Surse de la Bruxelles: Schimbarea lui Daniel Morar nu ar periclita o evaluare pozitiva a Comisiei Europene, atata vreme cat DNA are rezultate
Schimbarea lui Daniel Morar de la conducerea DNA nu va afecta intr-un mod negativ evaluarile ulterioare ale Comisiei Europene, atata vreme cat succesorul acestuia va avea rezultate si stabilitatea institutionala a DNA este mentinuta, au declarat surse europene pentru Hotnews.ro. Comisia a cerut – asa cum apare de fapt si in raportul dat publicitatii saptamana trecuta – mentinerea „stabilitatii institutionale a DNA” si rezultate, nu este interesata de persoana care conduce institutia.
Mandatul lui Morar la sefia DNA se termina pe 12 august, iar dezbaterea privind mentinerea sau inlocuirea sa in/din functie a devenit aprinsa. Sub conducerea lui Morar, institutia a avut rezultate bune, contabilizate si apreciate de Comisia Europeana in rapoartele sale din februarie si iulie 2008, insa – in ciuda a ceea ce se spune in tara privind aprecierea personala a lui Daniel Morar – la Bruxelles lucrurile stau mai simplu: expertii Comisiei evalueaza rezultatele institutiei, nu persoana care o conduce.
Daca succesorul acestuia va avea rezultate la fel de bune, sau mai bune, atunci aprecierea Comisiei va continua sa fie una pozitiva, indiferent cine conduce DNA. In caz contrar, evaluarea va fi una negativa, dar ea nu va fi legata de persoana lui Daniel Morar, au spus sursele europene. „Comisia Europeana nu evalueaza persoane, nu este interesata de anumite persoane, este interesata de rezultate”, au subliniat acestea.
Potrivit informatiilor aparute in presa, exista presiuni din PNL pentru schimbarea lui Morar. Si nu numai din PNL, social-democratul Victor Ponta a amenintat cu introducerea unei motiuni simple impotriva ministrului justitiei, Catalin Predoiu, daca acesta prelungeste mandatul sefului DNA.
La randul sau, ministrul Predoiu a declarat sambata la Realitatea TV ca decizia privind numirea sefului DNA implica mai multe riscuri. „Sunt foarte multe riscuri, exista si riscul sa iei decizia sa ramana Daniel Morar si sa te trezesti in Parlament cu o lege de desfiintare a DNA”, a spus Predoiu, sugerand oarecum ca ar inclina spre schimbarea acestuia.
Intre timp, mai multe ONG-uri reunite in Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) ii cer ministrului justitiei sa reziste presiunilor politice si sa il reinvesteasca in functie pe Daniel Morar.
„Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC), Centrul pentru Jurnalism Independent, EduCer si Grupul pentru Reforma Universitara condamna declaratiile unor lideri politici din PNL si PSD care pregatesc inlaturarea Procurorului sef Daniel Morar de la conducerea DNA, desi DNA si Parchetul General sunt singurele institutii a caror activitate este apreciata in raportul de tara al Comisiei Europene. IJC solicita ministrului justitiei sa nu cedeze presiunilor politice exercitate asupra sa si sa formuleze propunerea de reinvestire a lui Morar in functia de Procuror sef al DNA. In caz contrar, exista riscul sa se ajunga la taierea fondurilor europene sau activarea clauzei de salvgadare pe justitie, sanctiuni pe care Romania nu isi poate permite sa le primeasca”, este argumentatia IJC.
Potrivit surselor europene consultate de HotNews.ro, pentru evitarea acestei situatii – reducerea fondurilor si eliminarea riscului de activare a clauzei de salvgardare – este nevoie de progrese in toate domeniile subliniate ca deficitare in raport: operationalizarea deplina a Agentiei Nationale de Integritate si cazuri trimise in instanta, sentinte definitive in cele 10 cazuri de mare coruptie bine cunoscute si consolidarea si stabilitatea institutiilor de lupta anticoruptie.