparut eu in toata povestea asta. Sunt femeie in varsta, nu-mi trebuie mie publicitate la 65 de ani aproape… Ma rog, asta-i problema.

EVZ: Am vrut sa vorbim cu dumneavoastra pentru ca asa este corect, avand in vedere ca numele dumneavoastra este mentionat pe stenograme.

Da, dar zic ca mai corect e intai sa ma cheme acolo, daca e cazul, si dupa aceea discutam. Imi pare rau…

Dovezi incontestabile in cazul stenogramelor

Directia Dorinei Mihailescu lucra pentru Nastase si la guvern, si la PSD. Urmele din fisierele electronice lasate de computerele din sediul PSD si de cele din Palatul Victoria conduc spre Departamentul pentru Analiza Institutionala si Sociala (DAIS), directia condusa pana la finalul anului trecut de Dorina Mihailescu.

„Evenimentul zilei” va prezinta noi probe potrivit carora DAIS nu lucra doar pentru guvernul Nastase, ci si pentru PSD, combinand uneori partidul cu executivul.

Urme nesterse

La o analiza mai atenta a fisierelor care contin stenogramele PSD, poate fi descoperit un antet ascuns care contine cuvintele „Guvernul Romaniei – Sedinta de Guvern” si prescurtarea „DAIS”.

Spre exemplu, stenograma sedintei Biroului Executiv Central al PSD din 6 noiembrie 2003 a fost scrisa intr-un fisier Word care continea initial stenograma sedintei de guvern din 13 decembrie 2001.

Acest lucru a fost dat de gol de antetul ascuns in interiorul documentului electronic, pe care autorii au uitat probabil sa-l stearga.

Potrivit proprietatilor din fisier, documentul cu pricina a fost salvat ultima data pe calculatorul Manuelei Catrina, calculator care figureaza ca apartinand PDSR.

Dupa o cercetare a documentelor publicate pe site-urile guvernului (www.guv.ro sau www.guv.ro), precum si a site-urile PSD (www.psd.ro si www.pdsr.ro), am descoperit ca DAIS se ocupa nu doar de relatiile cu presa ale cabinetului Nastase, ci si de cele ale PSD. Materiale scrise de angajatii DAIS au fost publicate si pe site-ul guvernului, si pe cel al PSD.

Multe dintre ele au fost sterse de pe internet, insa au putut fi recuperate cu ajutorul unor programe speciale.

Spre exemplu, pe site-ul guvernului a fost publicata stenograma conferintei de presa de la sediul central al PSD din 24 iulie 2001, care poarta semnatura „Cabinet Adrian Nastase – DAIS”.

Pe site-ul PSD se regaseste, in schimb, „Discursul domnului Prim-ministru Adrian Nastase la reuniunea cu reprezentantii judetelor si ai municipiului Bucuresti” din 29 august 2001 de la Snagov, care este semnat tot „Cabinet Adrian Nastase – DAIS”.

Drumul stenogramelor

Analizand fisierele in Word de pe site-ul DAIS, care dateaza din aceeasi perioada cu stenogramele, am descoperit in proprietatile acestora faptul ca multe dintre documente au fost redactate pe computerele PDSR.

Acest fapt poate fi observat, spre exemplu, in fisierul cu documentul „Concluzii asupra relatiei dintre administratia publica din teritoriu si mediul asociativ”, dar si in fisierul „Democratia- Revista saptamanala de politici publice” (n.r.

– publicatie care apare la Chisinau in cadrul programului „Dialog”, coordonat de DAIS si finantat din Fondul la dispozitia Guvernului Romaniei pentru relatiile cu Republica Moldova), din proprietatile carora rezulta ca au fost scrise pe calculatoarele PDSR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro