Tariceanu, un mandat cum laudae ( de Sabina Fati )
Sub guvernarea Tariceanu au fost cumparate 232 de vagoane de calatori si s-au modernizat 199 de locomotive. Succesul este evident si de necontestat, mai cu seama ca, in absenta autostrazilor, degradarea CFR a fost sustinuta serios de ministerul de resort. Calin Popescu Tariceanu si-a rationalizat ieri istoria celor patru ani de guvernare, transforman-du-si eforturile de supravietuire in actiuni eroice de salvare a natiunii.
Frica de a reveni la anonimatul politicianului care era inainte de alegerile din 2004 i-a tulburat mereu gandurile primului ministru, de aceea comportarea sa a fost adesea cea a unui om care se teme sa-si joace toti banii stransi intr-o viata pe un singur numar la loto. Tariceanu stie ca talentul sau de a-si face prietenii dusmani si dusmanii prieteni l-a ajutat sa-si pastreze fotoliul, ca sistemul l-a ajutat sa-si conserve influenta, iar instabilitatea i-a cultivat inclinatia spre compromis.
A putut astfel constata ca intre liberalismul sau si socialismul lui Hrebenciuc nu exista diferente, fiindca amandoi au crescut si s-au format la scoala capitalismului de tranzitie care-i favorizeaza pe cei care au informatiile potrivite la momentele oportune. Cu alte cuvinte, liberalii care au devenit tot mai generosi cu bugetarii si pensionarii pot face oricand intelegeri oficiale cu socialistii, sperand intr-o noua guvernare mai linistita, in care ministrii sa nu mai fie hartuiti de procurorii anticoruptie.
Deocamdata, PSD face treburile murdare din care castiga ambele parti: ameninta cu motiuni inaintea alegerilor generale, voteaza pentru ca sefii Parchetului General si ai Departamentului National Anticoruptie sa nu mai fie numiti de presedinte, forteaza mariri de pensii si salarii. Limbajul strident al social-democratilor se completeaza aproape natural cu populismul laudaros al liberalilor.
Si unii, si ceilalti isi asuma merite care nu le apartin, dar nici unii nu-si recunosc niciodata petele de pe rever. Trecand in viteza peste perioada maltratata de conflicte a ultimilor patru ani, premierul Tariceanu a inceput sa construiasca, inainte de alegeri, o realitate paralela, in care romanii traiesc indestulati sub o guvernare generoasa si inteleapta, ce se ocupa insistent de grijile lor, oricare ar fi acestea.
Ignorand disconfortul vremurilor, primul ministru isi asigura supusii ca nu vor fi afectati de criza financiara internationala care a cazut pe capul americanilor sau al britanicilor, fiindca Romania ar fi mult mai sanatoasa decat marile puteri. Raportul de guvernare prezentat ieri de Calin Popescu Tariceanu sustine pe scurt ca trecutul apropiat le-a adus romanilor prosperitate, iar viitorul imediat le va aduce stabilitate.
In cei patru ani in care a ocupat fotoliul de prim-ministru, Tariceanu a avut doar succese. Esecurile, dramele, greselile au ocolit Executivul condus de el si „nu exista nici un domeniu care sa nu fi cunoscut schimbari fundamentale si in care sa nu se fi atins obiective importante asumate politic”. Premierul se lauda nu doar cu scaderea somajului, cresterea economica sau dublarea pensiilor, ci si cu tehnologia 3G livrata romanilor de companiile de telefonie mobila.
Calin Popescu Tariceanu crede ca fara acceptul sau romanii nu ar fi putut avea acces la aceasta a treia generatie de telefoane mobile, prin care beneficiarul poate simultan sa vorbeasca si sa transmita mesaje scrise. De premierul Tariceanu au depins, intr-adevar, multe lucruri despre care vorbeste pe ocolite si, in loc sa explice de ce sub mandatul sau au fost construiti anual mai putin de 15 kilometri de autostrada, el isi aminteste subit ca, pe vremea cand era ministru, Traian Basescu dispretuia aceste sosele moderne care impanzesc chiar si tarile cele mai sarace. Arta evaluarii faptelor capata la primul ministru dimensiunea nevrozelor netratate la vreme.