Sari direct la conținut

SURSE: ANI vrea sa schimbe legea pentru a evita noi cazuri Noaptes/  Fostul director CFR numit intr-o functie de conducere la ADP sector 1 avea interdictie pana in 2017 sa ocupe o functie publica

HotNews.ro
Alexandru Noaptes, Foto: Agerpres
Alexandru Noaptes, Foto: Agerpres

​Agentia Nationala de Integritate intentioneaza sa propuna modificarea cadrului legal in toamna astfel incat angajatorii sa fie obligati sa verifice cazurile de incompatibilitate, au declarat pentru HotNews.ro surse din Agentie. Fostul director CFR, Alexandru Noaptes a demisionat vineri din functia de director adjunct la Administratia Sector 1 al Capitalei, unde fusese numit in urma cu o saptamana desi era incompatibil. Agentia dispune in prezent de o baza de datecu persoanele declarate incompatibile care poate fi consultata de oricine, dar nu exista un cadru legal care sa oblige angajatorul sa urmeze o anumita procedura.

Potrivit surselor Hotnews.ro, cazul Noaptes, condamnat definitiv in decembrie 2014 la confiscarea a 1, 4 milioane de euro reprezentand avere nejustificata, arata ca persoanele incompatibile pot fi angajate deoarece nu exista nici o obligatie legala a angajatorului de a verifica baza de date a ANI.

Alexandru Noaptes a demisionat dupa ce Digi24.ro a scris despre subiect. Primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, a declarat ca a aflat din presa de numirea lui Noaptes. „Nu am facut eu aceasta numire. Eu am numit doar directorul general al ADP, Marian Marinescu, care l-a numit in functia de director adjunct de dl. Noaptes in urma cu 7 zile. Am aflat din presa. Am cerut directorului sa rezolve aceasta problema. Cred ca aceasta numire nu trebuia facuta din cauza imaginii controversate a d-lui Noaptes”, a declarat Tudorache.

Alexandru Noaptes nu are insa o problema de imagine, ci una de ordin legal. Agemtia Nationala de Integritate a clarificat, la solicitarea HotNews.ro, care este statutul sau juridic: persoanelor carora li se confisca o parte din avere li se aplica incompatibilitatea cu functia publica timp de trei ani. (vezi raspunsul mai jos)

Potrivit raspunsului transmis de ANI, „din interpretarea sistematică a textelor legale incidente, opinăm că persoana evaluată fată de care s-a constatat detinerea unei averi nejustificate pe parcursul ocupării unei functii publice, dintre cele prevăzute de lege, este considerată incompatibilă si i se aplică interdictia de a mai ocupa, pe o durată de 3 ani oricare dintre functiile/demnitătile prevăzute de art. 1 din Legea nr. 176/2010 (inclusiv functiile de conducere de la nivelul institutiilor publice ori institutiilor autoritătilor publice centrale si locale, cum este si cea de director adjunct la Administratia Domeniului Public al Sectorului 1). De asemenea, mentionăm că perioada de interdictie de 3 ani a început să curgă de la data de 11.12.2014, data rămânerii definitive a raportului de evaluare nr. 87268/G/II/03.08.2011 prin Decizia Înaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 4795/11.12.2014.”

Potrivit unor surse din Agentie, ANI a purtat o serie de discutii cu autoritatile in sensul modificarii Legii 188/1999 privind statutul functionarilor publici. O astfel de amendare legislativa ar presupune introducerea unei noi conditii la angajarea functionarului public, in sensul in care o persoana aflata in perioada de interdictie de trei ani (vezi cazul Noaptes) sa nu poata fi numita intr-o functie prevazuta la art 1. din Legea 176/2010. Potrivit surselor citate, aceste discutii vor fi reluate incepand cu luna septembrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro