Țara cunoscută pentru izolarea sa extremă și taxă turistică de 100 de dolari pe zi se pregătește de cel mai important eveniment internațional din istoria sa: un concert Ed Sheeran

Cântărețul britanic Ed Sheeran a anunțat săptămâna aceasta că la începutul anului viitor își va duce turneul „Mathematics” în Orientul Mijlociu și India, dar și Bhutan, una dintre cele mai izolate țări din lume, relatează CNN și CNBC.
Turneul denumit „oficial +–=÷x Tour” va include o oprire notabilă în capitala Bhutanului, Thimphu, pe 24 ianuarie 2025. Acesta urmează să fie primul concert internațional major organizat în această țară.
Biletele au fost puse în vânzare sâmbătă, iar cele mai ieftine, la prețul de 860 de ngultrume bhutaneze (echivalentul a 10 dolari), s-au epuizat deja. Alte bilete pentru concertul ce va avea loc Stadionul Changlimithang din Thimphu sunt încă disponibile la prețuri de 30, 50, 70 și 100 de dolari.
Prețurile percepute pentru concertul din capitala bhutaneză sunt semnificativ mai mici decât cele practicate de regulă pentru un eveniment al lui Sheeran, site-ul de clasamente ranker.com arătând că prețul mediu al unui bilet la un concert al cântărețului britanic este de 167 de dolari.
Spre comparație, biletele pentru concertul lui Sheeran din Singapore, programat în februarie, au fost scoase la vânzare pentru prețuri cuprinse între 88 și 488 de dolari singaporezi (65-363 de dolari americani), potrivit site-ului de rezervări Klook.
Țara asiatică nu e dornică să primească turiști
Bhutan, un regat din Munții Himalaya cu o populație de 800.000 de locuitori, este una dintre cele mai izolate țări din lume și una dintre puținele care descurajează în mod activ turismul.
Locuitorii țărilor vecine care doresc să ia parte la concertul lui Sheeran, cu excepția cetățenilor Indiei, vor trebui să obțină o viză pentru a intra în Bhutan (care costă 40 de dolari) și să plătească așa-zisa „Taxă de Dezvoltare Durabilă” a țării în timpul vizitei.
În prezent ea este stabilită la 100 de dolari pentru adulți și 50 pentru copiii cu vârste între șase și 12 ani. Taxa turistică se aplică pe zi și este „folosită pentru a proteja mediul nostru natural, pentru a oferi educație gratuită și îngrijiri medicale gratuite cetățenilor noștri”, după cum a declarat prim-ministrul Bhutanului, Tshering Tobgay, pentru CNBC Travel în luna mai.

În Bhutan există doar câteva ambasade, iar majoritatea relațiilor internaționale ale regatului sunt gestionate prin principalul său aliat diplomatic, India. Spre deosebire de Tibet, Bhutanul a reușit să evite turbulențele cu China, aliindu-se imediat cu India după ce Beijingul și-a trimis trupele în regatul budist învecinat în 1950.
Locuitorii din Thimphu se mândresc că locuiesc într-un oraș fără semafoare
Mărci internaționale precum Starbucks și McDonald’s nu sunt prezente în Bhutan, iar țara a introdus transmisiunile TV abia în 1999. Călătorii internaționali pot ajunge în această țară printr-un aeroport pe care aterizarea e atât de dificilă încât doar un număr limitat de piloți sunt autorizați să o facă.
Locuitorii din Thimphu se mândresc cu faptul că trăiesc în singura capitală din lume care nu are semafoare, circulația fiind dirijată în unicul sens giratoriu de un polițist rutier.
Înaintea concertului lui Sheeran, cel mai important eveniment organizat pe Stadionul Changlimithang a fost transmisiunea în direct a nunții regelui Jigme Khesar Namgyel Wangchuck cu regina Jetsun Pema, în 2011.
În 2003, stadionul a găzduit „The Other Final”, un meci de fotbal între Bhutan și Montserrat, pentru a decide care dintre ele va fi considerată echipa națională cu cel mai slab clasament FIFA. Bhutanul a câștigat cu 4-0.
