Sari direct la conținut

Sydney Freedberg Jr., ziarist american: Daca Al-Qaeda ar mai fi intreprins un atac in lunile imediat urmatoare atentatelor din septembrie 2001, Statele Unite s-ar fi prabusit

HotNews.ro
Sydney J. Freedberg Jr., Foto: Arhiva personala
Sydney J. Freedberg Jr., Foto: Arhiva personala

„Daca Al-Qaeda ar fi intreprins un atac in lunile imediat urmatoare 9/11, in afara New Yorkului sau a capitalei Washington, chiar si un atentat cu o bomba improvizata intr-o parcare, intreaga tara s-ar fi prabusit”, a declarat Sydney J. Freedberg Jr., ziarist de investigatii si fondatorul paginii www.LearningFromVeterans.com. Jurnalistul american sustine insa ca acest lucru nu s-a intamplat deoarece „Al-Qaeda a fost mult prea obsedata cu un atac spectaculos”. Freedberg vorbeste intr-un interviu pentru HotNews.ro despre felul in care America a fost schimbata de atacurile din septembrie 2001 si de ce teoriile conspiratiei legate de 9/11 nu stau in picioare.

Iata cele mai importante declaratii facute de Sydney FreedbergJr. pentru HotNews.ro:

despre schimbarile suferite de America:

Atacurile ne-au facut sa ne temem. Stiu ca pe mine m-au inspaimantat. Ma asteptam la un nou atac – cand au aparut scrisorile acelea cu anthrax, mi-am spus: „Asta e”. Si m-am gandit mereu ca, daca Al-Qaeda ar fi intreprins un atac in lunile imediat urmatoare 9/11, in afara New Yorkului sau a capitalei Washington, chiar si un atentat cu o bomba improvizata intr-o parcare, intreaga tara s-ar fi prabusit in panica. Dar Al-Qaeda a fost mult prea obsedata cu un atac spectaculos.

De cand am inceput sa relatez despre chestiuni legate de apararea nationala (iar eu am fost singurul ziarist de la revista la care lucrez care a scris despre pregatirile guvernului pentru un atentat impotriva Statelor Unite), atacurile si razboaiele care le-au urmat mi-au transformat cariera. Atunci cand esti jurnalist pe chestiuni de aparare, lucrul cel mai trist e ca nimeni nu te asculta pana in momentuil in care nu se intampla ceva ingrozitor.

despre efectele atacurilor asupra SUA si asupra lumii:

Noi toti inca suferim din cauza atacurilor – si cea mai mare parte a suferintelor ce afecteaza America sunt auto-provocate. Frica ne-a facut sa facem tot felul de lucruri fara sa ne gandim inainte la consecinte. Am irosit gramezi de bani pe programe de securitate prost realizate si pe crearea Department of Homeland Security, o agentie gresit conceputa. Am irosit atat bani, cat si vieti pe un razboi gresit, dus in Irak. Cred ca, chiar si cu o democratie instabila, Irakul este astazi intr-o situatie mai buna decat era in timpul lui Saddam Hussein; insa n-am gasit raspuns la intrebarea daca s-a meritat acest lucru cu costul pierderii atator vieti de irakieni.

In ceea ce priveste SUA, dupa 10 ani, suntem mai putin speriati, risipitori si agresivi decat eram in 2002 sin 2003, dar inca suferim din cauza tuturor acestor lucruri. In plus, suntem mai saraci cu un trilion de dolari pe care ii puteam folosi in acest moment.

despre atacuri si atacatori:

Exista o inregistrare video in care Osama bin Laden se lauda cu atacurile si ca numarul victimelor i-a depasit asteptarile. Nu exista nicio dovada credibila ca altcineva ar fi fost responsabil de atentate.

Mi-ati putea spune ca inregistrarea e falsa si ca adevarata poveste e musamalizata. Eu insusi am fost acuzat ca am fost parte din musamalizare! Adevarul e insa ca guvernul Statelor Unite s-a dovedit mereu ingrozitor atunci cand trebuia sa pastreze secrete pentru o perioada mai lunga:

Bomba atomica? Statele Unite au aruncat prima lor bomba atomica la 6 august 1945, asupra Hiroshimei; sovieticii au detonat prima lor bomba – produsa cu ajutorul spionilor din Proiectul Manhattan – in timpul unui test realizat la 29 august 1949: doi ani, doua saptamani si sase zile.

Watergate? Spargerea esuata realizata in cladirea Watergate a avut loc la 17 iunie 1972; in cateva saptamani, un Mare Juriu ancheta deja oficiali din Administratia SUA; Nixon a demisionat la 8 august 1974: doi ani si doua luni.

Iran-Contra? Primele rachete au fost trimise in Iran in august 1985; ziarul libanez “Al-Shiraa” a dezvaluit intelegerea, iar presedintele Ronald Reagan a fost obligat sa recunoasca planul la televiziunea nationala, in noiembrie 1986: un an si doua luni.

Monica Lewinsky? S-a intalnit cu presedintele Bill Clinton la 15 noiembrie 1995; amandoi erau sub ancheta in ianuarie 1998, iar Raportul Starr, care prezenta afacerea, este facut public, in mod ironic, la 11 septembrie 1998: doi ani si 10 luni.

Incepand din 2001, am aflat informatii legate de torturile de la inchisoarea Abu Ghraib din Irak, despre inchisorile secrete ale CIA si despre extradari, precum si multe altele. Cu toate acestea, in zece ani, nu au existat nicio dovada credibila, sa nu mai vorbim de dovezi publice, ca altcineva in afara de Al -Qaeda a fost responsabil pentru 9/11.

despre esecul serviciilor de informatii de a anticipa atacurile:

Au esuat din mai multe motive: nu au avut un numar suficient de agenti; agentii pe care i-au avut nu au fost in locul potrivit; informatiile pe care le-au obtinut nu le-au impartasit nici macar cu cei din propriile lor agentii, sa nu mai vorbim de celelalte servicii de informatii. Toate aceste probleme au fost abordate pana acum, cu toate acestea ele sunt greu de rezolvat.

Dar cel mai important motiv pentru care nu am prevazut atacurile este acela ca noi am crezut ca nu sunt posibile – nici macar nu aveam ideea ca un astfel de atac ar putea avea loc. Odata ce el s-a produs, a fost singurul lucru la care ne-am putut gandi si am inceput sa ne uitam dupa orice semn al unui alt atac similar.

In anii ’90, am scris eu insusi despre posibilitatea terorismului nuclear, biologic si chimic, dar inca ma gandeam la ele ca la ceva vag si indepartat, o chestiune mult prea complicata de realizat in viitorul apropiat, pentru orice terorist. Nu m-am gandit niciodata la un lucru atat de uimitor de simplu ca deturnarea unor avioane de pasageri si folosirea lor pe post de rachete.

despre protejarea Statelor Unite in prezent:

SUA sunt mai bine protejate in acest moment. Din trei motive:

* Indiferent de cati bani am irosit dupa 9/11 si indiferent de cate greseli am facut, serviciile noastre de informatii si cele de urgenta sunt mai bune acum decat inainte de atacuri.

* Lasand la o parte dezastrele noastre militare, am ranit grav Al-Qaeda si i-am redus capacitatea de atac.

* Si, mai presus de orice, americanul obisnuit este mult mai constient de terorismul potential. Cu siguranta, daca cineva ar incerca sa deturneze acum un avion, pasagerii il vor opri – asa cum l-au oprit pe Richard Reid, „the shoe bomber”. Daca pasagerii stiu ca urmeaza sa moara daca deturnarea reuseste, ei nu vor sta linistiti in scaunele lor!

despre teoriile conspiratiei legate de 9/11:

Nu exista nicio posibilitata ca guvernul SUA sa fi stiut de atacuri, cu atat mai mult sa-i fi ajutat pe atacatori. Este cert faptul ca greselile guvernului american au facut posibile atacurile, dar vorbim aici de greseli, nu de un plan: Al-Qaeda pur si simplu a fost mai desteapta decat noi.

Dar unii oameni nu vor sa accepte asta. Nu vor sa accepte faptul ca intregul guvern american a fost pacalit de un grup mic de straini. Nu vor sa accepte faptul ca esecul guvernului a fost un accident.

Este acelasi motiv pentru care unii oameni inca nu accepta ca un singur tragator, cu o pusca invechita, a reusit sa treaca prin toate liniile de securitate si l-a asasinat pe presedintele JF Kennedy.

Le este teama sa creada ca evenimente uriase si ingrozitoare se pot intampla doar din cauza catorva oameni rai. Li se pare mult mai reconfortant sa creada ca a existat un plan – chiar daca a fost un plan daunator! -, si ca guvernul lor a functionat – chiar daca a functionat impotriva lor!

despre razboiul impotriva terorismului si amenintarile la adresa SUA:

Atacul din Afghanistan a fost justificat, absolut. Guvernul taliban a oferit sprijin esential inainte de producerea atentatelor, iar dupa aceea nu vroia sa-i predea pe atacatori pe mana justitiei. Talibanii si Al Qaeda au fost, si sunt, o amenintare continua pentru Statele Unite si pentru restul lumii.

Cu toate acestea, in afara discutiei despre Afghanistan, descrierea campaniei contrateroriste la nivel mondial ca „razboi” a facut mai mult rau decat bine. Ea a presupus faptul ca mijloacele militare au contat mai mult decat diplomatia si institutiile care se ocupa cu aplicarea legii si ca noi putem sa obtinem o victorie decisiva daca ii lovim suficient de puternic. Realitatea contraterorismului este aceea ca necesita eforturi neincetate, dar atente, de-a lungul mai multor decenii.

Al-Qaeda este inca cea mai mare amenintare la adresa SUA – dar vorbim de o Al-Qaeda diferita. Organizatia centrala din Afghanistan si Pakistan a fost zdruncinata atat de puternic incat nu mai este cu adevarat o amenintare.

Dar in jurul lumii inca mai actioneaza ramificatii si imitatori ai retelei, grupuri independente care au preluat sloganul Al-Qaeda si lucreaza unele cu altele, dar si cu organizatia centrala, atunci cand le serveste scopurile. Am taiat cea mai mare parte a tumorii originale, dar cancerul a facut metastaze care s-au raspandit in intreaga lume. Acum este momentul pentru un program lung, dureros de chimioterapie la nivel global, sub forma combaterii terorismului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro