Sari direct la conținut

Tablouri puse la bataie pentru a salva bauMax de insolventa

HotNews.ro

Insanatosirea retailerului de bricolaj bauMax se dovedeste din ce in ce mai dificila. Desi acum doi ani 14 banci au consimtit la un plan de recapitalizare a firmei austriece, aceasta se afla din nou in criza de lichiditate. Bataie de cap dau mai ales magazinele din Europa de sud-est. „Retragerea din Romania (15 filiale) si din Turcia (7) ar fi iminenta si ar aduce cu sine mari costuri. E vorba de pana la 20 de milioane de euro“, relateaza agentia austriaca de presa APA. In cazul unei insolvente, fondatorul Karlheinz Essl ar putea fi nevoit sa renunte la colectia sa de arta.

„Noul presedinte al consiliului insarcinat cu asanarea bauMax, Michael Hürter a confirmat ca bancile ar putea avea pretentii la operele de arta ale familiei Essl, in cazul unei insolvente a firmei”. Colectia cuprinde cca 7.000 de piese reunite, din anul 1999, in muzeul din Klosterneuburg. Valoarea acestora este estimata la 86 de milioane de euro, insa in cazul punerii lor la licitatie, valoarea s-ar putea tripla. Familia Essl cauta insa alternative de finantare, pentru a nu renunta la colectie, relateaza ieri publicatia Kurier.at.

Istoria firmei incepe in anul 1976, cu deschiderea unui magazin in Kindberg/Steiermark. Ii urmeaza al doilea, in Bruck Mur. In sapte ani, bauMax devine lider pe piata de bricolaj si amenajari interioare din Austria. In 1989, conducerea firmei ia decizia extinderii pe alte piete ale Comunitatii Europene: Ungaria si Cehia (1992), Slovacia (1994), Croatia (2000). In anul 2006, bauMax intra pe piata din Romania, unde in prezent are 15 magazine.

Au urmat Bulgaria (2008) si Turcia (2010). In 2008, bauMax a fot premiat ca unul dintre cei mai buni antreprenori din Europa, iar in 2010 ca „cea mai buna intreprindere familiala din Austria”. Firma anunta cu mandrie „angajatul cu numarul 10.000”. La al 35-lea jubileu al firmei, in 2012, lucrurile incepusera deja sa mearga in jos. In 2011, la o cifra de afaceri de 1,246 miliarde de euro, s-au inregistrat pierderi de 57 de milioane de euro, in bilant. Iar ulterior nu s-a iesit din „cifrele rosii”.

Datoriile totale catre finantatori si creditori ale bauMax s-ar ridica la cca 200 de milioane de euro. Bancile creditoare au agreat un plan de sustinere al firmei, care merge pana in 2016. Insa familia Essl, proprietara firmei, a fost de atunci in mod repetat nevoita sa injecteze capital in firma. In plus, bauMax a trecut de la expansiune la economii.

Toate cele 158 de filiale din Europa au fost luate la analiza, nefiind excluse inchideri de filiale. Din cauza scaderii puterii de cumparare in tari sud-est-europene, cum sunt Croatia, Romania si Bulgaria, s-a constatat ca „business-ul nu se rotunjeste”. De aceea, fiecare magazin va fi luat „de trei ori sub lupa”.

In aprilie 2014, dupa 30 de ani de conducere operativa a firmei, Martin Essl se retrage din consiliul de administratie. Familia Essl doreste o separare clara intre administratia firmei si patronat. Noul CEO va fi Michael Hürter, adus in 2012 ca expert in restructurarea firmei.

Bancile au pasuit bauMax la plata creditelor initial pana in 2015. Acum, termenul a mai fost prelungit cu un an. In 2012, injectia de capital de la banci a fost de 80 de milioane de euro, la care familia Essl a mai contribuit cu 52 de milioane din capitalul privat. Pentru amanarea creditelor, bancile au cerut insa garantii.

La finele anului trecut, publicatia austriaca Kurier.at relata urmatoarea stare de fapt: „Intreaga firma -pe care familia o are in posesie prin intermediul a doua fundatii si a administratiei partiale bauMax-, marca si drepturile asupra numelui web, ca si intreaga proprietate imobiliara a concernului in tara [n.r. Austria] si in strainatate sunt intre timp ipotecate la banci”. Acum, se pare ca bancile vor sa puna mana si pe colectia de arta a intreprinzatorului austriac.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro