Sari direct la conținut

SURSE Ce masuri are in vedere ministrul justitiei, Raluca Pruna, pentru a rezolva problema aglomerarii din inchisori: 3 zile castig la o luna executata in conditii necorespunzatoare

HotNews.ro
Raluca Pruna, Foto: Hotnews
Raluca Pruna, Foto: Hotnews

Ministerul Justiei va pune in dezbatere publica un proiect de lege prin care se introduce asa numitul recurs compensatoriu in zile castig in cazul detinutilor care pot dovedi in instanta ca n-au beneficiat de conditii corespunzatoare in penitenciar, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Ar fi vorba de 3 zile castig pentru fiecare luna executata de pedeapsa. O alta masura avuta in vedere de ministrul Pruna era mutarea deciziei de liberare conditionata de la instanta la comisia speciala din penitenciare, dar nu e clar daca aceasta se mai bucura de sustinere.

Judecatorii delegati la penitenciare pe problema executarii pedepselor au fost convocati la ministerul justitiei pentru a discuta aceasta din urma masura, insa nu e clar la acest moment daca ministrul o mai sustine sau nu avand in vedere ca unii magistrati sustin ca este “profund neconstitutionala”. Potrivit acestora, executarea pedepsei este parte din infaptuirea actului de justitie care, potrivit Constitutiei, revine doar instantelor de judecata. Foarte probabil ca dupa discutiile de ieri cu judecatorii ministrul sa renunte la aceasta propunere, a explicat pentru HotNews.ro un participant la discutii.

Ministrul justitiei, Raluca Pruna, a mai lansat in dezbatere publica propuneri, pe care ulterior le-a retras. Ministrul Justiei a declarat la inceputul lunii iulie ca va lansa o dezbatere referitoare la gratiere ca posibila solutie la rezolvarea problemei supraaglomerarii penitenciarelor din cauza careia Romania risca o decizie pilot CEDO.

„Trebuie să existe şi o analiză în România să vedem, graţiem? Turcia a făcut spre exemplu, o graţiere pentru a-şi rezolva problema suprapopulării în penitenciare, iar în 11 luni, penitenciarele s-au umplut. Când spun asta nu vreau să anunţ o decizie, nu vreau să spun că nu va exista o graţiere”, a spus ministrul.

Ministrul Pruna a revenit insa asupra acestor declaratii facute pe fondul declansarii unei serii de proteste in mai multe inchisori din Romania, declarand ca nu este pentru ea o prioritate sa sa dea gratiere sau amnistie.

O alta declaratie care a starnit controverse si a determinat PSD sa depuna o motiune simpla impotriva ministrului justitiei intitulata “Si minciuna poate sa ucida”, adoptata marti de Parlament, a fost cea facuta joi, 6 octombrie, la CSM, cand a spus ca a mintit la CEDO pe tema investitiilor in constructia de inchisori.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, citata de Mediafax, că a minţit la CEDO că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget, argumentând că declaraţiile ”erau nişte bune intenţii”.

”Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român… Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani. Aşa s-a întâmplat şi cu investiţiile. Pe mine nu mă costă nimic şi pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moştenit asta, o colecţie de bune intenţii. Şi a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac şapte penitenciare, că nu am bani (…).

Ulterior, ministerul justitiei a revenit cu precizari. Intr-un comunicat dat publicitatii luni, 10 octombrie, birorul de presa al ministerului a explicat: “Referitor la afirmaţia făcută de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, în cadrul şedinţei plenului CSM din data de 6 octombrie 2016, cu privire la lipsa fondurilor pentru penitenciare, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări: Afirmaţia a fost făcută în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe, nevoia de avea aceste investiţii, şi necesitatea unei programări bugetare multianuale; Comparaţia cu sistemul penitenciar şi fondurile alocate acestuia a fost făcută doar pentru a sublinia provocările cu care ne confruntăm în cazul dezvoltării unei infrastructurii la nivelul întregului sistem judiciar”.

Instituţia condusă de Raluca Prună precizează că propunerea de a construi noi penitenciare a fost vehiculată în decursul discuţiilor tehnice din minister, dar şi în şedinţele de dezbatere pe tema acţiunilor pe care le poate pregăti România pentru a evita pronunţarea de către CEDO a unei hotărâri pilot.

„În dorinţa de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decât să inducă în eroare pe partenerii de la CEDO, am oprit un memorandum, pregătit pentru şedinţa de guvern din 19 ianuarie 2016 şi care conţinea estimări nerealiste; În schimb, am inclus în acel memorandum (memorandum I) obligaţia pentru agentul CEDO şi instituţiile cu care colaborează (inclusiv MJ) de a prezenta o nouă estimare, realistă şi cu un buget asumat (Memorandum II); Acesta din urmă a fost aprobat de Guvern la 27 aprilie 2016, vizează construcţia a două penitenciare până la 2021, precum şi preluarea a două locaţii pentru reamenajare (până în 2023)”, potrivit documentului citat.

De mentionat ca toate masurile avute in vedere de ministerul justitiei pentru reducerea aglomeratiei din inchisori sunt justificate, oficial, incercarea statului roman de a evita o decizie pilot CEDO impotriva Romaniei. Acest lucru nu ar insemna aplicarea automata a vreunei sanctiuni, ci Curtea Europeana va refuza sa mai admita plangeri din Romania pe tema situatiei din penitenciare pentru o perioada de timp, interval in care statul roman va fi obligat sa remedieze problema supraaglomerarii in inchisorile romanesti.

CITESTE SI ARTICOLUL ZILEI

  • Dacian Ciolos
    Foto: Facebook

    Dacian Ciolos a publicat Platforma Romania100 si cele zece principii ale unei „guvernari pentru cetateni”, dar promite in continuare ca nu va candida. Premierul Dacian Ciolos a publicat luni „Platforma Romania 100”, care contine un set de zece principii „ale unei guvernari pentru cetateni” si un „portofoliu de proiecte nationale” care „ar trebui continuate sau incepute de guvernul viitor”. Seful guvernului afirma insa ca isi va respecta promisiunea de a nu candida la alegerile parlamentare din aceasta toamna.

  • „Am promis ca nu voi candida in aceste alegeri si ca nu ma voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea ramane ferma, iar Guvernul pe care il conduc ramane unul independent”, afirma primul ministru, intr-o postare publicata pe Facebook si pe site-ul ro100.ro.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro